FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Borza terjatevpro

Do likvidnosti s prodajo terjatev na borzi

Čas branja: 4 min
14.10.2016  09:30
Ste vedeli, da v Sloveniji že leto dni deluje organiziran trg poslovnih terjatev?

Če imate podjetje ali pa ste samostojen podjetnik, lahko po novem pridete do denarja hitro in preprosto tudi s prodajo svojih nezapadlih terjatev na Borzi terjatev.

Borza terjatev deluje po načelih organiziranega borznega trga ter na enem mestu združuje prodajalce in kupce poslovnih terjatev. Postopek trgovanja je popolnoma avtomatiziran, brezpapiren in anonimen za udeležence. Podjetja se sama odločajo, kdaj in katere terjatve želijo prodati, ter določijo minimalne pogoje za njihovo prodajo. Terjatve, ki izpolnjujejo predpisane bonitetne zahteve, se uvrstijo na borzni trg, vlagatelji pa v okviru avkcijskega sistema trgovanja zanje oddajo ponudbe za nakup.

Če prodajalec ne želi, da bi bila njegova stranka (dolžnik) obveščena o prodaji, Borza terjatev podpira tudi možnost tihega odstopa, brez obveščanja dolžnikov.

Kako poteka prodaja terjatev na Borzi terjatev?                     

Podjetje, ki želi prodajati terjatve, se mora na Borzi terjatev najprej brezplačno registrirati in podpisati pogodbo o odprtju trgovalnega računa. Pozitivno opravljen pregled stranke je temeljni pogoj za članstvo in prodajo terjatev na Borzi terjatev.

Prodaja terjatev poteka z vnosom prodajnih naročil v trgovalni sistem – prodajalec se prijavi v spletno trgovalno platformo, izbere možnost za prodajo nove terjatve in vpiše davčno ali matično številko dolžnika (plačnika) terjatve, ki jo želi prodati.

Informacijski sistem Borze terjatev je neposredno povezan s podatkovnimi bazami družbe Bisnode (gvin.com, Bonitete.si, iBON) – na podlagi vnesene davčne oziroma matične številke Borza terjatev v realnem času preveri, ali izbrani dolžnik izpolnjuje zahtevane minimalne finančne in bonitetne pogoje. Na podlagi takšnega avtomatiziranega preverjanja prodajalec nato takoj prejme povratno informacijo o tem, ali lahko terjatve do izbranega dolžnika proda ali ne.

Potek dražbe na borznem trgu

Finančni vlagatelji, ki na Borzi terjatev odkupujejo terjatve, morajo še pred oddajo ponudb zagotoviti denarno kritje na svojih trgovalnih računih z vplačilom denarnih sredstev na poseben fiduciarni transakcijski račun. Borza terjatev tako zagotavlja, da so vsa naročila za nakup terjatev krita z denarnimi sredstvi. Prodajalec tako ne prevzame tveganja nasprotne stranke in je lahko prepričan, da mu bo ob sprejetju ponudbe oziroma sklenitve borznega posla denar izplačan takoj.

V postopku dražbe finančni vlagatelji oddajo svoje ponudbe za nakup, pri čemer so ponudbe izražene v odstotku od nominalne vrednosti terjatev. Primer: pri terjatvi z nominalno vrednostjo pet tisoč evrov pomeni ponudba v višini 99 odstotkov ponujeno ceno za nakup v višini 4.950 evrov. Postopek dražbe prav tako spodbuja konkurenco med vlagatelji in zagotavlja najboljše dosegljive tržne pogoje za prodajalce terjatev.

Ob uspešnem koncu dražbe Borza terjatev samodejno poskrbi za poravnavo sklenjenega borznega posla brez podpisovanja pogodb ali kakršnihkoli dodatnih administrativnih zahtev. Prodajalec na svoj elektronski naslov prejme obračun in potrdilo o izvedeni prodaji terjatev, ki je tudi podlaga za računovodsko knjiženje v poslovnih evidencah. Borza terjatev prodajalcu izplača denarna sredstva na njegov izbrani transakcijski račun najpozneje naslednji delovni dan po sklenitvi borznega posla. Celoten postopek prodaje terjatev – od oddaje prodajnega naročila, postopka dražbe, sklenitve borznega posla in končnega izplačila prodajalcu – navadno traja od 24 do 48 ur.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...
Več informacij o Borzi terjatev.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Kako najhitreje do svežega denarnega toka?

Financiranje v tradicionalnem offline svetu je počasno, vitka novonastala fintech podjetja za financiranje podjetij pa uspešno...

PRO
Članki
Članki Zakaj vas mora zanimati boniteta lastnega podjetja – in kako jo izboljšati?

Približuje se konec leta, čas, ko se finančni direktorji začnejo pripravljati na vsedržavno skupinsko fotografiranje podjetij, ki mu...

PRO
Članki
Članki Kako spremenite terjatve v denar?

Imate podjetje in si želite po enostavni poti zagotoviti likvidnost s prodajo terjatev na borzi?

PRO
Članki
Članki Vašim partnerjem likvidnost, vam dodaten vir prihodkov

S partnerskim programom Borze terjatev svojim poslovnim partnerjem na preprost način omogočite hitro in enostavno pot do likvidnosti,...