FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Čas branja: 2 min
06.09.2018  16:58  Dopolnjeno: 06.09.2018 16:59
Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam pospraviti vse to?
Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?
Foto: THPStock

Gotovo ste v teh dneh, ko ste se že ob ne več tako vročem večeru odpravili na sprehod, pobrskali po tistem delu omare, kjer ste ob začetku poletne vročine pred meseci shranili debelejše srajce ali jopico. Tudi tokrat, kot že lani in predlanskim, ste našli hlače, ki za dve številki pretesne že več let počivajo v omari. Tiste, ki so vam bile od nekdaj tako ljube in od katerih bi se težko ločili. Ločitev od stvari, predvsem takšne, ki ima zaradi nostalgije čustveno vrednost, bi imela svojo ceno, ki bi jo občutili kot izgubo. Zatorej hlače ostanejo v omari.

Racionalna utemeljitev sicer pogosto čustvene situacije gre ponavadi tako: ste ponosni, da ste varčen človek. V omarah sob, hodnika, garaže ali kleti se je nabralo ogromno stvari, ki se vam jih zdi škoda vreči v smeti. Oziroma od katerih se ne morete ločiti.

Včasih tako rekoč neuporabne stvari imajo čustveno vrednost

Če ste v uvodnem delu prepoznali vsaj delček sebe, je morda čas, da razmislite o tej svoji razvadi. Če je ta pretirana, gre morda za kompulzivno motnjo kopičenja stvari, kot so to označili psihologi. To je nezmožnost zavreči stvari, tudi tistih, ki so sicer že popolnoma neuporabne in brez vsake vrednosti.

Zbirateljstvo vs. kopičenje

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je obsesivno kompulzivna motnja ena od desetih najpogostejših bolezenskih motenj v svetu. Po raziskavah so ocenili, da se na vsakih 50 ljudi eden bojuje s sindromom hudega kopičenja stvari. Posameznik se tega niti ne zaveda, ponavadi pa je to moteče za družino ali celo za širšo okolico, če gre za zbiranje večjih predmetov na dvorišču ali celo za zbiranje živali.

Sindrom krize srednjih let?

Motnja je značilna tako za moške kot ženske, najpogosteje v starosti okoli 50 let, a je tovrstna nagnjenja opaziti tudi že pri nekaterih najstnikih, najpogosteje med 11. in 15. letom, ko začnejo shranjevati polomljene igrače, zastarele šolske listke, svinčnike, radirke, stripe ... Težko je uveljaviti prepričanje, da gre pri tem za zbirateljstvo; zbiratelji imajo svoje zbirke organizirane, predmeti v njih so urejeni in ne motijo življenja doma. Pa vendar, ni vse kompulzivna motnja, katere definicija je, da gre za kompulzivno kopičenje predmetov takrat, ko te v dom ves čas prinašamo, a jih iz njega ne znamo odnesti.

Težava je praktične narave

Nesposobnost zavreči stvari vodi do nereda v hiši, poleg tega se lahko pojavijo še težave na socialnem, poklicnem in finančnem področju ter večje čustvene stiske. Taki ljudje so sicer perfekcionisti, a težko sprejemajo odločitve, težave imajo pri organiziranju stvari in jih zaznavajo kot kompleksne, unikatne in nezamenljive ter kažejo pretirano čustveno navezanost na predmete brez uporabne vrednosti. Imeti določen lastnino jim pogosto pomeni občutek varnosti, skrbi jih prihodnost, predvsem finančna varnost, zato ničesar nočejo zavreči. Nekateri se počutijo tudi odgovorne, da predmet shranijo, ker ga bodo mogoče še potrebovali sami ali kdo drug.

Uredite prostor, v katerem živite

Če zdaj opustimo klinična stanja, ugotovimo, da se morajo vsi ljudje na eni točki, ponavadi gre za menjavo sezon, organizirano lotiti pospravljanja in organiziranja stvari v lastnem domu. V jesenskem katalogu družbe BAUHAUS je priročen pregled ponudbe vreč za shranjevanje oblačil, ki vam bo pri jesenskem pospravljanju v veliko pomoč. Na voljo so tudi pletene omare za oblačila, regali za čevlje, škatle za shranjevanje stvari in še marsikaj, kar bo pripomoglo k vašemu bolj urejenemu stanovanju.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Male velike iznajdbe: odvod toplega zraka iz prenosnih klim

Pogosto največja težava in zadržek pred nakupom prenosne klimatske naprave je odvod toplega zraka iz prostora