FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Fortradepro

Ready for trading

Avstralec letos podivjal. Vzemite brezplačnih 50 evrov in zajahajte njegovo rast

Čas branja: 3 min
20.03.2016  22:45
Avstralski dolar z letošnjo agresivno rastjo trgovalcem z valutami ponuja lepe priložnosti za zaslužek
Avstralec letos podivjal. Vzemite brezplačnih 50 evrov in zajahajte njegovo rast

Letos je avstralski dolar udeležencem na valutnih trgih ponudil veliko priložnosti, ko so si lahko odebelili denarnice. Po januarskem zdrsu namreč prikazuje konstantno rast, ki ji ni videti konca. Z januarskim zdrsom para AUD/USD pod razmerje 0,69000 in hitro vrnitvijo nazaj nad to raven se je na dnevnem grafu oblikovala pozitivna divergenca, ki je namignila na potencialno rast avstralskega dolarja proti ameriškemu zelencu.

Poleg pozitivne divergence pa se je izoblikoval še vzorec ABC, ki je bil tudi potrjen, zato smo 2. februarja lahko vstopili v nakupno pozicijo AUD/USD pri ceni 0,70400. Pozicijo smo zaprli 11. marca, ko smo dosegli ceno 0,75300, ki je v preteklosti služila kot podpora in zdaj predstavlja raven odpora. V žep smo tako pospravili 490 pipov.

Pri trgovanju z valutnimi pari, kot pri vsakem drugem trgovanju, se je nujno zavarovati pred tveganjem in vstopati le v pozicije, kjer je za nas še sprejemljivo tveganje.

To dosežemo s pravilnim upravljanjem tveganja in denarja. Z upravljanjem tveganja mislimo na pravilno postavitev naročila za omejitev izgube v primeru, da se cena obrne proti našim napovedim. V tej poziciji smo morebitno izgubo omejili pri 0,68200, kar je tik pod januarskim dnom (na sliki dno A).

Če bi se cena obrnila proti nam, bi tako zabeležili največ 220 pipov izgube.

Veliko trgovalcev začetnikov postavlja omejitvena naročila preblizu nakupni ceni in zato velikokrat utrpijo izgubo, čeprav so trend cene napovedali pravilno.

Če si glede na vaše stanje na trgovalnem računu take izgube ne morete privoščiti, pač v tako pozicijo ne vstopajte in raje počakajte na kakšno drugo priložnost. Nove priložnosti se na forex trgu vedno pojavijo, saj gre za največji trg na svetu, le sodelovati je treba.

Za vsak pip, ki smo ga tvegali, smo dva zaslužili

Ciljno ceno smo si postavili pri 0,75300, kjer je bil v preteklosti podporni nivo in bi se sedaj lahko cena tukaj obrnila. Ob preboju te meje bomo začeli iskati nove priložnosti za nadaljnjo rast. Z našo pozicijo smo zaslužili 490 pipov, tvegali pa smo 220 pipov.

Za vsak pip, ki smo ga tvegali, smo dva zaslužili. Razmerje dobiček proti izgubi je torej dva proti ena, kar je v današnjih razmerah, ko valutnemu trgu narekujejo poteze centralnih bankirjev, sprejemljivo.

V skladu z odgovornim upravljanjem tveganja je treba spremljati pozicijo in prestaviti omejitev izgube na izhodiščno točko takoj, ko doseže razmerje dobiček proti izgubi ena proti ena. To pomeni, da ko smo dosegli 220 pipov dobička, smo omejitev izgube prestavili na nakupno raven in dočakali uresničitev postavljenega cilja brez tveganja izgube.

Tako rekoč vsak trgovalec na finančnih trgih ima svojo strategijo, ki jo razvije glede na osebne preference. Nekateri trgovalci imajo raje agresivne strategije, ker trgujejo na nižjih časovnih razponih, hitro vstopajo in izstopajo iz pozicij, špekulirajo in tako naprej. Drugi pa niso pripravljeni toliko tvegati ali pa nimajo časa, da bi cele dneve sedeli pred grafi. Zato si vsak posameznik sčasoma sam razvije strategijo, ki mu najbolj ustreza.

Vsaka strategija pa mora trgovalcu točno povedati, kdaj lahko vstopi v pozicijo, koliko bo tvegal in koliko nagrade lahko pričakuje. Pri strategiji, ki smo jo uporabili za vstop v pozicijo na paru AUD/USD, je treba počakati na divergenco na indikatorju RSI in potrjen vzorec ABC.

audusdd1.1458227131.jpg.e.960px.jpg

Indikator RSI nas je popeljal do zaslužka

Rumeni puščici na sliki označujeta pozitivno divergenco. Puščica, ki je narisana na indikatorju RSI ( opis indikatorja RSI), kaže navzgor, medtem ko je cena upadala in dosegla novo dno, kar nakazuje puščica na grafu. Divergenca je bila potrjena, ko je indikator RSI zlezel nad raven 30 oziroma iz območja, ki nakazuje, da je valuta preveč prodajana. Divergenca v bistvu pomeni le, da gre za anomalijo na trgu oziroma da se kupci in prodajalci ne strinjajo glede trenda, kar nam lahko nakazuje na obrat.

Vseeno pa še ne smemo takoj vstopiti v pozicijo, ampak moramo počakati na potrditev vzorca ABC, kot je označeno na grafu. A je najnižja točka vzorca, nato kupci ceno navijejo do točke B, kjer upešajo in znova prevladajo prodajalci. Cena zdrsne, vendar se kupci spet opogumijo in oblikujejo točko C, ki mora biti višja od točke A, ter porinejo ceno nad raven B. To pa je tudi naša točka vstopa v pozicijo.

S tem tudi takoj vemo, koliko bomo tvegali, saj le pogledamo, koliko pipov znaša razlika med točko A in B. Omejitev izgube vedno postavimo pod točko A. Za ciljno ceno pa moramo pogledati širše na graf in označiti ravni podpore, ki lahko postanejo ravni odpora in tam iskati izhod iz pozicije in naš zaslužek.

PRO
Članki
Članki Saj ni res, pa je! Na britanskem funtu prejšnji teden do 56-odstotnega donosa s temi brezplačnimi 50 evri

Prejšnji teden smo s prodajno pozicijo na valutnem paru GBP-USD zaslužili 310 pipov oziroma bi s ponujenimi brezplačnimi 50 evri...

PRO
Članki
Članki 10 najbolj znanih finančnih filmov

Si želite v poslu biti uspešni, drzni in atraktivni? Vam zmanjka idej v nepravih trenutkih? Naj vam pomagajo filmi, ki razgaljajo Wall...