FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moja eko zgodbapro

Naj bo MOJA EKO ZGODBA tudi vaša!

Se ekolajf res splača?

Čas branja: 5 min
17.05.2016  22:00
Petra si oblačila šiva iz odpadnih materialov, maja se izogiba nerazgradljivi embalaži, marko vozi ekoavto. Ekoživljenje prinaša prihranke, pravijo. Kako? 
Se ekolajf res splača?
Maja Nagode, eko življenje, življenje brez embalaže

MAJA »ZEROWEJSTERKA« ZAPRAVI 25 % MANJ

Maja-Nagode-polna-nakupovalna-vrecka-kolaz2.1463223545.jpg.o.240px.jpg

Pri 33-letni Maji Nagode iz Logatca se je vse začelo z rojstvom sina, ko je začela raziskovati, iz česa so narejene pleničke, čistila, kozmetika, oblačila in hrana.

»Verjela sem, da proizvajalci skrbijo za dobro ljudi, a žal ni tako. Spoznala sem, da moram, če želim uporabljati kakovostne izdelke, večino izdelati sama,« pravi Maja, ki jo prijatelji kličejo kar »zerowejsterka«. Vedno namreč zavrne vrečko za enkratno uporabo.

»Če določenega izdelka ni v razsutem stanju, ga kupim v embalaži, ki je biorazgradljiva oziroma jo lahko znova uporabim, recimo ekojogurte v steklenem kozarcu. Čokolade in sladkorja se brez embalaže ne da kupiti, zato ju vedno kupim iz pravične trgovine. Mleko kupujem v mlekomatu, po moko grem h kmetu, testenine, riž, stročnice, oreške, žito pa kupim v trgovini, kjer ga prodajajo v rinfuznem stanju,« našteva.

Da ji nakupovanje ne vzame preveč časa, kupuje večje količine, jajca ji pripelje kmet na dom, po mleko gre, ko pelje psa na sprehod, po oljčno olje h kmetu na poti na izlet na Obalo.

»Nakupovanje, kot ga pozna večina, je izguba časa, denarja in zdravja. Čakanje v vrstah, prevelika izbira izdelkov, preračunavanje cen, zbiranje kuponov, gledanje reklamnih letakov, metanje embalaže v koš, odnašanje smeti v zabojnik ... Vsega tega ni več v našem življenju,« zadovoljno doda.

Maja-Nagode-sadje-v-nakupovalnih-vreckah-kolaz3.1463223543.jpg.o.240px.jpg

Prihranki in stroški: največ časa in denarja sta Maji vzeli obiskovanje tečajev in predavanj ter branje literature s teh področij; za vsak posamezni tečaj je odštela med 40 in 60 evri. Zdaj, ko stvari obvlada, si v nekaj minutah naredi šampon za lase, v pol ure pa zalogo mil za pol leta.

»Naš proračun pred uvedbo življenja brez odpadkov (štiričlanska družina in pes) za hrano, kozmetiko, čistila je včasih presegel 300 evrov, a takrat nismo kupovali lokalnih in ekoloških živil. Zdaj s približno 300 evri pridemo skozi mesec z ekološko hrano. Prihranimo 25 odstotkov proračuna, pa še jemo boljšo hrano. Včasih sem samo z enim nakupom zapravila od 80 do 100 evrov, zdaj tega ni več,« čez palec ocenjuje Maja.

Brezplačno na Moj eko dan

Naj bo MOJA EKO ZGODBA tudi vaša!

Brezplačni zaključni dogodek Moj eko dan bo potekal 18. junija v hotelu Lambergh od 10. do 15. ure.

Na brezplačni dogodek se lahko bralci prijavite prek spletne prijavnice.

PETRA SE »ZDRAVO« OBLAČI

Petra-Doljak-foto-by-Petra-Cebokli.1463223538.jpg.o.240px.jpg

Devetintridesetletna Petra Doljak, diplomirana geografinja in doktorandka krasoslovja, zelo redko zahaja v prodajalne oblek, a to ne pomeni, da ne poskrbi za zunanji videz.

Petra si oblačila zase velikokrat izdela kar sama - kroji po pravilu življenja brez odpadkov, ko je živela v Berlinu, je zašla tudi v kakšno trgovino z oblačili iz druge roke. »Odkar pomnim, brskam po starih omarah, predelujem stara kakovostna oblačila, mnogokrat narejena iz lokalnega tekstila starih jugoslovanskih znamk, ničesar ne zavržem, vse predelam, čuvam v upanju na še eno izmed številnih zamisli o vnovični uporabi,« razloži Petra.

Trenutno zbira star neelastičen džins, strgane rabljene lanene in bombažne rjuhe, volnene odeje ter že razmišlja, kaj vse uporabnega bi lahko izdelala - obleke, torbe, igrače, pohištvo. Zakaj si preprosto ne kupi majice za nekaj evrov v trgovini? »Ker je koža naš največji organ, je prav, da tudi oblačilom posvetimo malo pozornosti, ne le prehrani. Kakovost in kemična sestava nizkocenovnih oblačil sta vprašljivi, saj tekstil dostikrat vsebuje strupe, nevarne za zdravje in okolje. Tekstilna industrija je drugi največji onesnaževalec okolja, takoj za naftno,« pove 39-letnica.

Kaj pa ekoavto? »Če bi živela v velemestu, kot je Berlin, kjer javni prevoz deluje, ne bi imela avtomobila, le letno vozovnico in kolo, ko bi avto potrebovala, bi si izposodila električnega. Ker pa živim v Novi Gorici in sem daleč od berlinske realnosti, bi, če bi lahko izbirala, v svojo 38-letno diano vgradila električni motor,« še pravi Petra.

»Trenutno imamo pravo poplavo eko-, bio-, organskih izdelkov, zapakiranih v več slojev plastičnih ovojev, kot da bi nas testirali, kje so meje razumnega. Človek velikokrat dobi občutek, da je 'eko' le ena izmed modnih muh, ki osvoji brez poglobljenega razmisleka,« pove Petra Doljak.

Prihranki in stroški: »Dejansko se mi ne sanja, koliko prihranim. A ker je moj okus 'prefinjen' in mi v oči padejo le izjemne stvaritve, bi lahko rekla, da ne zapravljam nič več, kot mi moje finančno stanje dopušča,« pove Petra. Delamo, da bi imeli denar, potem pa ga nepotrebno zapravimo za nekaj, kar nima uporabne vrednosti, onesnažuje okolje ..., opaža.

»Potrudimo se računati vrednosti glede na sebe - koliko zaslužim na uro, koliko bi bilo pravično plačilo, kje so stroški proizvodnje, prevoza, prodaje, plus davek, na koncu pa se vprašajmo, kako je možno, da so stvari tako poceni. Nekdo to ceno namreč plača!« pravi.

Brezplačno na Moj eko dan

Naj bo MOJA EKO ZGODBA tudi vaša!

Brezplačni zaključni dogodek Moj eko dan bo potekal 18. junija v hotelu Lambergh od 10. do 15. ure.

Na brezplačni dogodek se lahko bralci prijavite prek spletne prijavnice.

IMG-0192.1463223547.jpg.n.960px.jpg
Foto: Samo Kranjec

MARKO Z ELEKTRIKO DO PRIJAZNEJŠEGA SVETA

Ekološko naravnan je tudi Marko Femc, ki je že nekaj let lastnik električnega avtomobila, za katerega je odštel 29 tisoč evrov. Prednost uporabe vidi v prijaznosti do okolja, a tudi v manjši porabi in nižjih stroških vzdrževanja.

Vrednostna poraba njegovega avtomobila znaša od 1,5 do dva evra na sto prevoženih kilometrov, kar je čez palec približno 83 odstotkov prihranka v primerjavi s klasičnim bencinskim motorjem, ki porabi devet evrov na 100 kilometrov, smo pisali v članku Kako znižati strošek vožnje za do 83 odstotkov?. Marko pa ga velikokrat brezplačno polni na javnih polnilnicah in v svojem podjetju.

Poleg električnega avtomobila ima na svoji hiši tudi sončno elektrarno, zdaj postavlja že drugo (11 kilovatov neto meritev), ki ga bo stala približno 16.500 evrov, a predvideva, da se mu bo vložek povrnil v desetih do 11 letih. Mimogrede, s postavljanjem teh se tudi poklicno ukvarja. Ima še toplotno črpalko na geosondo, za zalivanje vrta pa uporabljajo kar deževnico, dodaja.

Prihranki: »Prihranki pri hiši so veliki, vsaj 50 odstotkov glede na neko klasiko, saj lahko vse potrebe po elektriki za gretje, hlajenje, prezračevanje, kuhanje in napajanje električnega avta zadovoljim iz lastne sončne elektrarne,« razloži Marko Femc. Dodaja, da so ocene prihrankov bolj zapletene in odvisne od posameznika.

8 ekoukrepov, ki so razbremenili Majino denarnico:

1. Sama izdeluje čistila, šampone, mila, kreme in mazila.

2. Ne barva si las, redko uporablja ličila, namesto vložkov uporablja menstrualno skodelico.

3. Ne nakupuje v supermarketih, veliko zelenjave in sadja pridela na domačem vrtu, na tržnici kupuje pozimi do pomladi.

4. Kupuje sestavine, in ne predelanih izdelkov, kot so paštete, sladkarije, piškoti, konzervirana hrana, omake, čipsi, gazirane pijače ...

5. Oblačila za otroka kupuje od lokalnih ustvarjalk ali rabljena, samo enkrat ali dvakrat na leto se s partnerjem odpravita v trgovino z vsakdanjo in športno modo.

6. Če je le mogoče, se v vrtec in službo odpravi peš ali s kolesom; ko bodo morali zamenjati avto, se bodo zagotovo odločili za hibridno vozilo.

7. Še pred letom ni pomislila, da bi skodelice za kavo ali zofo kupila v centru vnovične uporabe ali starinarnici.

8. Za kuhinjo ne kupuje plastičnih posod, nepotrebnih pripomočkov, mobilnik je dobila iz druge roke.

Brezplačno na Moj eko dan

Ljudje si čedalje bolj prizadevamo za zdravo življenje. In k temu želimo spodbujati tudi mi, zato smo pripravili projekt Moj eko dan.

V treh mesecih vam bomo v reviji Moje finance, v časniku Finance in na spletni strani [pro.finance.si] predstavili zgodbe posameznikov, ki živijo eko, naložbe v ekosklad, prihodnost s hibridnimi vozili, zdravo prehrano, ekoposlovne priložnosti in drugo.

Poleg bogatih nasvetnih vsebin organiziramo tudi zaključni dogodek Moj eko dan, ki bo potekal 18. junija v hotelu Lambergh od 10. do 15. ure.

Na dogodek, ki je brezplačen, se lahko bralci prijavite prek spletne prijavnice.

PRO
Članki
Članki Pravo razkošje je tišina

Ekologija ni le zavest ohraniti naravo, je temeljna vrednota vsakega od nas. Tega se pri Toyoti še kako dobro zavedajo

PRO
Članki
Članki Reportaža: Ekoraj v objemu Gorenjske

Ekološki izdelki, avti, družinske vrednote in igre, ki ste jih že pozabili

PRO
Članki
Članki Slovenci smo največji porabniki avstrijskega blaga zunaj Avstrije

Vsak prebivalec Slovenije porabi na leto za 1.300 evrov avstrijskih izdelkov in storitev. Predstavljamo, kaj boste lahko videli na...

PRO
Članki
Članki Iz redkega ptiča v množičen avto

Pred dvema desetletjema je bil Toyotin prius posebnež s pozitivno vizijo, zdaj pa je uveljavljen kot odlična alternativa bencinskim in...

PRO
Članki
Članki Ekološki avti in prehrana so lahko tudi cenejši od klasike

Ekološki življenjski slog postaja čedalje nujnejši, v marsikaterem primeru pa je tudi cenejši od potrošniškega zapravljanja;...

PRO
Članki
Članki Rastlinski »krvavo sočni hamburgerji« postajajo pravi hit

Ekološki življenjski slog postaja čedalje nujnejši, v marsikaterem primeru pa je tudi cenejši od potrošniškega zapravljanja;...