FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Litijeve baterije zdaj poleg avtomobilov tesla poganjajo tudi vrtna orodja

Čas branja: 2 min
24.05.2018  13:51
Vsaka energetska revolucija prinese bitko za vire kot tudi nov tehnološki napredek
Litijeve baterije zdaj poleg avtomobilov tesla poganjajo tudi vrtna orodja
Foto: Olivier Le Moal

Puščava Salar de Uyuni, deset tisoč kvadratnih kilometrov velika bela zaplata soli na jugu Bolivije, doslej brez prebivalcev in infrastrukture, zanimiva le za turiste, postaja svetovno žarišče v bitki za gorivo 21. stoletja. Pod slano puščavo v Boliviji se namreč nahaja približno polovica vseh svetovnih zalog litija, skupaj z Argentino in Čilom pa naj bi bilo v tem delu sveta kar 70 odstotkov svetovnih zalog kmalu zelo dragocene litijeve soli. Medtem ko so za prejšnje stoletje značilne vojne za nafto, se na obzorju že kaže enaka bitka za vire litijeve soli. Zaloge litija na Kitajskem in v ZDA naj bi pošle že do leta 2023.

Litij je elektrolit nove dobe, ki ustvarja tok s prenosom litijevih ionov. Litij ima visoko prevodnost, je električno, kemično in toplotno stabilen. Široko temperaturno območje povečuje varnost pri uporabi tovrstnih baterij oziroma akumulatorjev.

Medtem bolivijska državna družba na obrobju puščave že črpa slanico, ki nato več mesecev izhlapeva v velikih bazenih. Usedlino potem prečistijo in iz nje pridobivajo surovi litijev karbonat in kalijev klorid. Vendar se zaradi zastarelosti tehnologije in velikih zalog po bolivijskem bazenu vse bolj ozira svetovni kapital in kaže velike apetite. Podjetje Tesla pod vodstvom Elona Muska, ki razvija in proizvaja električne avtomobile, je že izrazilo interes za gradnjo tovarne litijevih baterij v Salar de Uyuni. Z enakimi nameni se oglašajo tudi kitajski in korejski vlagatelji. Po vojnah za nafto, ki že desetletja pustošijo po svetu, po napovedih vojne za vodo se zdaj – trenutno še bolj prikrito – začenja tudi vojna za litij.

Od mobilnih telefonov prek računalnikov do električnih avtomobilov ...

Razvoj litijevih (Li-ion) baterij v zadnjih letih prinaša velik napredek v potrošniški tehnologiji, katerega rezultate so najprej izkoristili v napravah, kot so mobilni telefoni in prenosni računalniki, v prihodnje pa bodo največji porabniki litija skorajda zagotovo električna vozila.

Li-ion baterije in akumulatorji zaradi številnih prednosti že nadomeščajo zastarele svinčene akumulatorje in se vgrajujejo v električne avtomobile, motorje, kolesa, invalidske vozičke in druge »pripomočke« sodobnega življenja. Odlikujejo jih majhna teža, manjši volumen, večja zmogljivost in dolga življenjska doba, Li-ion baterije tudi nimajo pomnilniškega učinka. Dobra lastnost je še nizka stopnja samopraznjenja, kar pomeni, da se ob mirovanju oziroma neuporabi ne izpraznijo tako hitro kot dosedanji viri električne energije.

... in vrtnega orodja

Zdaj lahko eno zmogljivo litijevo (Li-ionsko) baterijo namestite na več vrtnih naprav, kot so baterijska kosilnica za travo, verižne žage, električne škarje, pihalnik listja, rahljalnik zemlje in še kaj. Prednost Li-ion baterij je tudi majhna teža, zato je vrtno orodje blagovnim znamk, kot je Gardol, laže upravljati. Predvsem pa je delovanje takšnega vrtnega orodja mnogo tišje od klasičnih vrtnih pripomočkov s pogonom na bencinska goriva.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...