FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? DIMAQpro

Digitalni marketing povezujemo v celoto.

Preberite, zakaj vse manj klikamo na klasične oglase?

Čas branja: 1 min
07.05.2018  14:51
Dober vsebinski oglas je podoben uredniški vsebini, a jasno označen.
Preberite, zakaj vse manj klikamo na klasične oglase?
Foto: JK1991

Uporabniki spleta vse bolj razpoznavajo in vse manj klikajo na prevladujoče modele spletnega oglaševanja. Tako upada učinkovitost najbolj klasičnih oblik, kot so spletne pasice in PR-članki na področju vsebinskega marketinga. Klasično oglaševanje se tako (znova) srečuje s potrebo po novih formatih.

V iskanju zanimivih vsebin, ki zanimajo uporabnike

Treba je torej poiskati novo, svežo pot za vzpostavljanje različnih virov oglasnih prihodkov, ki bodo omogočali inovativno pripovedovanje zgodb o relevantnih temah, ki zanimajo bralce. Rešitev, vsaj delna, se tako skriva na področju vsebinskega marketinga: ustvarjanje relevantnih vsebin, ki bo zahtevalo združevanje uredništev in trženjskih oddelkov, s ciljem boljše odzivnosti uporabnikov in bralcev. Torej oglas kot uredniška vsebina. Ta nova forma je native oglaševanje.

Izdelek ostane v ozadju, v ospredje prihaja zgodba

Native ne predstavlja neposredno izdelka, temveč se posveča posredno povezanim temam o uporabnosti, koristih ali kontekstu razlogov za uporabo. Najbolje deluje na digitalnih platformah medijskih hiš, bodisi novičarskega časopisa, revije, televizije bodisi družbenega omrežja. Cilj, ki ga native oglas mora doseči, je, da uporabnik oglasa ne bo zaznal kot šum ali vsiljeno vsebino. Zato je glavno, da je native oglas čim bolj podoben uredniški vsebini in prikazan le segmentu publike, ki jo to področje zanima. Da bralec native oglasa ne bi zaznal kot vsiljeno sporočilo ali kot oglaševalski šum, je treba takšen oglas razločno označiti – najpogosteje se uporablja oznaka sponzorirana (ali plačana) vsebina.

Native oglasi spodbudijo precej več klikov kot oglasne pasice

Belgijska univerza v Antwerpnu je skupaj z založniško družbo De Persgroep opravila študijo, ki je pokazala, da 86 odstotkov založnikov sprejema native oglaševanje, medtem ko je več drugih študij ugotovilo, da native oglaševanje spodbudi precej več klikov kot klasične oglasne pasice.

Res je, dobre vsebine prodajajo

Še natančnejše rezultate pa ponuja raziskava Burde, objavljena v zborniku Best of Native 2016:

  1. Native oglaševanje povečuje zavedanje o blagovni znamki. Pozitivno dojemanje oglaševane blagovne znamke se poveča za 32,9 odstotka.
  2. Odlične učinke native dosega pri uvrščanju oglaševalca kot strokovnjaka: dojemanje blagovne znamke kot strokovne avtoritete se poveča za 37,2 odstotka.
  3. Imidž blagovne znamke se izboljša za 11,4 odstotka.
  4. Native zvišuje verjetnost nakupa za kar 49,7 odstotka.

Naslednji termin DIMAQ izobraževanja je od 24. do 26. maja ter od 31. maja do 02. junija. Prijave in dodatne informacije na: info@iab.si.

Razkritje: Sponzor vsebine je DIMAQ, edini celoviti mednarodni program certificiranja, izobraževanja in vseživljenjskega učenja na področju digitalnega marketinga v Sloveniji.

PRO
Članki
Članki Uvedba tehnologije blockchain bo pokazala, kdo je kdo med vplivneži

Veliko oglaševalcev se osredotoča predvsem na doseg vplivnežev, ki zaradi goljufij postaja zelo relativno merilo. To bo spremenila...