FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Enkratni družinski dopust ali trajna uporaba novega bazena?

Čas branja: 3 min
05.07.2018  00:37
Predstava o bazenu na vrtu ob vse ugodnejših cenah ni več utopična.
Enkratni družinski dopust ali trajna uporaba novega bazena?
Foto: piovesempre

Komaj čakate na dopust, ko boste lahko lenobno poležavali na obmorski plaži in se osvežili v morju? Plažo in kopanje pa si tisti, ki imate dovolj velik vrt ob svoji hiši, lahko privoščite tudi pred dopustom, pa tudi po njem, v jesenskih toplih dneh, ko bo počitniški teden ali dva ostal le še lep spomin.

Lokacija je pomembna tudi pri bazenu

Najprej je treba določiti primeren kotiček na vrtu, ki ne bo oviral gibanja po njem, izbrati pa je modro tudi tako mesto, ki bo skrito pred pogledi z ulice in sosedov. Če je le možno, naj bo bazen na zavetrnem mestu in seveda na sončni strani vrta. Premisliti bo treba tudi o velikosti in obliki bazena. Če bi v njem plavali, je dobro, da je podolgovate oblike, bazen kvadratne ali nepravilnih oblik pa je bolj primeren za sončenje in druge ležerne aktivnost v vodi. Za popestritev si lahko omislite tudi vodni curek ali masažne šobe.

Vgrajeni ali le montažni bazen?

Gradnjo prepustite strokovnjaku, saj bo ta glede na vaše želje preveril statiko tal. Bazen, poln vode, namreč pomeni veliko obremenitev. Kaj lahko se namreč zgodi, da čez leta ali ob dolgotrajnem deževju tla preprosto »popustijo« in se vdajo. Bazen lahko v takem primeru tudi poči in škoda bo večja, kot če bi gradnjo prepustili izkušenemu strokovnjaku. Na podlagi pregleda terena bo ta določil, kakšen temelj bazen potrebuje oziroma kakšna naj bo bazenska školjka – betonska ali iz ustrezne plastične mase. Če velikost vrta ali sestava tal oziroma statika ne dopuščajo v tla vgrajenega bazena, si lahko omislite montažnega, ki je na voljo v različnih velikostih, poleg tega ga lahko po koncu sezone pospravite.

Vodo je treba vzdrževati

Prva skrb lastnika bazena je zdrava voda ustrezne kakovosti. Prvi korak k primernemu vzdrževanju čistosti vode so filtri, saj manj umazanije v vodi pomeni manjšo potrebo po vzdrževanju. Pozanimajte se pri strokovnjakih, kako skrbeti, da je voda v bazenu čista; vzdrževati je treba pravilno pH-vrednost, dezinfekcijo pa izvajamo s klorom (obvezno v velikih javnih bazenih) ali aktivnim kisikom, kar je dovolj učinkovito za manjše vrtne bazene.

Če je voda prekisla, bo korozija hitreje uničevala kovinske dele v bazenu, filtre oziroma razne napeljave. Pri visokih vrednostih pH pa prihaja do večjega izločanja mineralnih snovi, kar se pokaže na belih oblogah na bazenu. Posledice so tudi pekoče oči in srbečica na koži. Pravilna pH-vrednost vode tudi omogoča, da bodo dezinfekcijska sredstva sploh delovala, uravnavamo pa jo s pH-regulatorji v obliki tablet oziroma tekočine.

Če začutite, da so tla ali stene spolzke, je to znamenje, da voda ni primerno vzdrževana oziroma da v bazenu nastajajo alge.

Namesto vas za bazen skrbi sodobna tehnologija

Vzdrževanje bazena si lahko poenostavimo z avtomatiziranimi pripravami, denimo z avtomatskim bazenskim sesalnikom, ki samostojno posesa bazenska tla in stene. Zelo priljubljeni so tudi sistemi za avtomatsko vzdrževanje vode, ki sami merijo njene parametre in po potrebi odmerjajo potrebna sredstva za njeno optimalno vzdrževanje. Primerno vzdrževana voda v dobro vzdrževanem (čistem) bazenu lahko ostane tudi od tri do štiri leta. Če ga morda polnite z deževnico, je dobro, da je ta v razmerju ena proti ena zmešana z vodo iz javnega vodovoda.

Podaljšajte kopalno sezono

Z vgradnjo ogrevalnega sistema si lahko občutno podaljšate čas uporabe bazena globoko v jesen. Energetsko in cenovno najučinkovitejše so toplotne črpalke, ki omogočijo, da kopalno sezono podaljšate za več tednov.

Izberite med obilico dodatne opreme

Na koncu pride najboljši del – dodatki. Svetujemo vam, da si ogledate Bauhausov katalog in najprej izberite svoj bazen ter raznovrstne uporabne dodatke, kot so sončni zbiralnik za ogrevanje vode, solarni tuš, sestavljive zaščitne talne plošče, kad za spiranje nog pred vstopom v bazen, lestev za vstop v bazen, raznovrstni senčniki in ležalniki, solarne vrtne luči, zaščitno-pokrivna plahta bazena in druga uporabna drobna oprema.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...