FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Male velike iznajdbe: odvod toplega zraka iz prenosnih klim

Čas branja: 3 min
17.07.2018  00:26
Pogosto največja težava in zadržek pred nakupom prenosne klimatske naprave je odvod toplega zraka iz prostora
Male velike iznajdbe: odvod toplega zraka iz prenosnih klim

V prihajajočih vročih dneh se boste veliko bolje počutili v prostoru, ki bo imel prijetno temperaturo. Poleg zagotavljanja optimalne temperature klimatska naprava pomaga uravnavati tudi vlažnost in kakovost zraka. Morda že imate stensko klimatsko napravo, radi pa bi ohladili tudi druge prostore – v tem primeru je dobra rešitev mobilna klimatska naprava. Z njo si boste prihranili prostor na zidu in se izognili stroškom montaže, mobilna klimatska naprava pa je tudi cenovno ugodnejša od stenskih.

Kakšno moč potrebujem?

Pred nakupom morate ugotoviti, kakšne moči mora biti naprava, da bo učinkovito ohladila prostor. Premerite ga in razmislite, koliko oseb bo običajno v njem, upoštevati pa je treba tudi lego prostora glede na strani neba, način prezračevanja, kakovost izolacije stavbe ter način odvajanja kondenza. Poleg hlajenja klimatska naprava prostor tudi razvlaži. Zato moramo pri postavitvi upoštevati še cev, ki odvaja topel zrak na prosto. Ta naj bo čim krajša in vsekakor nameščena tako, da bo čim manj zvita.

Izredno preprost in učinkovit način odvoda toplega zraka

Pogosto največja težava in zadržek pred nakupom prenosne klimatske naprave je odvod toplega zraka iz prostora. Toploto, ki jo proizvaja naprava, lahko na prosto odvajamo skozi priprto okno z uporabo posebne odvodne cevi in posebne sintetične prevleke, ki se namesti na robove okna. Izredno praktična, manj poznana, a cenovno zelo ugodna rešitev, predvsem za najemniška stanovanja ali stanovanja v stavbah pod spomeniškim varstvom.

Izogibajte se sončni strani

Kot pri vsaki novi napravi se moramo tudi pri prenosni klimatski napravi navaditi, kako jo uporabljati, da iz nje dobimo največ, kar lahko. Najprej moramo ugotoviti, kam jo je za njeno optimalno delovanje najprimerneje postaviti. Seveda je ne postavimo v del sobe, ki je obsijan s soncem. Sončna toplota povzroči, da mora naprava vključiti več moči, da bi ohladila prostor do želene temperature, poleg daljšega časa, potrebnega za ohlajanje, in višjih stroškov za električno energijo pa ima preveč obremenjena tudi krajšo življenjsko dobo. Podobno se zgodi tudi, če jo postavimo v preveč vlažen prostor.

Naj zrak kroži

Ko premično klimatsko napravo, ki ne zavzema veliko prostora in ni pretežka, na že nameščenih kolescih z lahkoto pripeljete v prostor, bodite zaradi lažjega pretoka zraka pozorni, da ne bo stala preblizu zidu. Tudi taka »malenkost« bi imela za posledico slabši hladilni učinek. Dobra ventilacija sobe je ključna za enakomerno razpršitev ohlajenega zraka, zato si lahko pomagate tudi z dodatnim stoječim ali na zid pritrjenim ventilatorjem.

Redno menjajte filter

Da bo klimatska naprava lahko optimalno delovala in da bo zrak v prostoru vedno čist, redno čistite oziroma menjajte filter. Seveda je to odvisno od tega, kako pogosto napravo uporabljate, priporočljivo pa je, da ga pregledate in očistite ali zamenjate na vsaka dva meseca. Če je vaše stanovanje bolj prašno ali če ima kdo od stanovalcev alergijo na prah, naredite to bolj pogosto. Neredno čiščenje zmanjša učinkovitost naprave, ta težje doseže želeno temperaturo, zvišajo se stroški za energijo, kakovost zraka je slabša. Ko je konec sezone hlajenja in klimatsko napravo shranite čez zimo, je ne izpostavljajte ekstremnim temperaturam; tako je denimo ne dajte na balkon, v garažo ali kurilni prostor.

Kakšna je primerna temperatura?

Tu je še nekaj nasvetov izkušenih uporabnikov klimatskih naprav.

  • Ne pretiravajte z ohlajanjem prostorov, saj prevelika razlika s temperaturo zunanjega ozračja lahko povzroči zdravstvene težave, predvsem pri otrocih, starejših in živalih. Najprimernejša temperaturna razlika je od štiri do šest stopinj Celzija.
  • Prostora ne začnite ohlajati šele, ko je v njem že neprijetno vroče. V tem primeru bo naprava potrebovala več časa, da prostor ohladi na želeno temperaturo.
  • Ne usmerjajte ohlajenega zraka neposredno v svoje telo, med drugim lahko dobite tudi granulom ali vnetje ušesa oziroma oči.

Obsežno poletno ponudbo Bauhausa si lahko ogledate v njihovem letaku, svetujemo vam tudi, da spremljate Bauhausove nasvete strokovnjaka.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...