FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Das WeltAutopro

Odlična rabljena vozila. Garantirano.

5 nasvetov, kako ne kupiti kripe

Čas branja: 2 min
25.01.2017  19:12
Pri nakupu rabljenega vozila je potreben pozoren pregled tako vozila kot njegove dokumentacije, jamstvo pa vam lahko prihrani marsikatero nevšečnost.
5 nasvetov, kako ne kupiti kripe
Foto: Aleš Beno

Slovenski trg rabljenih vozil se zdi velik in raznolik. Na spletnih portalih mrgoli oglasov in ugodnih ponudb, prodajalci rabljenih vozil s pestro ponudbo vozil pa nas čakajo tako rekoč za vsakim vogalom. Na prvi pogled gre za pravo idilo, a se lahko nakup rabljenega vozila še prehitro sprevrže v nočno moro, ki spremeni človeka v živčno razvalino z izpraznjeno denarnico.

Pri rabljenih avtomobilih namreč vselej ostaja delček skrivnosti, kaj se je dogajalo z njihovim drobovjem v preteklosti, katere so nevidne napake, ki se pokažejo šele čez čas, in koliko dodatnih stroškov vam bo ta avto prinesel. Prilagojeni kilometri, navidezna popravila, kamuflažno lepotičenje in še kaj so triki, ki vas lahko drago stanejo.

Nakup rabljenega avtomobila je zato vedno naloga, ki zahteva veliko potrpljenja, previdnosti in preudarnosti, sploh ker vse preveč gledamo na najnižjo možno ceno, pozabljamo pa na kakovost avtomobila, storitve in jamstvo. Nekaj evrov popusta se lahko pozneje sprevrže v več sto evrov stroškov, ki jih povzročijo popravila. Kako torej kupiti dober rabljeni avto? In komu zaupati?

1. Bodite razumni, to se najbolj splača

Iščite avtomobil novejšega letnika, z manjšim in varčnejšim motorjem ter skromnejšo opremo. Razkošje pri motorju in opremi pomeni višjo ceno, višje stroške, lahko tudi dražja popravila, vsekakor pa večjo porabo. Tudi bogata dodatna oprema, še zlasti v obliki elektronike ali večjih platišč, bo prinesla več stroškov kot koristi. Velika kolesa denimo pomenijo velike pnevmatike, te pa so dražje od manjših.

2. Preverite vozilo, da vam pozneje ne bo žal

Izbrani avto pred nakupom podrobno preglejte, saj ne kupujete čevljev ali obleke. Karoserija mora biti za pregled čista in suha, saj umazanija in voda zakrijeta številne nepravilnosti.

Pozorni bodite tudi na poškodbe, ki nastajajo pri nezgodah, sam pregled pa naj bo natančen in razdeljen na skrben ogled zunanjosti in notranjosti, pregled vse opreme in preverjanje motorja, podvozja ter krmilnega in zavornega sistema med vožnjo. O zgodovini vozila in prevoženih kilometrih veliko povedo volanski obroč, prestavna ročica, sedeži in drugi deli, ki se obrabljajo.

3. Zapeljite se na testno vožnjo

Nikdar se ne odpovejte testni vožnji. Šele po vožnji lahko sprejmete pravo odločitev. Med vožnjo izključite radio in ventilator, saj boste tako lažje prisluhnili drugim zvokom, pozorni bodite na glasnost vozila, blaženje in zračnost podvozja ter seveda zavore. Vozila med zaviranjem ne sme vleči iz smeri vožnje, sicer prijemljejo neenakomerno. Prvi stik z vozilom je izjemno pomemben, zato izberite avtohišo, ki omogoča testno vožnjo.

4. Preverite dokumente in zgodovino

Preverite točnost dokumentov avtomobila in servisno dokumentacijo. Avto odpeljite na servisni pregled na pooblaščeni ali garažni servis, pri čemer je seveda pomembno, da je mehanik strokovnjak in poštenjak. Še bolje, kupite avtomobil od avtohiše, ki ima takšen proces nakupa rabljenih avtomobilov, da je vse to že del ponudbe.

5. Ne pozabite na garancijo oziroma jamstvo

Če avto kupujete pri trgovcu, zahtevajte garancijo in poglejte, kaj vse krije. Po zakonu 30-dnevna garancija namreč pripada vsakemu, ki kupi avto pri pravni osebi, jamstvo pri Das WeltAuto pa je daljše in velja 12 oziroma 24 mesecev, kot pri novih vozilih.

Nakup rabljenega vozila je vedno povezan z določenim tveganjem. Ker si v prodajno-servisni mreži Porsche Slovenija želimo, da bi se ob tako pomembni odločitvi počutili sproščeno, varno, brez večnega strahu pred napačno odločitvijo, spregledano napako ali celo okvaro, vam ponujamo kakovostna in strokovno pregledana rabljena vozila pod lastno znamko Das WeltAuto, zanje pa ponujamo tudi 12- oziroma 24-mesečno jamstvo.

PRO
Članki
Članki Kupujete rabljen avto? Videno-kupljeno vas lahko stane premoženje.

Ker se pri nakupu rabljenega avtomobila večinoma zanašamo le na besede prodajalca, je garancija oziroma jamstvo še kako pomemben...

PRO
Članki
Članki Kaj vse delate narobe, ko kupujete rabljen avto?

Ne pozabite, da je avtomobil predvsem uporabna stvar, s katero se morate voziti, ne pa obiskovati servisov ter zapravljati denar in živce.