FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Čas branja: 2 min
18.10.2018  09:03  Dopolnjeno: 24.10.2018 09:03
Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.
Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Vrt je bil nekoč strogo ločen od hiše z bivalnimi prostori, zdaj pa je vse bolj dojet kot podaljšek bivalnih prostorov na prostem. Pri urejanju vrta je tako pomembno, da s primerno teraso, stopnicami ali stezicami ustvarimo povezavo s hišo, saj bo ta z vrtom le tako postala funkcionalna celota. Za lep videz in prijetno počutje poskrbimo tudi tako, da so grajeni elementi na vrtu oziroma vrtna oprema v harmoniji z rastjem, zato namesto betona raje uporabimo naravne materiale, kot sta kamen in les.

Zgolj shramba za orodje ali tudi prostor za druženje?

Dodana vrednost vrta je gotovo vrtna hiška. Manjša vrtna uta pride prav za spravila vrtnega orodja, kosilnico, ležalnikov in senčnikov, morda tudi koles, medtem ko si zahtevnejši uporabniki, ki potrebujejo dodaten prostor, ki bi bil uporaben v vseh vremenskih razmerah, pogosto omislijo večjo vrtno hiško.

Ne glede na to, kakšno uto, lopo ali hiško boste postavili, je treba o njeni umestitvi na vrt dobro premisliti, predvsem pa jo načrtovati arhitekturno skladno z osrednjo hišo in seveda tudi okolico. Hiška v gorenjskem slogu vsekakor slabo pristaja vrtu na Primorskem.

Kako debela naj bo stena?

Ko je sprejeta odločitev za postavitev vrtne hiške, je treba določiti, kaj bi v njej shranjevali oziroma za kaj se bo uporabljala. Tako boste lažje prišli do predstave, kakšno oziroma kako veliko hiško boste postavili. Pri tem je treba vedeti, da večja je, debelejše morajo biti stene, da bi zagotovili trden, varen oziroma stabilen objekt.

Za manjše lope, v velikosti dveh ali treh kvadratnih metrov površine, bodo zadostovale lesene stene debeline okoli 18 milimetrov, do okoli deset kvadratnih metrov bodo dovolj stene debeline med 28 in 34 milimetri, res trdno in dolgo pa bo stala 20 ali kakšen kvadratni meter večja lesena hiška s 40 do 50 milimetrov debelimi stenami. Te bodo ponudile tudi razmeroma solidno izolacijo. Če bi želeli »vrtno sobo« uporabljati tudi pozimi, se boste morali odločili za dodatno izolacijo. Seveda ni treba poudariti, da mora biti les – ponavadi gre za smreko, druge vrste lesa pa bo »odobril« vaš proračun – premazan z zaščitnimi premazi, sicer les spremeni barvo in začne hitro trohneti.

Za boljšo talno izolacijo in stabilnost hiške je dobro, da najprej postavite temelje: najcenejša in dovolj učinkovita je nekaj centimetrov debela betonska plošča, z armaturno mrežo nameščena na podlagi iz peska ali proda. Pri majhnih lopah je dovolj, da se vplivu talne vlage izognete tako, da talno ploščo nekoliko dvignete in tako omogočite prezračevanje.

Ali potrebujete gradbeno dovoljenje?

Za objekte notranje talne površine do 15 kvadratnih metrov in višine 2,5 metra praviloma ni treba imeti gradbenega dovoljenja, da pa boste mirneje spali, se potem, ko boste imeli izdelan načrt večje vrtne hiške, o morebiti potrebnih dovoljenjih pozanimajte na pristojnem uradu.

Majhen vložek, ki poviša vrednost nepremičnine

Raziskava, ki so jo leta 2017 opravili v Veliki Britaniji, razkriva, da 82 odstotkov lastnikov hiš z vrtom meni, da glavna stavba najbolj prispeva k vrednosti premoženja, trg nepremičnin pa kaže, da ob morebitni prodaji lepo urejen vrt z vrtno hiško ceno nepremičnini dvigne za pet do 20 odstotkov.

Ponudbo vrtnih lop in hišk si oglejte v najnovejšem BAUHAUSOVEM katalogu.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...

PRO
Članki
Članki Male velike iznajdbe: odvod toplega zraka iz prenosnih klim

Pogosto največja težava in zadržek pred nakupom prenosne klimatske naprave je odvod toplega zraka iz prostora