FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Čas branja: 2 min
20.11.2018  14:03  Dopolnjeno: 21.11.2018 11:28
Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.
Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva
Foto: David Malan

Barve vplivajo na naše razpoloženje, storilnost, počutje in sprostitev, zato je pomembno, da v svoj dom vnesemo barve, ki nas pomirjajo oziroma na nas vplivajo pozitivno. Pa vendar, kako izbirati ustrezne barve?

Treba je poznati nekaj osnovnih pravil. Svetle barve vizualno odpirajo prostor, temne ga zmanjšajo, zožijo in naredijo bolj intimnega. Hladne barve, kot so bela, modra, vijolična in določeni odtenki zelene, so primernejše takrat, kadar želimo prostor povečati. Temen in majhen prostor, kot so hodniki ali kopalnice, navidezno povečamo z zelo svetlimi hladnimi toni, kot je svetlo rumena, svetlo modra ali zelena. Dolg prostor navidezno skrajšamo tako, da najbolj oddaljeno steno prebarvamo v temnejšem tonu. Prostor navidezno zmanjša tudi s temnejšo barvo pobarvan strop.

Intenzivnih barv se kmalu naveličamo

Najlažje je dopolnjevati nevtralne barve, ki se jih tudi ne naveličamo tako hitro kot bolj intenzivnih. Strokovnjaki feng šuja znajo z barvami usmerjati energijo in s tem blagodejno vplivati na energijo v posameznih delih stanovanja. Tako denimo rumena barva pospešuje presnovo, zato je primerna za kuhinjo, jedilnica pa naj bo v rdeči barvi, saj spodbuja apetit. Za otroške sobe je dobro uporabiti pastelne barve, intenzivne barve so namreč prevelik spodbujevalnik energije, ki je imajo otroci praviloma že dovolj.

Kaj izbrana barva pove o vas?

Pri iskanju svojih prodajnih uspešnic priznani proizvajalci s pomočjo psihologov raziskujejo moč barv in vzorcev na počutje človeka, izbira barve in vzorcev pa tako posledično kaže tudi na značajske lastnosti človeka. Tako denimo ugotavljajo, da izbira močnega oziroma črnega barvnega odtenka zahteva oziroma kaže na pogumno, drzno in močno osebnost, medtem ko siva barva kaže na osebnostno zrelost, temnejši odtenki poudarjajo nagnjenost k elegantnosti, pa tudi konservativnosti. Siva barva v prostoru ustvari občutek toplega razkošja.

Rdeča motivira, opogumlja in daje energijo

Izbira bele barve je ponavadi izražena pri ljudeh, ki čutijo potrebo po neodvisnosti in samostojnosti, in je večkrat izbrana kot izraz spremembe oziroma novega začetka v življenju posameznika. Izbira rdeče barve pa kaže na ognjevito, romantično, a strastno osebnost. To je barva, ki motivira, opogumlja in daje energijo.

Barva za izboljšanje ljubezenskega življenja

Rjava barva je povezana s toplino in občutkom, ki zbuja udobje in zaščito, ljudje, ki imajo radi to barvo, pa so pristni in samozavestni. Modra barva je po mnenju psihologov idealna za ustvarjanje mirnega in pomirjajočega prostora. Ljudje, ki prisegajo na to barvo, so nekoliko konservativni in vredni zaupanja.

Vijolična barva zbuja občutek pomembnosti in modrosti, z njo lahko okrepimo domišljijo in željo po ustvarjalnosti. Vijolična barva pa naj bi spodbujala ljubezensko življenje, zato je pogosto uporabljena za spalnico.

Delček široke ponudbe barv, ki bodo osvežile vaše bivališče, si lahko ogledate v BAUHAUS letaku.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...

PRO
Članki
Članki Male velike iznajdbe: odvod toplega zraka iz prenosnih klim

Pogosto največja težava in zadržek pred nakupom prenosne klimatske naprave je odvod toplega zraka iz prostora