FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Borza terjatevpro

Kako najhitreje do svežega denarnega toka?

Čas branja: 2 min
19.12.2018  10:25
Financiranje v tradicionalnem offline svetu je počasno, vitka novonastala fintech podjetja za financiranje podjetij pa uspešno izkoriščajo konkurenčne prednosti spletnega poslovanja
Kako najhitreje do svežega denarnega toka?

Obstaja več kazalnikov, po katerih ocenjujemo poslovanje podjetja, a kot mera uspeha se pogosto uporablja (neto) denarni tok, to je količina denarnih sredstev, ki pritekajo na poslovne račune podjetja in odtekajo z njih. Pozitiven neto denarni tok je ključen za rast poslovanja, saj poleg zdravih prodajnih prihodkov kaže tudi, da so odhodki pod nadzorom. Kako torej do pozitivnega neto denarnega toka in na kaj morate biti še posebej pozorni?

Prilivi so vsekakor ključni, a brez nadzora nad odhodki se lahko hitro znajdete v rdečem oziroma z negativnim denarnim tokom. Pa vendar, če vam vaši poslovni partnerji ali stranke ne plačujejo izdanih računov, vam tudi popoln nadzor nad odhodki ne bo pomagal. Seveda lahko terjatve prodate, a to praviloma traja vsaj nekaj dni, najpogosteje pa še bistveno dlje.

Financiranje v tradicionalno počasnem svetu

Bančno kreditiranje, predvsem financiranje podjetij, še vedno poteka po ustaljenih tirnicah v tradicionalno počasnem svetu. Ko potrebujete posojilo, vam bodo na banki financiranje uredili v nekaj tednih, kar pomeni scenarij blizu idealnega. Če te sreče nimate, pa se odobritev posojila lahko zavleče v mesece.

Kaj pa lahko storite, če ste samostojni podjetnik ali lastnik manjšega podjetja in potrebujete hitro financiranje – ker ste na primer pravkar prejeli novo naročilo stranke in morate nabaviti material za proizvodnjo ali vas priganjajo roki za dobavo?

Spletne platforme zagotavljajo bistveno hitrejše delovanje ...

Kot že velikokrat najboljše operativne rešitve omogočajo hitrost spleta in kreativne ideje v obliki fintech podjetij, ki delujejo kot platforme za vzajemno financiranje. Konkretno zagato, ko morate v čim krajšem času ustvariti denarni tok, boste najhitreje rešili s pomočjo spletnega portala za financiranje, kot je Borza terjatev, ki vam omogoča pridobitev kratkoročnega financiranja na podlagi (odprtega ali tihega) odstopa vaših nezapadlih terjatev do kupcev. Tako lahko sprostite denar, ki ga imate vezanega v izdanih računih z dolgimi plačilnimi roki, in pridobite sredstva za nov proizvodni cikel.

... in z bistveno nižjimi stroški

Celoten postopek financiranja je na takšni platformi avtomatiziran – odprete račun prek spleta, se prijavite v uporabniški vmesnik in vnesete podatke o terjatvah, ki jih želite prodati. Nato le z enim gumbom pridobite ponudbo za financiranje, ki jo lahko sprejmete ali zavrnete – v primeru potrditve vam bo platforma za financiranje denar na vaš transakcijski račun pri banki nakazala še isti delovni dan, praviloma v roku dveh ur. Storitev, ki jo lahko uporabljate kadarkoli, je brez vnaprejšnjih stroškov.

Poleg skoraj takojšnjega učinka na vašem poslovnem računu ima takšna oblika prodaje terjatev še dodatne prednosti, katerih učinki vsekakor niso zanemarljivi.

Boljša bonitetna ocena podjetja

Če boste za svoje podjetje pri banki nekoč zaprosili za financiranje, ste lahko prepričani, da bo banka najprej preverila boniteto vašega podjetja. Med najpomembnejšimi kazalniki, ki vplivajo na boniteto podjetja, pa so kazalniki likvidnosti, predvsem hitri koeficient, ki nakazuje sposobnost podjetja za sprotno plačevanje svojih kratkoročnih obveznosti, in koeficient obračanja terjatev, ki nakazuje povprečne plačilne roke kupcev ter kreditno izpostavljenost podjetja do njih. Hitro izvedena prodaja ali nakup terjatev prek Borze terjatev vam vsekakor pomagata do boljše likvidnosti in boljše bonitetne ocene.

Donosna alternativna naložba

Na drugi strani pa nakup terjatev podjetjem s presežnimi sredstvi omogoča vlaganje v poslovne terjatve – naložbo v kratkoročne terjatve uspešnih slovenskih podjetij, katerih kratkoročne poslovne obveznosti se zvrstijo na Borzi terjatev, prvi platformi za vzajemno financiranje v Sloveniji.

PRO
Članki
Članki Zakaj vas mora zanimati boniteta lastnega podjetja – in kako jo izboljšati?

Približuje se konec leta, čas, ko se finančni direktorji začnejo pripravljati na vsedržavno skupinsko fotografiranje podjetij, ki mu...

PRO
Članki
Članki Kako spremenite terjatve v denar?

Imate podjetje in si želite po enostavni poti zagotoviti likvidnost s prodajo terjatev na borzi?

PRO
Članki
Članki Vašim partnerjem likvidnost, vam dodaten vir prihodkov

S partnerskim programom Borze terjatev svojim poslovnim partnerjem na preprost način omogočite hitro in enostavno pot do likvidnosti,...

PRO
Članki
Članki Prodaja terjatev kot alternativni vir financiranja

Majhna in srednje velika podjetja se pri svojem poslovanju pogosto srečujejo z neprijetno resnico – večina njihovih dobaviteljev in...