FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Borza terjatevpro

Naveličani bank, ki ne govorijo vašega jezika?

Čas branja: 3 min
02.06.2017  14:30
Naveličani bank, ki ne govorijo vašega jezika?

Podjetniki in podjetnice so pravi junaki. Vsak, ki zapluje v podjetniške vode, najsi gre za storitveno podjetje, družinsko obrt ali pa visokotehnološko industrijo, se vsak dan prebija med iskanjem novih strank, organiziranjem dela in vodenjem zaposlenih, razvojem novih produktov in reševanjem vsakovrstnih težav. Ne pozna premora in vsak dan mu postreže z novimi izzivi.

Te presnete finance

Večina podjetnikov pa se za takšno pot ni odločila zato, ker bi uživali v poslovnih financah. Prav nasprotno. Podjetniki so vizionarji – živijo, da bi ustvarili kaj novega in se preizkusili na trgu. Ukvarjanje s financami je zgolj nuja na poti do tega cilja.

Da pa delo v podjetju poteka nemoteno, mora podjetnik ves čas bedeti tudi nad likvidnostjo. Kako zagotoviti financiranje plač zaposlenih zunaj sezone? Kako premostiti plačilo davkov in financirati novo naložbo? In ali bo podjetje imelo dovolj likvidnih sredstev za prevzem novega naročila, če eden od kupcev zamuja s plačilom?

Pa pojdimo na banko – ali pač?

Sodeč po vseh trženjskih akcijah, s katerimi banke oglašujejo svoje storitve, bi človek menil, da je podjetnikom dandanes preprosto pridobiti bančno financiranje, pa naj gre za limit na transakcijskem računu, za revolvinško posojilo ali pa za investicijski kredit.

Pa, žal, ni tako. Čeprav v Sloveniji že nekaj let dosegamo gospodarsko rast, banke še vedno zmanjšujejo obseg posojil podjetjem. Ne verjamete? Po uradnih podatkih Banke Slovenije se je obseg bančnih posojil podjetjem v zadnjih osmih letih skrčil za kar 60 odstotkov, upadanje pa se je ustavilo šele v začetku tega leta.

Poleg tega banke podjetnikom preprosto še vedno ne zmorejo zagotoviti hitrih in učinkovitih rešitev za financiranje. Kaj pomaga, če vaša banka potrebuje dva meseca za odobritev in črpanje novega revolvinškega posojila, če pa ste medtem v podjetju že izgubili pomembno naročilo vaše ključne stranke?

Podjetniki dobro vedo, da morajo svoje izdelke in storitve prilagoditi strankam, sicer jih naslednji dan morda ne bo več na trgu. Pri bankah pa se včasih zdi, kot da velja nasprotno. Kot da živijo v svojem svetu in govorijo svoj jezik.

Borza terjatev – od podjetnikov za podjetnike

Ustanovitelji in partnerji Borze terjatev poznamo podjetniške izzive, saj jih tudi sami vsak dan živimo. Z mislijo na podjetnike smo zato razvili prvo slovensko spletno faktorinško platformo, prilagojeno vašim potrebam.

Hitra likvidnost po vaši meri

Podjetja lahko prek Borze terjatev preprosto spremenijo svoje nezapadle poslovne terjatve v denar že v 24 urah od izdaje fakture. Kako? Prek spletne trgovalne platforme, ki podjetja povezuje s finančnimi vlagatelji, ki takšne terjatve naložbeno odkupujejo.

Podjetja se sama odločajo, kdaj in katere terjatve želijo prodati, določijo minimalne pogoje za njihovo prodajo in nato pridobijo ponudbe za odkup od finančnih vlagateljev. Posli s terjatvami se sklepajo v elektronski obliki, Borza terjatev pa poskrbi za vso potrebno administracijo in izplačila. Zakaj bi torej pri banki najemali revolvinško posojilo ali pridobivali limit na transakcijskem računu, če pa je likvidnost pod ugodnimi pogoji dostopna prek spleta z nekaj kliki?

Borza terjatev v Sloveniji posluje poldrugo leto. Naše storitve uporablja že več kot 400 podjetij, ki so v tem času prodala za 8,6 milijona evrov terjatev. Povprečni doseženi diskonti pri prodaji se gibljejo okoli 0,75 odstotka na 30 dni zapadlosti.

Razvoj Borze terjatev prek Slovenskega podjetniškega sklada podpirajo Republika Slovenija in tudi številni drugi domači ter tuji finančni vlagatelji.

Skrbite, kaj si bodo o prodaji terjatev mislili vaši kupci?

Odveč! Borza terjatev podjetjem omogoča tudi prodajo terjatev v načinu tako imenovanega tihega odstopa, pri katerem vaša stranka oziroma kupec za odstop terjatev ne izve, nadzor nad izterjavo pa ohranite sami. Tako si lahko preprosto zagotovite likvidnost, hkrati pa ohranite nedotaknjen poslovni odnos s stranko. Ko vaš kupec poplača terjatev na vaš transakcijski račun, sredstva enostavno prenakažete Borzi terjatev.

PRO
Članki
Članki Kako najhitreje do svežega denarnega toka?

Financiranje v tradicionalnem offline svetu je počasno, vitka novonastala fintech podjetja za financiranje podjetij pa uspešno...

PRO
Članki
Članki Zakaj vas mora zanimati boniteta lastnega podjetja – in kako jo izboljšati?

Približuje se konec leta, čas, ko se finančni direktorji začnejo pripravljati na vsedržavno skupinsko fotografiranje podjetij, ki mu...

PRO
Članki
Članki Kako spremenite terjatve v denar?

Imate podjetje in si želite po enostavni poti zagotoviti likvidnost s prodajo terjatev na borzi?

PRO
Članki
Članki Vašim partnerjem likvidnost, vam dodaten vir prihodkov

S partnerskim programom Borze terjatev svojim poslovnim partnerjem na preprost način omogočite hitro in enostavno pot do likvidnosti,...

PRO
Članki
Članki Prodaja terjatev kot alternativni vir financiranja

Majhna in srednje velika podjetja se pri svojem poslovanju pogosto srečujejo z neprijetno resnico – večina njihovih dobaviteljev in...