FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Kako in kdaj uporabiti klimatsko napravo?

Čas branja: 2 min
19.06.2018  04:56
Vroča poletja povečujejo potrebo in povpraševanje po klimatskih napravah. Kaj morate vedeti o uporabi?
Kako in kdaj uporabiti klimatsko napravo?

Ko junija dnevi postanejo vroči, se prodaja klimatskih naprav skokovito poveča, monterji pa komaj zmorejo vsa naročila, zato je, da jih ne čakate teden, dva ali celo tri, modro, da si klimatsko napravo omislite čim prej. »Klimatska naprava se praviloma ne kupuje v zadnjem trenutku, saj je, da deluje čim bolj optimalno, treba proučiti zahteve in potrebe prostora in uporabnika, napravo ustrezno dimenzionirati, predvideti prostor namestitve in način vgradnje ter zagotoviti pooblaščenega monterja klimatskih naprav,« svetujejo prodajalci klimatskih naprav.

Temperaturna razlika naj ne presega šest stopinj

Številne raziskave kažejo, da naj bi bila še razmeroma zdrava razlika med zunanjo in notranjo temperaturo okoli štiri do največ šest stopinj. Zaradi slabega zraka in vročine se pri 24 stopinjah delovna storilnost zmanjša za okoli deset odstotkov, s še višjo temperaturo pa tudi do 30 odstotkov. Nevarnost nesreč pri delu se pri visokih temperaturah poveča za okoli 23 odstotkov.

Previsoke temperature vplivajo ali celo preprečijo delo v podjetjih

Slovenska zakonodaja v Pravilniku o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih določa, da temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija. Ko v delovnih prostorih temperature presežejo 28 stopinj, morajo delodajalci izvajati ustrezne ukrepe, denimo prerazporeditev delovnih mest, krajši delovni čas, zmanjšanje intenzivnosti dela, skrajni ukrep pa je lahko tudi začasna prekinitev delovnega procesa. Seveda pa lahko – če to omogoča narava dela – namestijo tudi hladilne oziroma klimatske naprave!

Fizične posledice previsokih temperatur

Velike temperaturne spremembe in spremembe vlažnosti zraka lahko povzročijo reakcije na sluznici zgornjih dihal, kar se kaže v oteženem dihanju skozi nos in nabreknjeni sluznici v sinusnih votlinah. To lahko povzroča glavobol in občutek tiščanja v glavi. Zaradi izsušitve sluznice pa se lahko pojavi tudi suh in dražeč kašelj.

Za optimalno delovanje je treba menjati filtre

Čeprav je upravljanje klimatske naprave preprosto in nezahtevno, ne smete zanemariti rednega pregleda oziroma zamenjave filtra, saj le čist filter omogoča nemoten pretok zraka skozi napravo in njeno optimalno delovanje. Filter zadržuje vdor prahu, žuželk, bakterij in glivic, zato je idealno gojišče bakterij, ki lahko povzročijo različne bolezni. Zaradi daljše izpostavljenosti onesnaženemu zraku, ki ga povzroča nevzdrževanje filtra, se lahko razvijejo tudi kronične oblike bolezni dihal. In ne nazadnje, pravilno vzdrževan filter pomeni lažje delovanje klimatske naprave, kar se pozna tudi pri računu za električno energijo.

Nekaj nasvetov pravilne uporabe klimatskih naprav

Pri prižgani napravi seveda imejte zaprta okna, vendar prostor večkrat na dan za kratek čas prezračite. Ne pustite, da neposredni sončni žarki skozi okenska stekla dodatno segrevajo prostor – namestite senčila ali zavese. Ugašajte po nepotrebnem goreče luči, saj (stare) žarnice oddajajo toploto, torej zvišujejo temperaturo v prostoru. Tako je predvsem zaradi prihranka električne energije dobro vedeti, da sodobne LED-žarnice ne oddajajo toplote. Če ste občutljivi za suh zrak, si privoščite boljšo napravo, ki omogoča regulacijo vlažnosti – to izboljša vaše počutje, prihrani pa tudi energijo. Že manjši ventilator lahko pripomore k boljši razpršenosti ohlajenega zraka. Hlajenje bo učinkovitejše, če boste imeli reže za razpihovanje zraka na klimatski napravi, nameščeni na steni, v vodoravnem položaju. Topel zrak je lažji od hladnega, zato se dviga. Tako se bo hladil topel zrak, ki se nabira pod stropom. Ta se bo zato pomikal proti tlom, toplejši zrak ob tleh pa se bo dvigoval, kjer ga bo klimatska naprava ohladila. Tako dosežemo enakomerno ohlajenost prostora in najučinkovitejšo izrabo energije.

Več uporabnih nasvetov glede hišnih opravil najdete v Bauhaus nasvetih strokovnjaka.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...