FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Skandinavski dizajn z demokratičnim poreklom

Čas branja: 2 min
04.06.2018  14:07
Skandinavski dizajn je edino področje oblikovanja, ki mu pripisujejo demokratične lastnosti
Skandinavski dizajn z demokratičnim poreklom

Preprost, moderen, funkcionalen, čistih linij, lepo oblikovan, izdelan iz naravnih materialov, svetlih in sproščujočih nežnih barv. Zaradi vsega naštetega se je skandinavski slog pohištvene opreme po vsem svetu priljubil že v petdesetih letih prejšnjega stoletja – in kot poudarjajo strokovnjaki za pohištveno opremo, postal brezčasen ter v zadnjih dveh letih doživel pravi preporod.

Skandinavski dizajn izvira iz dežel, kjer so zime dolge in je dnevne svetlobe malo, zato pri pohištvu prevladujejo svetle barve, ki nadomestijo pomanjkanje naravne svetlobe. Pohištvo je tako pogosto snežno bele do umazano bele barve, svetlo modre, zelene ali sive barve in bež odtenkov. Izdelovalci praviloma uporabljajo naravni les v svetlih odtenkih, kot je les breze, jelše, bukve ali belega bora, v pohištvu pogosto ostaja vidna tekstura lesa, sedišča so praviloma opremljena z blazinami iz naravnih vlaken ali usnja. Vse to daje domu, ki je vaše zatočišče pred vsakdanjimi življenjskimi obveznostmi oziroma vaše gnezdo, poseben občutek prijetne topline.

Ne glede na svojo več kot polstoletno zgodovino se skandinavsko pohištvo praviloma odlično ujema tudi z drugimi oblikovalskimi slogi.

Je človek oblikoval slog ali je slog oblikoval človeka?

Zakaj je modernistični ali novi skandinavski slog danes znova oziroma še vedno priljubljen od Los Angelesa do Pekinga, od Grenlandije do Patagonije? V poglobljenem iskanju odgovorov na ta desetletja trajajoči družbeni fenomen se vse bolj uveljavlja prepričanje, da ne gre toliko za materiale in barve ali pa ugodno ceno.

Prostor, opremljen s takim pohištvom, izraža določen način življenja ljudi, ki se pri opremljanju svojega bivalnega prostora nagibajo k minimalizmu, preprostosti in naravnim materialom. Želijo si tudi večje funkcionalnosti pohištva, torej da ga lahko uporabljajo tako kot jedilnico, dnevno sobo ali pa kot pohištveno opremo na prostoru za počitek in druženje na svojem vrtu. Tako si Skandinavci v kratkem poletnem času, ki ga imajo na voljo, da lahko proste urice preživijo zunaj svojega bivališča, dnevno sobo prenesejo na vrt ali teraso.

»Demokratično« in razgradljivo pohištvo

Nekateri so pri svojem raziskovanju tega svojevrstnega družbenega pojava šli še dlje. Skandinavsko oblikovanje se pogosto imenuje tudi demokratično oblikovanje, ker je usklajeno s potrebami množice, ki so jim taki proizvodi cenovno dostopni oziroma si jih lahko privoščijo.

Pri širjenju tovrstne demokracije oziroma množične priljubljenosti po svetu ima veliko vlogo tudi priznani švedski izdelovalec pohištva Ikea oziroma njegova trgovinska veriga, ki je razvejena domala že po vsem svetu.

Ni odveč omeniti še ene prednosti skandinavskega pohištva, ki je v času, ko prevladujejo umetni in večinoma nerazgradljivi materiali ob tem, ko se bojujemo proti vse večjemu onesnaževanju, zelo pomembna: praviloma je narejeno iz naravnih materialov, po obrabi pa tudi razgradljivo.

Skandinavski dizajn vrtnega pohištva je na voljo v Bauhausovih trgovskih centrih, medtem ko si svežo poletno ponudbo lahko ogledate tukaj.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...