FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Berlitzpro

Speak with Confidence

Kako brez tujih jezikov na svetovne trge?

Čas branja: 4 min
22.08.2017  13:56
Odgovor na vprašanje v naslovu: težko bo. Da sta znanje tujih jezikov in uspešnost podjetij povezana, kaže raziskava: v treh četrtinah podjetij so se po organizaciji jezikovnih tečajev za zaposlene in izboljšanju znanja tujih jezikov prihodki podjetja povečali.

Pri vstopu podjetja in širitvi na tuje trge je vse odvisno od uspešnosti prodaje proizvoda oziroma znanja. Raziščite trg, poiščite potencialne partnerje kupce in se z njimi pogovarjajte o njihovih potrebah. A da bi se lahko pogovarjali in sklepali posle s svojimi novimi poslovnimi partnerji oziroma da bi bili uspešni pri potegovanju za zaposlitev pri njih, morate govoriti njihov jezik – ali vsaj enega svetovnega, ki ga obvladajo tudi prihodnji kupci vaših proizvodov ali storitev, poudarjajo izkušeni poslovneži.

Z internacionalizacijo oziroma globalizacijo poslovanja, integracijo v skupni evropski trg ter s prisotnostjo tujih podjetij pri nas je znanje tujih jezikov že nuja, ne več samo prednost. Znanje jezikov je sicer pomembno na številnih področjih človekovega življenja, tako pri opravljanju poklica, spremljanju razvoja stroke v svetu kot pri strokovnem izpopolnjevanju in nadaljnjem študiju.

Vodilni nemščina in angleščina

Na enem od slovenskih zaposlitvenih portalov je zapisano, da je nemščina pri iskanju zaposlitve najpogosteje zahtevan tuj jezik, saj je omenjen pri 36 odstotkih iskanj novih sodelavcev, vsak peti oglas za zaposlitev pa zahteva znanje dveh ali več tujih jezikov.

Najbolj razširjen svetovni jezik je vsekakor angleščina; brez nje si ne moremo predstavljati raziskovanja trga, zbiranja raznovrstnih informacij, strokovnega izpopolnjevanja oziroma poslovanja in potovanja po tujini. Zelo pomemben svetovni jezik je tudi španščina, saj jo govorijo v velikem delu sveta oziroma vam najbolj pomaga pri sporazumevanju v jugozahodni Evropi, Južni Ameriki, pa tudi velikem delu ZDA.

Pri zaposlovanju v tujih podjetjih v Sloveniji zaradi prisotnosti francoskih podjetij, kot so denimo E.Leclerc, Societe Generale in Revoz, prav pride tudi znanje francoščine, zaradi bližine Italije pa tudi italijanščina, zelo pogosto pa je prednost tudi poznavanje jezikov naših južnih sosedov.

Slovenci smo po znanju jezikov na tretjem mestu

V raziskavi Evrobarometra (27), ki se je ukvarjala z jezikovnim znanjem Evropejcev, je navedeno, da je glede na število prebivalstva najpogosteje, oziroma v 16 odstotkih, govorjeni jezik nemščina. Sledita italijanščina in angleščina s po 13 odstotki, francoščina z 12 odstotki ter španščina in poljščina, vsaka z osmimi odstotki. Sicer je najbolj razširjen jezik angleščina (38 odstotkov), francoščina (12 odstotkov), nemščina (11 odstotkov), španščina (sedem odstotkov) in ruščina (pet odstotkov). Več kot polovica Evropejcev oziroma 54 odstotkov se zna sporazumevati vsaj v enem tujem jeziku, četrtina ali 25 odstotkov obvlada dva tuja jezika, 10 odstotkov pa jih zna tri.

Slovenci smo med Evropejci po povprečnem znanju števila jezikov na tretjem mestu. Največ jih znajo Luksemburžani, 3,6, Nizozemci v povprečju govorijo 3,2 jezika, Slovenci tri. Nižje na lestvici so Nemci z znanjem dveh jezikov, Britanci z 1,6 jezika, najslabše so se odrezali Madžari, ki v povprečju govorijo 1,5 jezika.

Osem odstotkov zna le materinščino

Med Slovenci sicer 92 odstotkov ljudi zna vsaj en tuj jezik, vsaj dva jih zna 67 odstotkov, medtem ko vsaj tri tuje jezike obvlada 35 odstotkov. Le osem odstotkov Slovencev zna zgolj materinščino.

Največ tujih jezikov znajo mladi med 15. in 24. letom starosti, kjer jih 74 odstotkov govori vsaj en tuj jezik, 37 odstotkov jih zna vsaj dva, 12 odstotkov pa vsaj tri. Med starejšimi od 55 let jih 38 odstotkov zna vsaj en jezik, sedem odstotkov pa vsaj tri.

Največ se jih uči angleščino

Po podatkih Sursa so jezikovne šole v Sloveniji v šolskem letu 2014/15 izvedle 4.424 jezikovnih tečajev, ki jih je obiskovalo skupaj 28.827 slušateljev. V podatek so zajeti tudi tisti (tuji državljani), ki so se učili slovenščine kot tujega jezika. Največ se jih je učilo angleščino (36,6 odstotka) in nemščino (27,9 odstotka), učili pa so se tudi italijanščino, španščino, ruščino, češčino, madžarščino, danščino, portugalščino, švedščino, pa tudi japonščino, kitajščino in arabščino. Podatki še kažejo, da zanimanje raste za učenje ruskega in francoskega jezika, v srednje šole pa prodira še španščina.

PRO
Članki
Članki Zakaj se podjetjem splača, da se zaposleni učijo jezikov?

V analitičnem razmišljanju, kognitivnih sposobnostih in reševanju problemov se bolje izkažejo zaposleni, ki govorijo enega ali več...

PRO
Članki
Članki Znate kupce na tujih trgih prepričati, da bodo kupovali pri vas?

Slovenski trg je za večino podjetij premajhen, zato je že kar nuja vstopiti na evropski, če že ne na svetovni trg. Pri tem je prihodnje...