FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Čas branja: 4 min
20.09.2018  13:40
Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice
Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Obloga tal je pomemben del opreme doma in zahteva tehten premislek. Ne zadostuje, da je lepa na pogled in prijetna na otip, biti mora kakovostna, tako po materialu kot izvedbi. Možnosti je veliko, od naravnih do umetnih materialov, na izbiro pa seveda vpliva vrsta dejavnikov, od namena in uporabe prostora do želja in razpoložljivih sredstev.

Trendi v smeri enovitih površin

Po morebitnih aktualnih trendih smo povprašali Damjana Pirca iz arhitekturnega biroja PKC: »Z združevanjem kuhinje, jedilnice in dnevne sobe v en prostor tudi tla postajajo vse bolj enovita površina, na kateri izginjajo ločnice med posameznimi predeli. Pogosto je v celotnem prostoru enaka talna obloga in se lahko nadaljuje tudi v druge dele stanovanja ali hiše.«

Možnosti izbire je veliko, vse od lesa in keramike do laminatov in drugih različic, kot so poliuretanski, epoksidni tlaki, obloge iz linoleja in kavčuka. Vsaka talna obloga ima svoje prednosti in slabosti. Katero izbrati za določen prostor, je zlasti odvisno od arhitekture prostora, dogajanja v njem in želja uporabnikov.

Desetletje stari parketi so preteklost

V zadnjih letih so med najbolj zaželenimi lesene talne obloge. Ponudba parketov in lesenih podov se je v desetih letih precej spremenila. Zdaj so dosegljive lesne vrste z vsega sveta. Za povrhu obstaja neskončno možnosti različnih obdelav in končnih premazov lesa. Na voljo so krtačeni, skobljani, vibrirani, fino žagani, gladko brušeni in različno starani parketi ter drugi leseni podi. A tolikšen izbor zahteva še tehtnejši premislek pred nakupom.

Kaj izbrati? »Pri izbiri večslojnih talnih oblog moramo biti pozorni na debelino plemenitega lesa. Ta naj bi bila najmanj štiri ali, bolje, šest milimetrov, od tega sta odvisna življenjska doba in število obnovitev obloge. Drugi pomemben element je spodnji sloj. Večslojni parket je namreč najbolj stabilen, če je spodnji sloj izdelan iz brezove vezane plošče. V osnovi delimo lesene talne obloge na masivne in večslojne (te pa na dvo- in trislojne). Vse so dobavljive surove ali že lakirane oziroma oljene, v tem primeru so to gotovi podi oziroma parketi. Med masivne lesene talne obloge štejemo klasični deščični parket, ki se lahko polaga ladijsko, v vzorec ribje kosti, kvadratov, poleg njega pa še parkete različnih vezav (tehno- in kant parket, lamelni parket, angleška vez, nemška vez). V večslojnih izvedbah so na voljo deščični parket, ladijski pod, kmečke deske, tehnoparketi in deloma tudi intarzijski parketi,« navaja Pirc.

Laminatni parket lahko položite na staro talno oblogo

Ena od možnosti je tudi laminatni parket. Ta je odporen proti udarcem, mehanskim poškodbam in kemikalijam. Med prednostmi kaže omeniti hitro montažo in demontažo, poleg tega ga lahko polagamo na staro talno oblogo, na primer na keramične ploščice, parket ali talne obloge iz umetnih mas.

Med pomanjkljivostmi lahko omenimo hrup, ki ga povzroča hoja po takšni talni oblogi. Pa vendar tudi tukaj obstajajo rešitve: »Hrup bo manjši, če pod laminat položimo posebno vlakneno ploščo, ki je hkrati toplotni izolator,« komentira Pirc, ki doda še, da se laminati med seboj razlikujejo glede na razred obrabe in končno obdelavo površine, ki je lahko klasično ravna, strukturna z vidnimi lesnimi porami, rustikalna ali z videzom oljene ali sijajne površine.

Keramične ploščice v obliki kvadratov in pravokotnikov

V kuhinjsko-bivalnem delu, zlasti tam, kjer je kuhinja, se marsikdo še vedno odloči za keramiko. Keramične ploščice imajo veliko pozitivnih lastnosti, na primer odpornost proti vlagi, obrabi, temperaturnim spremembam, udarcem, različnim madežem, preprosto čiščenje in vzdrževanje. Na voljo so v različnih dimenzijah, oblikah, barvah, vzorcih in z različnimi glazurami. V zadnjih letih so tudi za tla modne keramične ploščice večjih dimenzij v obliki kvadratov in pravokotnikov. Kakovost in z njo povezane lastnosti ploščic so odvisne od njihove sestave in načina žganja oziroma proizvodne tehnologije.

Kaj pa umetne mase? Talne obloge iz PVC, linoleja, kavčuka ter epoksidni in poliuretanski tlaki so primerni tudi za prostore v stanovanju, kjer so tla bolj obremenjena, in za ljudi, ki imajo težave za alergijami. Talne obloge iz naštetih materialov so namreč protibakterijske in antistatične. Prav tako se preprosto čistijo, saj se umazanija in prah ne zažirata vanje.

Lesena tla v kopalnici?

Keramične ploščice so za talno oblogo v kopalnici še vedno najpogostejša izbira, a marsikdo se v zadnjih letih odloči tudi za les. »Lesena tla v kopalnici so ob pravilni izbiri in kakovostnem polaganju namreč prijetna, dekorativna in praktična za uporabo, celo v kabini za prhanje. Ker imamo v kopalnici opraviti z vlago in toploto, je priporočljivo izbrati les, ki ni občutljiv za takšne razmere. Najpogosteje je to tikov les oziroma navtični tikov les, iz katerega že stoletja izdelujejo ladijske palube in je odporen proti vlagi. Za talne obloge v kopalnicah so primerne tudi druge drevesne vrste, kot so iroko, merbau, mahagonij, afriški doussie, afromozija, kevazingo ali bubinga, afriški in azijski paduk, ki se tu uporabljajo predvsem za masivne vrste parketa oziroma podov,« pojasnjuje Pirc.

Lesena talna obloga za kopalnico je navadno lakirana ali oljena, saj takšna zaščita preprečuje vodi, da bi prodrla globlje v strukturo. Na podlago jo je treba prilepiti z lepili, ki so odporna proti vlagi, in stike s stenami zatesniti s posebno maso, da preprečimo pronicanje vode pod deščice, fuge pa zapreti z gumo oziroma silikonom. Vzdrževanje je podobno kot v drugih bivalnih prostorih: primerno je brisanje z vlažno krpo brez pretiravanja s čistili za lesene površine. Če je pod oljen, je potrebna občasna osvežitev z olji in voski. Ob običajni uporabi zadostuje enkrat na dve leti. Poleg keramike in lesa sta za kopalniška tla primerna tudi kamen in brušeni beton.

Obsežno ponudbo talnih oblog si lahko ogledate v septemberskem letaku BAUHAUS.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...

PRO
Članki
Članki Male velike iznajdbe: odvod toplega zraka iz prenosnih klim

Pogosto največja težava in zadržek pred nakupom prenosne klimatske naprave je odvod toplega zraka iz prostora