FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Borza terjatevpro

Naveličani ničelnih obresti na depozite?

Čas branja: 3 min
02.12.2016  13:20
Vlagatelji se že nekaj časa srečujejo z zgodovinsko nizkimi obrestnimi merami na bančne depozite, obveznice in druge tako imenovane fixed-income naložbene produkte. Kako v takšnih razmerah preudarno naložiti denar in doseči zadovoljive donose, ne da bi se pri tem izpostavljali pretiranim tveganjem?

Prvi organizirani trg za trgovanje s poslovnimi terjatvami     

Ste vedeli, da v Sloveniji že leto dni deluje Borza terjatev, ki vlagateljem omogoča, da po enostavni poti odkupujejo kakovostne nezapadle terjatve do domačih podjetij, ki dobro poslujejo?

Borza terjatev deluje po načelih organiziranega borznega trga in na enem mestu združuje prodajalce in kupce poslovnih terjatev. Postopek trgovanja je popolnoma avtomatiziran, brezpapiren in anonimen za udeležence, Borza terjatev pa zagotavlja, da vse terjatve, s katerimi se trguje na trgu, izpolnjujejo minimalne bonitetne zahteve. Terjatve, ki izpolnjujejo predpisane pogoje, se uvrstijo na borzni trg, investitorji pa v okviru avkcijskega sistema trgovanja zanje oddajo ponudbe za nakup. Po sklenitvi borznega posla Borza terjatev spremlja terjatve do njihovega poplačila in po potrebi za račun imetnika tudi vodi postopek izvršbe.

Pred začetkom trgovanja se mora vlagatelj brezplačno registrirati in podpisati pogodbo o odprtju trgovalnega računa. V Borzo terjatev se lahko neposredno včlanijo vse gospodarske družbe in samostojni podjetniki, vlagateljem fizičnim osebam pa Borza terjatev omogoča posredno vlaganje prek njene hčerinske družbe BT naložbe.

Kako poteka trgovanje na Borzi terjatev?

Vlagatelji prosto pregledujejo terjatve, ki kotirajo na borznem trgu, in se samostojno odločajo o oddaji ponudb za nakup, pri čemer morajo še pred tem zagotoviti denarno kritje na svojem trgovalnem računu. Borza terjatev tako zagotavlja, da so vsa naročila za nakup terjatev krita z denarnimi sredstvi, s čimer odpravlja tveganje izpolnitve v primeru sklenitve borznega posla.

Informacijski sistem Borze terjatev je neposredno povezan s podatkovnimi bazami družbe Bisnode (gvin.com, Bonitete.si, iBON) in podpira trgovanje z najnovejšimi finančnimi in bonitetnimi podatki o dolžnikih in prodajalcih terjatev.

Vlagatelji ob podrobnem pregledu dražbe vidijo posamične terjatve, ki so vključene v dražbo, znesek in datum pričakovanega plačila za vsako izmed njih, prav tako pa tudi ceno za takojšnjo prodajo, ki jo je določil prodajalec, ter število prejetih ponudb za nakup in višino najvišje prejete ponudbe.

Vlagatelj lahko terjatve na dražbi odkupi takoj, če sprejeme prodajalčevo ceno za takojšno prodajo, alternativno pa lahko odda tudi njemu ustrezno nižjo ponudbo, ki pa mora biti v vsakem primeru višja od aktualne najboljše ponudbe. Vlagatelj mora v tem primeru počakati do konca dražbe, da bi ugotovil, ali je bila njegova ponudba uspešna, da je torej z višjo ponudbo ni presegel noben drugi vlagatelj in da jo je prodajalec tudi sprejel.

Trgovalni račun člana borze

Borza terjatev za vse člane borze vodi trgovalne račune in prek njih izvaja avtomatizirano poravnavo sklenjenih borznih poslov. Ob nakupu posamezne terjatve ni potreben podpis dodatne pogodbe – vlagatelj od Borze terjatev zgolj prejme potrdilo in obračun izvedenega nakupa, popolnoma enako kot pri trgovanju prek organiziranega trga. Ker se vse transakcije evidentirajo na ustreznih trgovalnih računih članov borze, imajo vlagatelji vedno vpogled v svoj portfelj odkupljenih terjatev in lahko poljubno pregledujejo promet na svojem trgovalnem računu.

Sistem avtomatskega trgovanja

Vlagatelji, ki ne želijo ali ne morejo vsakodnevno aktivno trgovati, lahko uporabijo sistem avtomatskega trgovanja, ki ga Borza terjatev zagotavlja vsem investitorjem. Sistem avtomatskega trgovanja omogoča vlagateljem, da enostavno in pregledno vnaprej nastavijo svoje investicijske preference, sistem Borze terjatev pa nato v njihovem imenu avtomatizirano oddaja naročila za nakup terjatev v okviru aktivnih dražb.

Več informacij o Borzi terjatev.

 

PRO
Članki
Članki Kako najhitreje do svežega denarnega toka?

Financiranje v tradicionalnem offline svetu je počasno, vitka novonastala fintech podjetja za financiranje podjetij pa uspešno...

PRO
Članki
Članki Zakaj vas mora zanimati boniteta lastnega podjetja – in kako jo izboljšati?

Približuje se konec leta, čas, ko se finančni direktorji začnejo pripravljati na vsedržavno skupinsko fotografiranje podjetij, ki mu...

PRO
Članki
Članki Kako spremenite terjatve v denar?

Imate podjetje in si želite po enostavni poti zagotoviti likvidnost s prodajo terjatev na borzi?

PRO
Članki
Članki Vašim partnerjem likvidnost, vam dodaten vir prihodkov

S partnerskim programom Borze terjatev svojim poslovnim partnerjem na preprost način omogočite hitro in enostavno pot do likvidnosti,...