FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Das WeltAutopro

Odlična rabljena vozila. Garantirano.

Kupujete rabljen avto? Videno-kupljeno vas lahko stane premoženje.

Čas branja: 3 min
08.03.2017  12:50
Ker se pri nakupu rabljenega avtomobila večinoma zanašamo le na besede prodajalca, je garancija oziroma jamstvo še kako pomemben dejavnik pri končni odločitvi.
Kupujete rabljen avto? Videno-kupljeno vas lahko stane premoženje.
Foto: Creatas

Na živahnem trgu rabljenih vozil je klavzula videno-kupljeno ena izmed najbolj priljubljenih v kupoprodajnih pogodbah, saj se prodajalec želi zaščititi pred potencialno nejevoljnimi kupci, ki bi ga še lep čas po nakupu lahko preganjali zaradi težav z elektroniko, odpadle izpušne cevi ali izrabljenih zavor.

Predvsem zaradi zadržkov in negativne slike, ki se je rabljenih vozil oprijela skozi leta zaradi nepoštenih prodajalcev ter njihovih trikov, so kupci do rabljenih vozil nezaupljivi in imajo občutek, da ne vedo natančno, kaj bodo dobili za svoj denar. Pri nakupu rabljenega avtomobila je zato treba biti previden, saj pogosto avtomobila ne poznamo dobro in se večinoma zanašamo le na besede prodajalca.

Najpomembneje pri tem je, ali kupujemo rabljeni avtomobil od fizične ali od pravne osebe, saj je v prvem primeru kupec zelo slabo zaščiten, v drugem pa lahko dobi celo dolgoročno jamstvo, ki odpihne vse skrbi.

Nakup avtomobila od fizične osebe

Skoraj vsaka prodajna pogodba med fizičnimi osebami ima v svojih določilih klavzulo "videno-kupljeno". To pomeni, da si je kupec vozilo ogledal, ga preizkusil in kupil. Kljub morebitnim napakam, za katere ne ve. Kupec tako nima pravice terjati prodajalca za napake, ki jih ugotovi po nakupu.

Tukaj so pomembne tudi skrite napake, ko kupec prevzame avtomobil in se pokaže, da ima ta kakšno napako, ki je z običajnim pregledom pri prevzemu ni bilo mogoče opaziti. Vendar, pozor, določen je rok, prodajalec ne odgovarja za napake, ki se pokažejo po tem, ko mine šest mesecev, odkar je bil avtomobil izročen, razen če je bil v prodajni pogodbi določen daljši rok.

V primeru spora je priporočljivo, da se kupec in prodajalec izogneta sodnim postopkom in skupaj najdeta kompromis, ki je sprejemljiv za oba. Če dogovor s prodajalcem glede odprave napake ni mogoč, pa mora kupec vložiti tožbo na pristojnem sodišču.

Nakup avtomobila od pravne osebe

Čeprav gre za rabljeni avtomobil, nam pri pooblaščenih prodajalcih vseeno pripada garancija za obdobje najmanj meseca dni, česar kupec nima, ko avto kupuje od fizične osebe.

Ko garancijski rok poteče, lahko kupec tudi pri pravni osebi uveljavlja morebitno napako. Postopek je podoben kot v primeru nakupa avtomobila od fizične osebe, le da so roki postavljeni drugače. Prodajalec v tem primeru odgovarja za napake, ki se pokažejo v letu dni po tem, ko je bilo vozilo izročeno kupcu. Pri tem se šteje, da je napaka na avtomobilu obstajala že v času izročitve, če se pojavi v šestih mesecih od izročitve. Naslednjih šest mesecev pa bo kupec moral to domnevo dokazovati.

Kupec mora prodajalca o napaki obvestiti v dveh mesecih po odkritju napake, nato pa lahko zahteva, da prodajalec odpravi napako na blagu, vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako, blago z napako zamenja z novim brezhibnim blagom ali vrne plačan znesek.

Za nekaj višjo ceno preverjen avto

Kupiti rabljen avto, ki mu lahko zaupate, je vredno veliko. Najpomembneje pri tem je, da zaupate njegovi zgodovini in trgovcu. Pri pooblaščenem prodajalcu rabljenih vozil Das WeltAuto namreč vsako rabljeno vozilo v skladu s predpisanimi notranjimi standardi ter v celoti z najsodobnejšo diagnostično opremo temeljito (več kot 30 preverjanj) pregledajo usposobljeni strokovnjaki. Poznano je poreklo vozila, servisna zgodovina ..., s tem pa odpadejo vse skrbi v zvezi z nakupom rabljenega vozila.

Vsa vozila, ki izpolnijo standarde in prejmejo oznako Das WeltAuto, so opremljena z jamstvom do 12 mesecev (nekatera celo do 24 mesecev!), ki je zajeto v ceni in zagotavlja tako kakovost avtomobila kot storitve ter seveda tudi podpore.

 

PRO
Članki
Članki Kaj vse delate narobe, ko kupujete rabljen avto?

Ne pozabite, da je avtomobil predvsem uporabna stvar, s katero se morate voziti, ne pa obiskovati servisov ter zapravljati denar in živce.

PRO
Članki
Članki 5 nasvetov, kako ne kupiti kripe

Pri nakupu rabljenega vozila je potreben pozoren pregled tako vozila kot njegove dokumentacije, jamstvo pa vam lahko prihrani marsikatero...