FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Borza terjatevpro

Kako terjatve prodajajo na DUTB? In kako jih lahko prodate vi?

Čas branja: 2 min
18.10.2016  22:40
Posnetki pogovorov direktorjev DUTB kažejo, da so bili na slabi banki v preteklosti precej netransparentni pri prodaji in niso spoštovali načela, da slaba banka terjatev ne sme prodajati prvotnim dolžnikom, je pretekli teden razkril Anže Voh Boštic na portalu Podcrto. Vendar v Sloveniji že obstaja organiziran trg terjatev, ki omogoča pregledno prodajo.
Kako terjatve prodajajo na DUTB? In kako jih lahko prodate vi?

Tako terjatve prodajajo na DUTB

Na portalu Podčrto so se dokopali do posnetkov, ki kažejo, da odgovorni na slabi banki niso preverjali, ali so kupci terjatev povezani s prvotnimi dolžniki, zato tudi ni znano, ali so na koncu te iste terjatve (po diskontnih cenah) odkupili ti dolžniki. Poenostavljeno to pomeni, da bi lahko kupec terjatve to prodal naprej prvotnim dolžnikom, razliko do končnega zneska pa bi plačali davkoplačevalci.

Posnetki sicer kažejo, da je eden izmed neizvršnih direktorjev slabe banke Imre Balogh na eni izmed sej na ta moralni hazard DUTB opozarjal, a rešitve tega vprašanja, kot kaže, ni bilo, kar lahko razberemo tudi iz odgovorov na novinarska vprašanja portala Podčrto.

Vas zanima, kako lahko prodate svoje terjatve?

Ste vedeli, da v Sloveniji že obstaja organiziran trg poslovnih terjatev? Idejo o vzpostavitvi borze terjatev je že konec leta 2010 napovedal takratni razvojni minister Mitja Gaspari, vendar država tega projekta nato ni nikoli izpeljala.

Zdaj se je te ideje lotila ekipa startup podjetja Borza terjatev, ki je razvila in vzpostavila prvi organiziran trg za trgovanje s poslovnimi terjatvami v Sloveniji, ki deluje od novembra lansko leto. V letošnjem letu pa je nadaljnji razvoj Borze terjatev preko Slovenskega podjetniškega sklada podprla tudi država.

Problem dolgih plačilnih rokov

Javna skrivnost je, da nekateri javni organi plačujejo dobavitelje s 60-, 90- ali celo 120-dnevnimi zamudami. Še več – nekateri javni organi so odkrili pravno luknjo in že v razpisnih pogojih od dobaviteljev zahtevajo do petletni blagovni kredit!

Razmere med gospodarskimi subjekti niso nič boljše. Med velikimi poslovnimi sistemi pogosto še zmeraj velja nepisano pravilo, naj bodo njihovi dobavitelji srečni in zadovoljni, da imajo posel. Dejanski plačilni roki v številnih panogah znašajo krepko čez 60 dni, naročniki pa svojim dobaviteljem v pogodbe standardno vsiljujejo klavzule o prepovedi odstopa oziroma prodaje terjatev.

Ali pa dolžniki ob odstopu terjatev svojim dobaviteljem zaračunajo dodatne provizije. Ja, prav ste prebrali – za to, da dolžniki v svojih evidencah poknjižijo spremembo upnika in spremenijo podatke za plačilo, si v nekaterih primerih vzamejo provizijo tudi do 1,50 odstotka od vrednosti terjatve!

Zakaj, se sprašujete? Ker menijo, da lahko! Pa ni res, saj obligacijski zakonik izrecno določa, da dolžnikova privolitev za odstop terjatve ni potrebna (419. člen) in da je v primeru gospodarskih pogodb odstop terjatev možen ne glede na morebitni dogovor o prepovedi odstopa (417. člen).

Kava danes, plačam čez 60 dni?        

Si predstavljate, da bi takšne odnose in plačilne navade preslikali v naš zasebni vsakdanjik? Da bi šli v kavarno, restavracijo ali pa v kino in imeli za samoumevno, da boste plačali šele čez 60 dni ali več? Zraven pa bi postavili še kakšen dodaten pogoj in povedali natakarju, naj bo srečen, da vam lahko streže? Težko.

Vprašanje (pre)dolgih plačilnih rokov je sistemske narave, kar v prevodu pomeni, da bo reševanje dolgotrajno. To težavo – drugače – rešujejo v start-upu Borza terjatev. Ker se plačilne navade dolžnikov ne spreminjajo čez noč, so razvili organiziran trg, na katerem lahko podjetja svoje terjatve prosto prodajo po najboljših dosegljivih pogojih in tako hitreje pridejo do denarja. Tudi če so se morali podpisati pod klavzulo o prepovedi odstopa terjatev.

Vas zanima več o postopku prodaje ali odkupa terjatev? Za vas smo pripravili obširen pregled celotnega postopka, vse o prodaji ali nakupu terjatve

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Kako najhitreje do svežega denarnega toka?

Financiranje v tradicionalnem offline svetu je počasno, vitka novonastala fintech podjetja za financiranje podjetij pa uspešno...

PRO
Članki
Članki Zakaj vas mora zanimati boniteta lastnega podjetja – in kako jo izboljšati?

Približuje se konec leta, čas, ko se finančni direktorji začnejo pripravljati na vsedržavno skupinsko fotografiranje podjetij, ki mu...

PRO
Članki
Članki Kako spremenite terjatve v denar?

Imate podjetje in si želite po enostavni poti zagotoviti likvidnost s prodajo terjatev na borzi?

PRO
Članki
Članki Vašim partnerjem likvidnost, vam dodaten vir prihodkov

S partnerskim programom Borze terjatev svojim poslovnim partnerjem na preprost način omogočite hitro in enostavno pot do likvidnosti,...