FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Fortradepro

Ready for trading

Saj ni res, pa je! Na britanskem funtu prejšnji teden do 56-odstotnega donosa s temi brezplačnimi 50 evri

Čas branja: 2 min
01.04.2016  09:53
Prejšnji teden smo s prodajno pozicijo na valutnem paru GBP-USD zaslužili 310 pipov oziroma bi s ponujenimi brezplačnimi 50 evri zaslužili 28 evrov.
Saj ni res, pa je! Na britanskem funtu prejšnji teden do 56-odstotnega donosa s temi brezplačnimi 50 evri

Britanski funt je prejšnji teden dobil kar nekaj udarcev, ki so poskrbeli za nadaljnjo razprodajo te otoške valute. Na okrepljene govorice o morebitnem izhodu Velike Britanije iz Evropske unije, o katerem bodo Britanci na referendumu odločali junija, so vplivali strahotni teroristični napadi v Bruslju.

Z gospodarskega vidika so za nižanje cene funta poskrbeli podatki o inflaciji. Ti so bili pod pričakovanji ekonomistov pri 0,3 odstotka, kar pomeni, da angleška centralna banka v bližnji prihodnosti obrestnih mer verjetno ne bo dvignila. Pričakovati je, da bodo centralni bankirji mirovali do napovedanega referenduma o brexitu.

GBPUSDD1.1459331159.png.w.960px.png

Tudi s tehničnega vidika se je vse zarotilo proti funtu. Na dnevnem grafu valutnega para GBP-USD je razvidno, da mu preboj črte odpora ni uspel in se je obrnil nazaj na jug. Valutni par GBP-USD je v negativnem trendu že od junija lani in se očitno še ne bo izvlekel iz njega.

Na grafu vidimo, kako se je cena le približala črti, ki je v preteklosti rabila kot podpora, ko pa jo je prebila, nam zdaj pomeni odpor. S to črto povežemo točke odboja cene, ko pa cena prebije to črto, iščemo morebitne vstope v pozicije, ko se cena vrne k tej črti.

Iz grafa je razvidno, da je par od junija lani do zadnjega dne prejšnjega leta črto podpore spoštoval in se od nje odbil navzgor kar šestkrat. Na zadnji lanski dan pa so popolnoma prevladali prodajalci in par potisnili še globlje v negativni trend.

Letos so kupci valutni par GBP-USD poskušali dvakrat potisniti prek črte odpora, vendar jim to ni uspelo. Prvič so to poskušali 4. februarja, drugič pa prejšnji teden. Ko se je cena približala črti odpora, smo postali pozorni in iskali priložnosti za prodajo funta glede na ameriški dolar.

Kdor čaka, dočaka, pravi pregovor, nam pa se je ponudila priložnost za prodajo tega valutnega para.

V skladu z našo strategijo smo ob približevanju cene območju odpora iskali negativno divergenco, ki se je izoblikovala na polurnem grafu. Za potrditev vstopa v prodajno pozicijo na GBP-USD pa smo morali počakati na oblikovanje vzorca ABC in njegovo potrditev. To smo dočakali v ponedeljek, 21. marca, ko je cena na 30-minutnem grafu končala pod točko B.

GBPUSDM30.1459331268.png.w.960px.png

V prodajno pozicijo na valutnem paru GBP-USD smo tako vstopili pri ceni 1.43835. Omejitev morebitne izgube smo postavili nad zadnji vrh oziroma točko odpora pri 1.45200. Zaprtje pozicije z dobičkom pa smo iskali okoli zadnjega dna, ki se je oblikoval 16. marca. Pomembno nam je bilo tudi, da pozicijo zapremo pred podaljšanim velikonočnim vikendom. Dobiček smo realizirali pri ceni 1.40727 in zaslužili 310 pipov.

Vsaka strategija mora trgovalcu natančno določiti točko vstopa v pozicijo, velikost morebitne izgube oziroma tveganje in velikost nagrade.

Pri prodajni poziciji na valutnem paru GBP-USD smo zaslužili 310 pipov, tvegali pa smo jih 135. V našem primeru smo za vsak pip, ki smo ga tvegali, zaslužili 2,3 pipa. Treba je opozoriti, da mora pri preračunu tveganja vsak trgovalec upoštevati svoje preference in ne vstopati v pozicijo, če si takega tveganja ne more privoščiti. Odprto pozicijo je nujno tudi spremljati, in ne zgolj čakati na dobiček.

V skladu z našo strategijo smo tako omejitev izgube premaknili na vstopno točko, takoj ko smo dosegli razmerje med dobičkom in izgubo ena proti ena. Torej, ko smo bili 135 pipov v plusu, smo premaknili naročilo za omejitev izgube na 1.43835, kar je vstopna cena v pozicijo. S tem smo izničili tveganje in nato le čakali na priložnost za izstop iz pozicije z dobičkom.

Če bi trgovali s 50 evri, bi lahko s to pozicijo zaslužili 28 evrov in velikonočne praznike dočakali z 78 evri na svojem trgovalnem računu. Dosegli bi kar 56-odstotno donosnost oziroma bi od ponedeljka do četrtka vrednost svojega trgovalnega računa povišali za kar polovico. V našem primeru, ob razmerju med dobičkom in tveganjem pri 2,3 proti ena, bi tvegali petino svojega računa.

PRO
Članki
Članki Avstralec letos podivjal. Vzemite brezplačnih 50 evrov in zajahajte njegovo rast

Avstralski dolar z letošnjo agresivno rastjo trgovalcem z valutami ponuja lepe priložnosti za zaslužek

PRO
Članki
Članki 10 najbolj znanih finančnih filmov

Si želite v poslu biti uspešni, drzni in atraktivni? Vam zmanjka idej v nepravih trenutkih? Naj vam pomagajo filmi, ki razgaljajo Wall...