FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moja eko zgodbapro

Naj bo MOJA EKO ZGODBA tudi vaša!

Franc Stroj je »mašina«

Čas branja: 3 min
15.06.2016  09:01
Ko je v osmem razredu sestavil svoj avtomobil, je natančno vedel, da se bo z njim pripeljal v šolo; ni pa vedel, kam natančno ga bo pripeljalo življenje
Franc Stroj je »mašina«
»Vse naše ogrevalne naprave smo projektirali sami in jih izdelali v lastni proizvodnji. Ker je montaža enako pomembna kot kakovost opreme, naše sisteme vgrajujejo izključno monterji, zaposleni v našem podjetju,« pravi Franc Stroj. (Foto: Vasilij Krivec)

»Vedno, že kot otroka, sta me zanimali tehnika in energetika, vendar na začetku ni bilo denarja, da bi začel razvijati lastno proizvodnjo,« nam je povedal Franc Stroj. Je eden izmed podjetnikov zanesenjakov - morskih psov, ki stalno plavajo in menda nikdar ne spijo. Drugače se zadušijo.Začetni kapital je zaslužil z dvigali, ki jih je izdelal sam in z njimi samograditeljem pomagal pri gradbenih delih, pozneje je popravil star kombajn in z njim žel polja gorenjskih kmetov. S helikopterjem je postavljal električne daljnovode in oskrboval gorenjske planinske koče. Do nesreče blizu Kredarice.

Naj bo MOJA EKO ZGODBA tudi vaša!

Brezplačni zaključni družinski dogodek bo potekal 18. junija v hotelu Lambergh od 10. do 15. ure.

Na brezplačni dogodek se lahko bralci prijavite prek spletne prijavnice.

Sam svoj mojster

Zaslužka ni zapravil za avtomobile ali vikende, ampak je ob že naštetih dejavnostih stalno gradil stroje. »Stroji so dragi, zato sem jih moral izdelati sam.« V 40 letih je tako razvil podjetje za proizvodnjo ogrevalne tehnike, na gori Dobrči pa zgradil in opremil dva laboratorija. Prvega so mu namreč porušili. Nov stoji 1.250 metrov nad morjem, v njem pa meri in zbira podatke o izkoriščanju vetrne in sončne energije, primerja učinke svojih sistemov s konkurenčnimi, rezultate vnaša v razvoj produktov in jih predstavlja naročnikom.

kolektor-tube.1465971036.jpg

Glavna dejavnost podjetja je proizvodnja sončnih panelov za ogrevanje prostorov in sanitarne vode ter kotlov na plin, biomaso, olje, prav tako delajo toplotne črpalke. Stroj poudarja, da skoraj vse dele naprav, ki so nastale na podlagi 40-letnega razvoja, izdelajo sami. Vse naštete sisteme, ki jih prodajajo in vgrajujejo izključno zaposleni v njegovem podjetju, je mogoče združiti v enotno ogrevalno napravo, ki jo oblikujejo glede na potrebe naročnikov in glede na energente, ki jih ima na voljo. Vedno ima prednost najcenejši energent - sonce, sledijo biomasa, toplotna črpalka, olje ali plin, na zadnjem mestu je klasično ogrevanje z elektriko.

Prosti dnevi v sodu iz slovenskega lesa

hisa-stroj.1465971025.jpg.o.480px.jpg

V podjetju Stroj so razvili tudi bivalno hišo. Gre za 7,3 metra dolg oval s premerom 2,5 metra. Osnovni model stane okoli šest tisoč evrov, z nadgradnjo pa postane ta enota povsem samooskrbna. Vodo grejejo sončni paneli, za proizvodnjo električne energije se lahko namestijo sončne celice.

Hišo je mogoče brez gradbenega dovoljenja postaviti na 50 do 350 centimetrov visoke nosilce, lahko se namesti tudi na drevo, najbolj uporabna pa je kot počitniška enota. Prodajne strategije zanjo še nimajo. Trenutno končujejo dve naročili, na leto bi jih lahko zgradili okoli sto, gotovo pa jo bodo tržili pri lastnikih avtokampov, saj so tovrstne namestitve vse bolj priljubljene.

Notranjost lahko prilagodijo naročnikovim potrebam. Vanjo lahko namestijo kuhinjo, kopalnico in stranišče, lahko pa jo izdelajo brez teh elementov. Hiša je sicer v osnovi oblikovana za dve osebi, vendar jo je mogoče prirediti za bivanje štirih oseb.

Še vedno je treba zakuriti

Franc Stroj stavi na naravne zakone, s čimer poenostavi in poceni končni izdelek, zmanjša porabo energentov in podaljša življenjsko dobo sistema. Opaža, da preveč stvari nadzorujemo z elektroniko in preklopnimi ventili, ki podražijo tako naložbo kot delovanje in vzdrževanje.

kamin-stroj1.1465973231.jpg.s.960px.jpg
Pozno jeseni, pozimi in zgodaj spomladi je še vedno treba zakuriti peč na plin, biomaso, olje ali pa vključiti toplotno črpalko.

Čeprav je njegova strast ra­ziskovanje pretvarjanja energije iz sonca, vetra in vode, pa ostaja povsem realen. »Pozno jeseni, pozimi in zgodaj spomladi je še vedno treba zakuriti peč na plin, biomaso, olje ali pa vključiti toplotno črpalko. Mogoče je zgraditi energetsko povsem samooskrbno hišo, vendar je to danes še predrago, takšen vložek se ob današnjih cenah ne bo izplačal.« Po njegovih izračunih lahko danes finančno upravičimo sisteme, ki z obnovljivimi viri, predvsem soncem, pokrijejo okoli dve tretjini potreb po toploti. Seveda ob predpostavki, da je objekt izoliran in postavljen tako, da lahko naravne vire optimalno izkoristi.

Brezplačno na zaključni dogodek projekta Moja eko zgodba

Ljudje si čedalje bolj prizadevamo za zdravo življenje. In k temu želimo spodbujati tudi mi, zato smo pripravili projekt Moja eko zgodba.

V treh mesecih smo vam v reviji Moje finance, v časniku Finance in na spletni strani [pro.finance.si] predstavili zgodbe posameznikov, ki živijo eko, naložbe v ekosklad, prihodnost s hibridnimi vozili, zdravo prehrano, ekoposlovne priložnosti in drugo.

Poleg bogatih nasvetnih vsebin organiziramo tudi zaključni družinski dogodek, ki bo potekal 18. junija v hotelu Lambergh od 10. do 15. ure.

Na dogodek, ki je brezplačen, se lahko bralci prijavite prek spletne prijavnice.

PRO
Članki
Članki Pravo razkošje je tišina

Ekologija ni le zavest ohraniti naravo, je temeljna vrednota vsakega od nas. Tega se pri Toyoti še kako dobro zavedajo

PRO
Članki
Članki Reportaža: Ekoraj v objemu Gorenjske

Ekološki izdelki, avti, družinske vrednote in igre, ki ste jih že pozabili

PRO
Članki
Članki Slovenci smo največji porabniki avstrijskega blaga zunaj Avstrije

Vsak prebivalec Slovenije porabi na leto za 1.300 evrov avstrijskih izdelkov in storitev. Predstavljamo, kaj boste lahko videli na...

PRO
Članki
Članki Iz redkega ptiča v množičen avto

Pred dvema desetletjema je bil Toyotin prius posebnež s pozitivno vizijo, zdaj pa je uveljavljen kot odlična alternativa bencinskim in...

PRO
Članki
Članki Ekološki avti in prehrana so lahko tudi cenejši od klasike

Ekološki življenjski slog postaja čedalje nujnejši, v marsikaterem primeru pa je tudi cenejši od potrošniškega zapravljanja;...

PRO
Članki
Članki Rastlinski »krvavo sočni hamburgerji« postajajo pravi hit

Ekološki življenjski slog postaja čedalje nujnejši, v marsikaterem primeru pa je tudi cenejši od potrošniškega zapravljanja;...