FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Od bazena Thomasa Edisona do vaše terase

Čas branja: 3 min
15.05.2018  04:07
V prid kakovosti in vsestranski uporabnosti bambusa in sibirskega macesna pričajo mnogi zgodovinski artefakti, od žarnice v muzeju Smithsonian do Edisonovega bazena in transsibirske železnice.
Od bazena Thomasa Edisona do vaše terase

Bambus je zanimiva in s svojimi lastnostmi osupljiva rastlina, ki zraste kot drevo, tudi les je trden kot drevo, pa vendarle ni drevo; je pač bambus. Zaradi svoje goste celične sestave velja za najmočnejšo rastlino, zato je njegov les uporaben pri vseh vrstah gradenj.

Od Edisonovega bazena do hindujskih in budističnih templjev

Da je bambusov les res nekaj izjemnega, je že konec 19. stoletja ugotovil mnogostranski izumitelj Thomas Edison, ki je pri svojih poskusih ob izumljanju žarnice uspešno uporabil karbonizirano bambusovo nitko. Ta žarnica še vedno gori v muzeju Smithsonian v Washingtonu. Edison je z oblogo iz bambusa obložil tudi svoj bazen, ki odlično tesni še danes.

Bambusov les je v azijskih državah, kjer ga je v izobilju, pomemben gradbeni material, saj s svojo trdnostjo, elastičnostjo pri potresih in vzdržljivostjo presega lastnosti drugih vrst lesa. Iz njega delajo od zidarskih odrov do celotnih hiš, teras in celo verskih templjev. Pomemben del bambusovih lastnosti je tudi njegova naravovarstvena vrednost, rastlina denimo oddaja 35 odstotkov več kisika kot druga drevesa, njegov koreninski sistem pa odlično čisti odpadno vodo.

Senca na vrtu v mesecu dni

Intenzivna izsekava bambusa tudi ne škoduje preveč naravi, saj se zaradi njegove hitre rasti na posekanih površinah ravnotežje v naravnem okolju razmeroma hitro spet vzpostavi. Posajeni bambus v mesecu in pol zraste od 20 do 30 metrov v višino. To tako rekoč pomeni, da ko se zvečer vračate iz službe, imate na domačem vrtu vsak dan za okoli 70 centimetrov višjo rastlino, prej kot v mesecu dni pa osvežujočo senco. Pa vendar bambus ni edina tako vsestranska rastlina.

Kaj imajo skupnega transsibirska železnica in Benetke?

Oba, mesto in železnica, stojita na sibirskem macesnu. Ker je to les, znan po izjemni naravni obstojnosti in trdnosti. Tudi palače, cerkve in hiše, ki ste jih videli na fotografijah ali popotovanjih po Rusiji ali pa morda v znamenitem romantičnem filmu Doktor Živago, so prav zaradi teh lastnosti pogosto grajene iz tega lesa. Nekatere so stare tudi častitljivih 800 let. Sibirski macesen raste v ostrem podnebju Sibirije, kjer so poletja kratka, zime pa zelo dolge in mrzle. Rodovitno obdobje drevesa je tako kratko, les zato raste izredno počasi, njegova struktura pa je vsako leto gostejša.

Črvom vstop prepovedan

Kompaktnost in gostota sibirskega (ruskega) macesna pomenita, da organizmi, ki razkrajajo les, zelo težko prodrejo vanj, prav tako tudi voda. Zato ga ni treba posebej vzdrževati. Les sibirskega macesna je izjemno lep na pogled, saj na gosto postavljena drevesa v iskanju sonca rastejo v višino, velik del debla pa zato ostane z vejami neporaščen. Zato les ne vsebuje grč in smole, ki bi kvarila videz in funkcionalnost končnega izdelka.

Pomen pravih materialov

Zakaj smo vam opisali prav ti dve vrsti lesa, ki sta bili doslej v Sloveniji manj znani, v zadnjih letih pa tudi pri nas dobivata vse večjo pozornost? Verjetno ste že uganili: tako trden in obstojen les se odlično izkaže pri talnih oblogah tako v bivalnih prostorih kot zunaj njih, denimo na terasah, ki povezujejo notranje prostore z zunanjimi. »Lesena terasa je predvsem priljubljena, ker popestri podobo in funkcionalnost doma. To je doseženo le, če je terasa kakovostno izdelana in je uporabljen pravi material. Nikakor ni vseeno, za katero vrsto lesa se odločimo, saj nekatere vrste lesa sploh niso primerne za izdelavo teras,« pravi arhitekt Damjan Pirc iz podjetja PKC.

Pravilno vzdrževanje za obstojno funkcionalnost in estetiko

»Gledano dolgoročno, mora lesena obloga terase prenesti vse neugodne vplive okolja in uporabe. Poškodbe se lahko kažejo kot pokanje, cepljenje ali zvijanje. Pred izbiro lesa je treba poznati lokacijo terase in način uporabe, saj je za posamični primer treba izbrati pravilno trdoto in barvni odtenek lesa, predvideti postopek vgradnje in poučiti lastnike o pravilnem vzdrževanju za dolgotrajno kakovostno funkcionalnost in vizualno podobo tega zunanjega bivalnega prostora,« še dodaja Pirc.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...