FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Kako s sončno energijo do energetsko učinkovitega doma?

Čas branja: 2 min
12.06.2018  03:04
Povprečno gospodinjstvo v Sloveniji porabi dobrih štiri tisoč kilovatnih ur energije na leto. Sončna elektrarna, ki je na leto sposobna pridelati energijo v teh okvirih na strehi, zavzema približno 30 kvadratnih metrov prostora.
Kako s sončno energijo do energetsko učinkovitega doma?
Foto: zstockphotos

Sonce pošilja na površino Zemlje 15.000-krat večjo količino energije, kot je človek porabi za svoje potrebe. Povedano bolj nazorno: sonce v štirih urah pošlje na zemljo toliko energije, kot je porabi celotno prebivalstvo našega planeta v letu dni.

Neposreden in neizčrpen vir sončne energije lahko izkoriščamo po več poteh: pasivno s solarnimi sistemi za ogrevanje in osvetljevanje prostorov, aktivno s sončnimi kolektorji za pripravo tople vode in ogrevanje prostorov ter s fotovoltaiko oziroma sončnimi celicami, ki proizvajajo električno energijo.

Pol kilograma ogljikovega dioksida za vsako kilovatno uro

Prednost tovrstnega pridobivanja električne energije je, da so stroški vzdrževanja sončnih kolektorjev nizki, da delujejo povsem tiho, predvsem pa sončne celice oziroma elektrarne ne proizvajajo nobenih emisij ali nimajo drugih škodljivih vplivov na okolje. Ob proizvodnji vsake kilovatne ure električne energije sicer nastane okoli pol kilograma ogljikovega dioksida (CO²), slovenska gospodinjstva pa v ozračje sprostijo okoli 1,35 milijona ton ogljikovega dioksida na leto. To količino lahko z uporabo sončne energije močno zmanjšamo.

Vse boljši izkoristki sončnih kolektorjev

Celice sončnega kolektorja so modularne, torej prilagodljive za postavitev v velikosti, ki ustreza uporabnikovim potrebam. Solarne plošče lahko po želji ali potrebi seveda priključimo tudi na obstoječi električni distribucijski sistem, kamor se lahko prenese morebitna odvečna energija.

Povprečno gospodinjstvo v Sloveniji porabi nekaj več kot štiri tisoč kilovatnih ur energije na leto. Sončna oziroma fotovoltaična elektrarna, ki je na leto sposobna pridelati energijo v teh okvirih, na strehi zavzema približno 30 kvadratnih metrov prostora. Izkoristki današnjih sončnih kolektorjev so že zelo visoki, segajo že prek 90 odstotkov.

Kako lahko uporabite sončno energijo doma?

Glavni generator sončne energije so paneli sončnih celic, ki lahko napaja zunanjo razsvetljavo ali manjše elektronske naprave, kot so mobilni telefoni. Pa vendar največjo energetsko korist prinaša možnost gretja vode za uporabo v gospodinjstvu ali za uporabo na vrtu, denimo vrtne solarne prhe z lastnim sončnim kolektorjem.

Letni prihranek v višini nekaj sto evrov

Sončni kolektorji sprejmejo največ sončne energije, če so postavljeni pod kotom od 25 do 45 stopinj in so obrnjeni v smeri jug ali jugozahod. Slovenija je dežela na "sončni strani Alp", desetletno povprečje sončnega obsevanja na površino naše države, pod optimalnim naklonom med 33 in 35 stopinjami, usmerjeno proti jugu, v povprečju prinaša 1.350 kilovatnih ur na kvadratni meter, kar je približno enako energiji prek sto litrov kurilnega olja. Med najbolj in najslabše osončenimi kraji je pri pridobivanju sončne energije pri nas le za okoli devet odstotkov razlike.

Sončna stran Alp bogata z energijo

Poleg primorske regije, še posebej Krasa, sta zelo ugodni regiji za postavitev sončnih panelov še Notranjska in Gorenjska, kjer so za proizvodnjo sončne energije izredno primerne naravne in arhitekturne danosti. Veliko streh večjih gospodarskih poslopij je narejenih v alpskem slogu, imajo pravilno orientacijo slemena ter za fotovoltaično produkcijo električne energije ugoden naklon.

Za ogrevanje porabimo 80 odstotkov energije

V slovenskih gospodinjstvih po podatkih Statističnega urada Slovenije porabimo več kot 80 odstotkov energije za ogrevanje: za ogrevanje prostorov porabimo 65 odstotkov energije, za pripravo tople vode pa porabimo skoraj 20 odstotkov energije. Preostalo energijo gospodinjstva porabijo za delovanje velikih in malih gospodinjskih aparatov, kuhanje, razsvetljavo ali hlajenje.

In, da, res je: vložek v namestitev sistema kolektorjev za sončno ogrevanje sicer ni ravno majhen, vendar iz leta v leto upada, v dolgoročnem obdobju pa se strošek v celoti povrne, od takrat bo vaša topla voda oziroma energija za preostale potrebe vašega gospodinjstva brezplačna in ekološko neoporečna.

Obsežnejšo poletno ponudbo Bauhaus si lahko ogledate v njihovem letaku.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...