FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Čas branja: 4 min
06.12.2018  12:37
Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje kupili umetnega.
Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?
Foto: Photographer: Achim K. Roesch, D

Naravna novoletna smrečica zraste v naravi in jo je po uporabi možno razgraditi, plastična pa je lahko v prazničnem mesecu v okras več let, ne da bi zato posegali v naravno okolje. Katero praznično drevesce je torej bolj »zeleno«? Tako naravna kot umetna smrečica imata svoje prednosti in pomanjkljivosti.

Zakaj ne po smrečico v gozd?

Naravno drevesce, naj bo smrečica ali jelka, v dom prinese delček narave, drevesna smola in iglice prijetno dišijo. Drevesc pa si ni dovoljeno prilastiti v gozdu, saj s tem povzročamo škodo tako lastniku gozda kot naravnemu okolju. Drevesca, iztrgana iz naravnega okolja, praviloma tudi nimajo lepe krošnje, saj rastejo v skupinah, kjer zaradi »prostorske stiske« ne morejo razviti lepe, enakomerne oblike krošnje.

Vaša smrečica zraste na namenski plantaži

Praznična okrasna drevesa rastejo plantažah, kjer jih gojijo posebej za ta namen. Ponavadi so premišljeno posajena pod daljnovodi ali na površinah, kjer ni mogoča kmetijska pridelava, oziroma tam, kjer se gozd zaradi različnih vzrokov ne sme razviti. Takšna drevesa so, večkrat tudi z dodajanjem rastlinskih hormonov, ponavadi lepe rasti in enakomerno košata, saj imajo dovolj prostora za rast.

Če kupite smrečico iz slovenskih gozdov ali drevesnic, je transport do trgovine kratek, to pa pomeni vaš dodatek k manjšemu škodljivemu vplivu na okolje. Rastoče drevo pomaga filtrirati zrak ter zagotavlja habitate za žuželke in ptice.

Slabosti naravnega prazničnega drevesca

V ogrevanem okolju vašega doma se naravno drevesce hitro posuši, iglice spremenijo barvo in – zlasti pri smrekah – začnejo razmeroma hitro odpadati. Zato je tudi pospravljanje nekoliko bolj zahtevno: deblo, zlasti če je nekoliko večje, moramo po praznikih razžagati, odstraniti veje in jih razrezati na manjše kose, da ga lahko odvržemo v zaboj za biološke odpadke. Večja debla, če že nimate kamina, kjer jih lahko pokurite, je treba odpeljati v zbirni center v zabojnik za zeleni odrez, kjer jih predelajo v kompost. Lahko pa ostanek prazničnega drevesca odnesete tudi v gozd, kjer se razgradi, ali pa iz njegovega lesa in vej naredite kakšen uporaben kos pohištva, ptičjo hišico, figurico ali kaj podobnega. Ena od rešitev je, da kupite smrečico s koreninami v loncu in jo uporabljate več let, nato pa posadite na vrtu ali v gozdu oziroma drugem primernem kraju.

Je umetno drevo res bolj trajnostno?

Prednosti umetnega drevesca so predvsem, da ga lahko uporabljamo več let ter da imamo zaradi »gibljivih« vejic več svobode pri okraševanju. Manj dela imamo pri čiščenju in pospravljanju, saj jo preprosto zložimo in shranimo za naslednje leto. Strokovnjaki sicer pravijo, da če bi želeli izničiti ogljični odtis novoletne smrečice, narejene iz plastičnih materialov z dodatkom za zdravje škodljivega svinca, bi jo morali uporabljati vsaj deset let, še raje več.

Pomembno se je tudi zavedati, da je večina umetnih dreves izdelana na Kitajskem, pri transportu do prodajnih mest po vsem svetu pa tako pušča velik ogljični odtis. Sklep: umetna okrasna drevesa, ki jih ponavadi zavržemo v nekaj letih, tako naredijo več škode okolju kot naravna drevesa, ki se gojijo na kmetijah.

Priprava okrasja naj bo prijeten družinski dogodek

Tudi okrasje novoletnih drevesc je večinoma iz plastičnih ali drugih težko razgradljivih oziroma za ohranitev okolja škodljivih umetnih materialov. Okraske lahko v družinskem krogu izdelate sami iz suhih vej, storžev, suhega sadja, papirja ter barvic in školjk. Vzemite si čas, spodbujajte ustvarjalnost svojih otrok in dajte domišljiji prosto pot.

Kakšna naj bo praznična razsvetlitev?

Okrasne lučke na prazničnem drevescu ali v prostoru naj bodo preverjene kakovosti, izberite tiste z LED-sijalkami ali trakovi, saj porabijo manj električne energije, njihova življenjska doba pa je do desetkrat daljša. Ker ne oddajajo toplote, je tudi možnost požara manjša.

Obsežno ponudbo prazničnih drevesc kot tudi okraskov in praznične razsvetlitve najdete v novem BAUHAUS katalogu.

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...

PRO
Članki
Članki Male velike iznajdbe: odvod toplega zraka iz prenosnih klim

Pogosto največja težava in zadržek pred nakupom prenosne klimatske naprave je odvod toplega zraka iz prostora