FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? FORDpro

Vem kaj hočem. Vozim Ford.

9 vrlin popolnega dostavnika

Čas branja: 6 min
16.10.2017  14:48
Ali ste pripravljeni svoj delovnik preživeti v neprijetnem in nevarnem okolju? Stavimo, da ne, vozniki dostavnih vozil pa pri tem niso nobena izjema. Tudi oni si zaslužijo primerno delovno okolje.
9 vrlin popolnega dostavnika

Odsekana, špartanska armaturna plošča s pokončnim in nenatančnim volanom, slaba ergonomija, skromna oprema, neudoben sedež, nezaščiten tovorni del, slaba lega na cesti... danes se bere skoraj neverjetno, še ne tako dolgo nazaj pa je bilo to tipično okolje poklicnega voznika. Kaj pa danes?

Poglejte si knjižico z zgodbo evolucije popolnega dostavnika:

Udobno in varno delovno mesto sodi danes med temeljne pravice delavcev. S tem so prihranjene morebitne poškodbe, v sodobnem in uporabnosti prilagojenem delovnem okolju pa je večja tudi delovna storilnost. Vozniki pri tem niso nobena izjema, njihova pisarna ali delovno okolje pa je kar njihov dostavnik.

Ni vseeno, če voznik delo za volanom opravlja samo nekaj dni ali vso delovno dobo, zato je ergonomija za volanom še kako pomembna. Posledica nepravilne drže, premalo počitka in slabega sedeža so lahko kostno-mišična obolenja. Tak delavec bo v 10 ali 15 letih najverjetneje več bolniško odsoten, v najslabšem primeru lahko sledi celo invalidska upokojitev, kar pomeni velik strošek za delodajalca. Poleg ergonomije, prostornosti in udobja se v dostavnike seli tudi tehnologija iz osebnih avtomobilov, predvsem na področjih varnosti in vozne dinamike.

Strokovni fizioterapevti opozarjajo, da je tako za zdravje kot za varnost pomembno, da je telo voznika ves čas podprto v pokončnem položaju, ter da mu omogoča pokončno sedenje blizu volanskega obroča in pedalov. S tem se skrajša reakcijski čas in tudi poveča pasivna varnost voznika v primeru trkov.

Moderna dostavna vozila Ford zato zagotavljajo kar največje udobje in prostornost, vključujejo širok razpon domiselnih funkcij in tehnologij, ob tem pa so zasnovana tako, da vozniku čimbolj prijazno delovno okolje.

VIDEO: Popolnoma novi Fordov dostavnik Transit Custom bo kmalu zapeljal tudi na naše ceste.

1. Udobni sprednji sedeži in volan, ki se prilagaja vašim potrebam

Voznikov sedež in volanski obroč sta v celoti prilagodljiva, tako da boste zlahka našli svoj idealni vozni položaj. Vgrajeno je tudi naslonjalo za roke, medtem ko so izbirno na voljo nastavljiva ledvena opora in ogrevani sprednji sedeži. Sedeži na eni strani zagotavljajo standarde trpežnosti, ki veljajo za komercialna vozila, po drugi strani pa se njihovo udobje lahko kosa z udobjem osebnega avtomobila.

Volanski drog je ob tem možno zlahka prilagoditi po višini in globini, tako da boste lažje našli svoj idealni, najudobnejši vozni položaj.

2. Vse, kar potrebujete za lažje delo na poti

Kabina je izdelana z namenom, da vam pomaga pri vašem delovnem življenju. Če na primer izberete dvodelni sovoznikov sedež, je srednji sedež opremljen z zložljivo mizo, ki je dovolj velika za prenosni računalnik ali podložno mapo.

Vozilo naj ima tudi skrito odlagalno območje pod dvojnim sprednjim sedežem z veliko litrov prostora, prikrit predelek v armaturni plošči za vaš mobilni telefon ali glasbeni predvajalnik (vključno z 12-voltno vtičnico) ter predalček armature, v katerega lahko obesite mape A4, in mnoga držala za steklenice in kozarce.

3. Navigacijski sistem olajša iskanje poti

Nov sistem Ford SYNC, ki se je iz osebnih vozil našel pot tudi v Fordove dostavnike, nudi poleg natančne in zanesljive navigacije na večfunkcijskem zaslonu tudi dodatne napredne »bonbončke«, kot so avdiovizualni sistem z digitalnim (DAB) radijem, ki postaja standard na območju EU, USB-vhod ter kakovostne zvočnike.

4. »Pametni« žarometi, brisalci in zunanja ogledala

Sodobni dostavnik ima tipala, ki zaznajo zmanjšanje jakosti svetlobe ali nenadno spremembo svetlobnih pogojev, če denimo zapeljete v predor. Žarometi se posledično samodejno vklopijo, tako da je vožnja preprostejša in hkrati varnejša.

Med sodobne pripomočke, ki olajšajo vožnjo, spadajo tudi brisalci s tipali za dež, ki se vključijo v samodejno, nato pa prilagajajo svojo hitrost glede na količino dežja na vetrobranskem steklu.

Ob vožnji skozi tesne uličice se zlahka poškodujejo zunanja ogledala. Izbirna električno zložljiva ogledala, ki so tudi ogrevana, vam pomagajo, da se temu izognete, saj se ob pritisku na gumb poklopijo navznoter. Za čim manjšo izgubo časa v zimskem času poskrbi ogrevano vetrobransko steklo, ki je na voljo za doplačilo in učinkovito opravi s čez noč nastalo ledeno površino.

5. Preprosto stopite gor, osvetlite prostor in varno pritrdite tovor

Široka nedrseča stopnica je vgrajena v zadnji odbijač, kar omogoča lažji vstop v tovorni prostor in ročno natovarjanje. K boljši uporabnosti pripomore tudi osvetljenost tovornega prostora, pri kateri so po novem na voljo tudi LED luči, ki omogočajo še svetlejšo notranjost ob znatnem prihranku energije, kar ugodno vpliva na življenjsko dobo vašega akumulatorja.

S standardoma DIN in ISO skladne pritrdilne ročke za tovor so nameščene na stranski steni, saj s tem pomagajo nakladalno površino ohranjati popolnoma prosto, kar olajša natovarjanje in čiščenje tovornega prostora. Za varno ločitev potniškega in tovornega predela skrbi jeklena pregradna stena, ki prav tako ustreza standardoma DIN in ISO.

6. Široka bočna in praktična zadnja vrata prihranijo živce

Pri velikem tovornem prostoru so bočna vrata bistvena, ker se uporabljajo pogosto, pa je celoten mehanizem zgrajen zelo trpežno. Ročica z dvojnim delovanjem zagotavlja gladko odpiranje in zapiranje vrat, zaklep pritrdi vrata, kadar so odprta, če bočna vrata niso pravilno zaprta ali zaklenjena, pa se oglasi opozorilni signal. Prav tako velja omeniti, da so bočna vrata pri vseh Fordovih dostavnikih, razen pri najmanjšem, dovolj široka za brezskrbno nalaganje Evropalet, kar omogoča hkratno natovarjanje vozila z več strani ali hkratno natovarjanje in raztovarjanje. Oboje pomeni znaten prihranek časa.

Močna zadnja vrata v popolnem dostavniku vključujejo 360-stopinjsko tesnilo za zmanjšanje hrupa, ki poskrbi za varnejše zapiranje vrat in prepreči stekanje vode v tovorni del. Zadnja vrata s snetjem zapore omogočajo širok kot odpiranja, hkrati pa uporaba zapore omogoča fiksacijo odprtih vrat, kar pride prav pri dostopu do tovornega prostora na neravni podlagi, saj se vrata ne zapirajo.

7. Nadzorne funkcije, ki se prilagajajo vašemu tovoru

Prilagodljiv nadzor obremenitve uravnava sistem za preprečevanje zdrsa pogonskih koles glede na to ali je dostavnik natovorjen ali ne. To vozilu daje nadzor in stabilnost v vseh pogojih obremenitve.

Za dodatno suverenost, ne glede na vozno podlago, poskrbi inteligentni pogon na vsa kolesa, ki samodejno razporeja navor med prednjimi in zadnjimi kolesi vse od razmerja 0:100 do 50:50, hkrati pa omogoča ročni zaklep štirikolesnega pogona, za primere, ko postanejo vozne razmere skrajno zahtevne.

Prav tako je novost tehnologija za pomoč v bočnem vetru, kjer sistem pravočasno zazna močan, sunkovit veter in s pomočjo sistema ESC pomaga vozniku vozilo stabilno ohraniti v voznem pasu.

8. Bolj varno zaviranje ne glede na to, ali je vozilo natovorjeno ali ne

Popoln dostavnik združuje zavorni sistem ABS s tehnologijo elektronske porazdelitve zavorne moči, ki izravnava moč zaviranja med prvima in zadnjima kolesoma, odvisno od tega, ali je vozilo natovorjeno ali ne. Rezultat je učinkovito zaviranje in stabilnost pri krmiljenju, kar je ključnega pomena za zaviranje pri speljevanju ovinkov in izboljšano zaustavljanje na kratkih razdaljah ne glede na pogoje.

9. Možnost prevažanja daljših elementov

Ena pomembnih vrlin popolnega dostavnika je njegova zmožnost, da prepelje dolge elemente, katerih do sedaj ni bilo moč prepeljati. Tako so pri Fordu razvili dodatno odprtino, ki se iz tovornega prostora nadaljuje v potniško kabino pod sopotniškim sedežem. Transit Furgon nudi dodatno polico v tovornem prostoru nad potniško kabino, ki omogoča prevoz cevi z možnostjo za dodatno vpetje, kar zagotavlja varen prevoz tovora, Custom Furgon, ki se sicer ponaša z prilagodljivim tovornim prostorom, pa nudi poklopne strešne nosilce, viseče nosilce v notranjosti ter pritrditvene tirnice v tovornem prostoru.

Prostorsko razkošje, vrhunska ergonomija ter varnost in zaščita tako v kabini kot v tovornem prostoru so tisto, kar prevoznik in dostavljalec danes potrebuje v svoji pisarni – Fordovem dostavniku, v katerem preživi od osem do 12 ur na dan. Fordovi dostavniki imajo ob tem tudi kompletno varnostno opremo, največji transit custom pa je na preizkusih dosegel celo najvišjo oceno pet zvezdic.

PRO
Članki
Članki 7 nasvetov, kako zmanjšati stroške voznega parka

Stroške voznega parka lahko korenito znižate na več načinov, pomembno vlogo pa ima tudi tehnologija.

PRO
Članki
Članki 7 načel kakovostne dostave

Pravi kombi je danes veliko več kot le suhoparen prostor na štirih kolesih za prevoz ljudi in tovora, zato suvereno briše ločnico med...

PRO
Članki
Članki 5 stvari, ki jih potrebuje dober dostavnik

V svetu prevozov tovora so pravila drugačna kot pri osebnih avtih. Temeljno poslanstvo dostavnikov so prevozi čim večjih količin tovora...

PRO
Članki
Članki Najboljše poslikave vozil - inovativno do prepoznavnosti! (GALERIJA)

Oglaševanje na voznem parku je odlična možnost za povečanje prepoznavnosti podjetja