FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Čas branja: 2 min
26.10.2018  13:05
Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja
Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Obširni gozdovi, ki jih imamo v Sloveniji, nam ponujajo lesno gorivo, kot so polena, cepanice, okroglice, sekanci, peleti, briketi ali lesni ostanki. Za ogrevanje je najboljši les listavcev, ki ima višjo kurilno vrednost na kubični meter, izgoreva pa počasi. Za kuho in peko pa izberemo les iglavcev, pri katerem je izgorevanje hitrejše in intenzivnejše.

Les za kurjavo je najbolje posekati v poznem jesenskem ali zimskem času, ko je vsebnost vode v lesu najmanjša, z razžaganjem in cepljenjem pa pospešimo čas sušenja. Odpadlo in sanitarno posekano vejevje je najbolje takoj spraviti na suho, saj ima trohneč les manjšo gostoto in s tem tudi nižjo kurilno vrednost.

Bolj je suh, višjo energijsko vrednost ima

Prvi pogoj za kakovostno zgorevanje lesa oziroma optimalno pridobivanje energije je, da je les res dobro sušen oziroma pravilno skladiščen, saj le tako vsebuje čim manj vlage. Bel dim, ki na začetku kurjenja izhaja iz dimnika, je posledica vlage v gorivu in kaže na to, da les ni popolnoma suh. Brezbarven dim pa pove, da je les res suh.

Raziskave kažejo, da pravilno pripravljen oziroma sušen les in pravilno kurjenje oziroma primerno pripravljena in vzdrževana kurilna naprava povečajo energetski izkoristek za najmanj 20 odstotkov, izpust prašnih delcev pa se zaradi optimalnega izgorevanja zmanjša za enak delež. Slednje je zlasti pomembno za kurjenje s kurilnimi napravami na trdna goriva v naseljih, kotlinah in na območjih s čezmerno onesnaženostjo zraka.

Kamin še ni za na odpad

Peč na drva je primerna predvsem za lastnike hiš na podeželju z gozdnatim zaledjem in dovolj površine za njihovo shrambo in seveda, če imajo čas in voljo ukvarjati se s pripravo drv. Racionalne rešitve – tudi upoštevaje onesnaževanje okolja – so tudi peči na lesne sekance, lesne brikete in pelete, ki so primerne tudi za hiše v bolj naseljenih okoljih.

Odprti plamen v kaminu daje posebno toploto, starodaven občutek domačnosti, vendar pa smo nekoč s kaminom lahko ogrevali le en prostor, zato so se nekaj časa uporabljali le za »dopolnilno ogrevanje«. Danes sodobna tehnologija omogoča, da z njim ogrevamo celotno hišo. »Plamen« je namreč s premišljenimi sistemi toplozračnega ali toplovodnega kamina uporabljen tako, da je izkoristek toplotne energije že okoli 90-odstoten. Lokacijo kamina naj zaradi optimalnega delovanja še pred gradnjo premišljeno določi strokovnjak.

Dovolj zraka za večji energetski izkoristek

Za optimalno zgorevanje lesa je v peči, pa tudi v prostoru, treba zagotoviti dovolj kisika. Optimalna temperatura v kurišču mora biti med 700 in 1000 stopinjami, kar omogoča popoln termični razpad lesa. Peleti so sicer najčistejše lesno gorivo, saj je vsebnost vlage najmanjša, zato prihaja do čistejšega izgorevanja kot pri ogrevanju z drvmi ali sekanci.

Vsebnost smole v lesu se pokaže v njenih oblogah v kuriščih, to pa zmanjšuje prenos toplote v ogrevalni prostor. Obloga debeline enega milimetra toplotni izkoristek zmanjša za približno 10 odstotkov.

»Bukev, gaber in javor so najboljši za ogrevanje hiše. To so mi povedali vsi pečarji in dimnikarji, s katerimi sem govoril. Hrast že tudi dobro počrni šipe kamina zaradi tanina, zato se ga jaz izogibam,« lahko prebereš nasvet na enem od forumov, kjer ljudski glas z izkušnjami deli nasvete o izbiri vrste lesa za kurjavo.

Ponudbo lesnih goriv si lahko ogledate na najnovejšem letaku BAUHAUS

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...

PRO
Članki
Članki Male velike iznajdbe: odvod toplega zraka iz prenosnih klim

Pogosto največja težava in zadržek pred nakupom prenosne klimatske naprave je odvod toplega zraka iz prostora