FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Das WeltAutopro

Odlična rabljena vozila. Garantirano.

Kaj vse delate narobe, ko kupujete rabljen avto?

Čas branja: 3 min
15.02.2017  12:52
Ne pozabite, da je avtomobil predvsem uporabna stvar, s katero se morate voziti, ne pa obiskovati servisov ter zapravljati denar in živce.
Kaj vse delate narobe, ko kupujete rabljen avto?

Nakup rabljenega avtomobila je vedno naloga, ki zahteva veliko časa in potrpljenja. Pri rabljenih avtomobilih vselej ostaja delček skrivnosti, kaj se je dogajalo z njihovim drobovjem v preteklosti, katere so nevidne napake, ki se pokažejo šele čez čas, in koliko dodatnih stroškov vam bo ta avto prinesel. Ker je previdnost mati modrosti, pred samim nakupom rabljenega avtomobila ne smete zagrešiti nekaj glavnih napak.

Na spletni strani za prodajo vozil igraje naredite »diplomo«, nato pa ne najdete časa za »magisterij«

Iskanje pravega in dobrega rabljenega vozila je svojevrsten projekt, ki zahteva veliko znanja in časa. Navadno rabljena vozila iščemo prek spletnih portalov, kjer vpišemo želene lastnosti in nato izberemo potencialna vozila za nakup. Ko si po dolgotrajnem iskanju in premišljevanju le izberete model avtomobila, morda že določen avtomobil, na vrat na nos odštejete denar zanj. Napaka!

Vozilo si je pred nakupom treba temeljito ogledati in preveriti vse podatke iz oglasa. Ogled vozila naj obsega pregled zunanjosti vozila, pregled notranjosti s kontrolo vse elektronske opreme vozila in testno vožnjo. Veliko uslugo si boste tudi naredili, če se boste o določenem avtomobilu dodatno pozanimali pri prijateljih, mehanikih, na spletu in spletnih forumih. Ti navadno prikazujejo necenzurirane izkušnje voznikov z nekim avtomobilom, zato vam ponujajo dobre informacije o avtu, za katerega ste se ogreli. Na spletu je veliko specializiranih forumov za posamezne znamke in modele, sodelujoči pa vam bodo tudi radi odgovorili na vprašanje, povezano z vašim prihodnjim nakupom. Prek spleta lahko preverite tudi, kolikšna je njegova poraba, koliko bosta stala zavarovanje in servis, po kolikšni ceni se dobijo rezervni deli ...

Ne veste, kaj vprašati prodajalca

Avto ste si izbrali, forume obdelali in nastopil je čas ogleda. Iz pogovora s prodajalcem lahko razberete veliko o samem stanju avtomobila, nato pa varčujete z besedami. Zasebnega prodajalca obvezno pobarajte, zakaj prodaja po njegovem mnenju tako odličen in brezhiben avto, kot ga gotovo reklamira. Če prodajalec želi, da se o nakupu odločite v kratkem času oziroma čim prej, ga vprašajte, zakaj se želi tako hitro znebiti avtomobila.

Če prodajalec omenja, da je vse v odličnem stanju, da je vse popravil, ga vprašajte, zakaj so bila potrebna popravila in kakšen je bil njihov strošek. Če avto ni preveč star in je zamenjal že nekaj lastnikov, je tudi to lahko slabo znamenje. Prodajalci včasih poskusijo prekriti nepravilnosti, zato bodite pozorni, ali se določenim vprašanjem izmika oziroma nanje ne želi odgovoriti.

Ne poznate zgodovine in ne znate oceniti stanja avtomobila

Pri nakupu rabljenega avtomobila je zelo pomembna njegova zgodovina. Do nje včasih kar težko pridemo, saj lahko vozila tudi večkrat zamenjajo lastnika in se tako podatki in dejstva skrijejo. Če je le mogoče, poskušajte odkriti čim več podatkov o samem vzdrževanju, večjih popravilih, menjavi delov, načinu uporabe, morebitnih poškodbah ...

Prodajalca vprašajte tudi za 17-mestno številko VIN (Vechicle Identification Number = številka šasije). Ta je pomembna za številne namene uporabe, vključno z razkrivanjem pomembnih podatkov o zgodovini vozila. V servisnih delavnicah številke VIN na primer uporabljajo za prepoznavo motorja, menjalnika in zavornega sistema, ki so jih vgradili proizvajalci, kar omogoča ustrezno izvajanje servisnih posegov. Organi pregona uporabljajo številke VIN za odkrivanje in vračanje ukradenih avtomobilov ter avtomobilskih delov. Avtomobilski proizvajalci uporabljajo številke VIN pri vpoklicu vozil zaradi odprave varnostnih pomanjkljivosti.

Na ogled s seboj vzemite nekoga, ki se spozna na avtomobile, ker vam bo lahko svetoval pri nakupu in vas opomnil na določene nepravilnosti. Vozilo si nujno oglejte podnevi in v suhem vremenu, saj boste na dnevni svetlobi lažje opazili vidne zunanje napake, dež pa ne bo zakril napak na vozilu oziroma karoseriji. Če ste po preverjanju dokumentov in zunanjosti zadovoljni z videnim, se lotite notranjosti. Bolj kot na število prevoženih kilometrov se osredotočite na volan, naslonjalo za roke, sedeže in stopalke. Če je volan »zlizan«, naslonjalo, stopalke in sedeži pa čezmerno obrabljeni glede na število prevoženih kilometrov, ste lahko prepričani, da ima avtomobil precej več kilometrov, kot pa kaže števec.

Ne zaupate prodajalcu ali avtomobilu

Če vam je vozilo sicer všeč, a niste popolnoma prepričani o njegovem delovanju, se dogovorite z lastnikom in avto odpeljite na pooblaščeni servis. Tam ga bodo pooblaščeni mehaniki podrobno pregledali ter preverili stanje karoserije, motorja, podvozja, platišč in kolesnih zglobov.

Kupovanje rabljenega avtomobila pri pooblaščenih prodajalcih, kot je Das WeltAuto, je gotovo manj stresno kot pri posamezniku. Avtomobili so tam morda nekoliko dražji, a je nakup precej manj tvegan, saj avtomobile strokovno in podrobno pregledajo strokovno usposobljeni mehaniki ter jih po potrebi tudi popravijo.

Uradni trgovci z rabljenimi avtomobili pa poleg različnih finančnih možnosti nakupa ponujajo tudi enoletno jamstvo za rabljene avtomobile. Tudi tako prepričajo marsikaterega obotavljivega kupca, da se vendarle odloči za nakup, saj s tem občutno manj tvega.

Vsa rabljena vozila iz ponudbe Das WeltAuto so natančno preverjena, vzdrževana in popravljena. Za to obljubo storitev stojijo tudi naši partnerji, ki ne sprejemajo kompromisov glede tehnike in videza vozila. Nakup vozila iz ponudbe Das WeltAuto je varen nakup.

PRO
Članki
Članki Kupujete rabljen avto? Videno-kupljeno vas lahko stane premoženje.

Ker se pri nakupu rabljenega avtomobila večinoma zanašamo le na besede prodajalca, je garancija oziroma jamstvo še kako pomemben...

PRO
Članki
Članki 5 nasvetov, kako ne kupiti kripe

Pri nakupu rabljenega vozila je potreben pozoren pregled tako vozila kot njegove dokumentacije, jamstvo pa vam lahko prihrani marsikatero...