FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? GRAWEpro

Zavarovalnica na Vaši strani.

Na javno pokojnino raje ne računajte

Čas branja: 2 min
24.05.2016  10:03
Nizke pokojnine, nezaupanje v upravljanje države, padec obrestnih mer za depozite in nepredvidljivo življenje so glavni razlogi za iskanje dodatnih poti do večje lastne varnosti ali varnosti svoje družine
Na javno pokojnino raje ne računajte
Po OECD je meja za dostojno višino pokojnine 70 odstotkov plače pred upokojitvijo.

Življenje je kot deževen dan, lahko se spremeni v jasnino ali pa v orkan, zato je dobro dati nekaj denarja na stran. Nizka pokojnina, razni nepredvideni dogodki, nikakršne obresti na vloženi denar ter splošno nezaupanje v državo in politiko nas silijo v vprašanja, kaj bo z nami in našimi najbližjimi v prihodnosti. Dolgoročno varčevanje pa zahteva dolgoročno razmišljanje.

Na javno pokojnino raje ne računajte

Tako kot drugod v zahodnem svetu je tudi v Sloveniji stopnja rodnosti nizka, pričakovana življenjska doba pa je vse daljša. Aktivno prebivalstvo prevzema čedalje večje finančno breme skrbi za upokojence, javne pokojnine pa v prihodnje ne bodo več zadoščale za ohranitev želenega življenjskega standarda.

Pod pragom revščine - torej z manj kot 600 evri na mesec - že danes živi več kot četrtina oziroma dobrih sto tisoč upokojencev, med njimi pa je 10 odstotkov takih, ki so za pokojnino delali 35 let. Po OECD je meja za dostojno višino pokojnine 70 odstotkov plače pred upokojitvijo in te meje v Sloveniji upokojenci ne dosegajo že danes, saj je povprečna starostna pokojnina 61 odstotkov povprečne neto plače.

Povprečna slovenska pokojnina je nizka in ne omogoča dostojnega življenja, upokojencev je vse več, pokojninski blagajni pa kljub reformi v prihodnosti spet grozi nevarnost sesutja. Zaradi staranja prebivalstva se bomo upokojevali še starejši, ob vse bolj prazni državni malhi pa je vprašljiva tudi prihodnja višina pokojnin, ki je že zdaj vse prej kot nadpovprečna.

Dodatno pokojnino si lahko zagotovite tudi z življenjskim zavarovanjem. Gre za dolgoročno zavarovanje, s katerim si zagotovite dodatni kapital in večjo lastno varnost ali varnost svoje družine.

Več informacij >>

Državi ni za zaupati

Ljudje namreč vse manj zaupajo v državo in politiko. Razlogov je vse prej kot malo, pri tem je treba opozoriti na dokapitalizacijo bank, slabo banko, nezaupanje v državo kot zanesljivega partnerja, stalne pokojninske reforme, brezposelnost mladih in razne afere, kot je Panama Leaks.

Dolgoročno varčevanje da, vendar ne pod okriljem države! Pri naložbenem življenjskem zavarovanju gre denimo del mesečne premije za zavarovanje, del pa za naložbe v vzajemne sklade. Po koncu zavarovanja se na račun zavarovanca izplača privarčevani denar. Varčevalec je pri tem življenjsko zavarovan, če umre, pa upravičenec, ki ga določi, dobi zavarovalno vsoto.

Več informacij >>

Nizke obrestne mere kličejo k alternativam

Depoziti in vezane vloge so bili še pred kratkim z naskokom najbolj priljubljene finančne naložbe Slovencev, ki so zaradi finančne krize, slabega gospodarskega položaja in razmeroma dobrih obresti iskali primerno varno zatočišče za svoje prihranke.

V taki obliki je varčevalo že skoraj 50 odstotkov Slovencev, drugje po svetu je delež znašal okoli 30 odstotkov. Navade pa so se nekoliko spremenile, razlogi pa so predvsem nizke bančne obrestne mere, ki prinašajo pičel donos. Ljudje zato vse bolj iščejo ustrezno finančno rešitev za svojo varno starost ali pa za urejeno prihodnost svojih otrok, pri čemer pa se ne želijo ukvarjati z vlaganjemm.

Naj vas nepredvidljivo življenje ne pahne v finančno stisko

Življenje je nepredvidljivo in polno presenečenj - a vsa niso prijetna. Nepričakovani dogodki, kot so nezgodna smrt, prometna nesreča, nastop ene izmed težkih bolezni, trajna invalidnost, lahko naše življenje v nekaj trenutkih postavijo na glavo. Zelo pomembno je, da se nanje pripravimo in obenem ne dovolimo, da bi se ob tem vaši najbližji morali ukvarjati še s finančno stisko.

srecna-druzina.1463991542.jpg.c.960px.jpg
Sebi in svojim najbližjim je treba zagotoviti kar se da najboljšo finančno varnost, pri čemer mora biti vsako zavarovanje prilagojeno potrebam, željam, finančnemu stanju, številu odvisnih družinskih članov posameznika.

Namen življenjskega zavarovanja je zavarovati sebe in svoje najbližje pred izgubo dohodka, omogočiti finančno odvisnim določena sredstva za preživetje ali plačevanje različnih stroškov.

PRO
Članki
Članki Kako ravnati v primeru toče?

Pozor, z lepim vremenom in vročino prihaja tudi toča. Kako se izogniti škodi?

PRO
Članki
Članki Filmski roadtrip? Zakaj pa ne?

Popotovanje z avtom je pravi užitek in svoboda v spontanem odkrivanju novih krajev in skritih kotičkov. Glavna prednost potovanja z avtom...

PRO
Članki
Članki Z mavcem na nogi je vse težje

Sanjate, da ste imeli srečo in zadeli loterijo? Ker vsa presenečenja niso pozitivna, pomislite tudi na nezgode. In se zavarujte pred...

PRO
Članki
Članki Pametno zavarujte dom, da ne boste s strahom gledali v nebo

Zaradi nepredvidljivih naravnih dogodkov lahko v trenutku ostanete brez premoženja. Dobro zavarovanje vam prihrani skrbi vsakič, ko pade...

PRO
Članki
Članki 7 razlogov, zakaj je dobro biti upokojenec

Čestitamo, upokojitev je končno pred vrati in pripravljeni ste na kup novih stvari in ugodnosti.

PRO
Članki
Članki Z domačo pokojnino ste lahko carji na Balkanu

Povprečna slovenska pokojnina pri nas zadostuje komaj za preživetje, a zakaj bi na stara leta životarili v domačem okolju?

PRO
Članki
Članki S pokojnino v slovensko Kalifornijo

Na Goriškem upokojenec dobi vse, kar si lahko želi – krasno vreme, številčno družbo, dobro zdravstveno oskrbo in ugodne življenjske...