FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Pet najslabših prazničnih dekoracij na svetovnem spletu

Čas branja: 3 min
14.12.2017  03:02
Predstavljamo vam 5 nazornih primerov, kako se rečem ne streže, pa tudi 5 namigov o letošnjih trendih.
Pet najslabših prazničnih dekoracij na svetovnem spletu

Karkoli počnete, imejte v mislih, da je veliko pogosto preveč in da nekatere tematike okrasja pač ne sodijo v praznično ozračje.

Kaj storiti, da se ognete podobni katastrofi?

Izhodišče, včasih pa tudi sam cilj, je bogato okrašena božična smrečica ali pa novoletna jelka. Okrasitev je prepuščena okusu posameznika, trgovci pa s svojimi vsakoletnimi akcijami med porabniki ustvarjajo pravo evforijo, ki se pogosto prelevi v tekmovalnost za najlepšo in najbolj izvirno praznično dekoracijo. Zato nekaj nasvetov.

1. Spoštujte tradicijo

Tradicija novoletnega krašenja je dolga in simbolizira večno življenje. Tovrstni običaj so imeli že Kitajci in stari Egipčani, čarodejno moč zimzelenega rastlinja in dreves pa so častila tudi nekatera poganska ljudstva – pomenila so jim simbol upanja in veselja. Na severu Evrope so začeli drevesca krasiti že pred okoli pol tisočletja, prva poročila o navadi okraševanja dreves v Alzaciji, na območju francoske, nemške in švicarske meje, pa izvirajo iz 17. stoletja; v naše kraje naj bi navada prišla nekje okoli sredine 19. stoletja. Po tradiciji naj bi smrečica stala od božiča do svetih treh kraljev, torej do 6. januarja.

2. Uporabite tradicionalno okrasje (ki ga lahko tudi pojeste)

Najstarejši okraski, suho sadje, jabolka, orehi, domače pecivo ali pa figurice iz stisnjenega sladkorja ali marcipana, so bili namenjeni temu, da so jih otroci lahko tudi pojedli. Šele ko se je božična smrečica že dodobra uveljavila po Evropi, se je v Nemčiji in na Češkem razcvetelo tovarniško izdelovanje okrasja, ki so ga izdelovali iz voska, lesa, papirja, porcelana in drugih materialov. Kmalu je na trg prišlo tudi svetlikajoče se, a krhko okrasje iz litega ali pihanega stekla, nato še iz plastike oziroma drugih materialov.

3. Uporabite naravno smrečico

Pred časom je bilo samoumevno, da je smrečica naravna, potem pa so pravi "bum" povzročile umetne različice, ki so na voljo v številnih barvah in velikostih, njihova glavna prednost pa je, da jih ni treba vsako leto znova kupovati. V zadnjih letih pa se v vseh pogledih spet vračamo k naravi, tako pri hrani, gradnji in kozmetiki kot tudi pri prazničnem okraševanju, ter se posledično spet odločamo za naravne smrečice in okrasje. Naravne smrečice naj ne bi bile odvzete naravi, saj jih na posebnih poljih načrtno gojijo prav za novoletni čas.

4. Okraševanje drevesca naj bo družinski dogodek

Skladno z vnovičnim obujanjem naravnih materialov in tradicije lahko uvedete staro tradicijo peke in obešanja piškotov na drevešček, za praznični vonj v stanovanju pa lahko poskrbite, če boste ob izdelavi peciva uporabili tudi cimet. Po drevescu lahko razporedite tudi okrasje iz posušenih krhljev pomaranč, limon ali sliv. Uporabni so tudi stari gumbi iz šivalne skrinje, ki jih nalepite na kartone poljubnih oblik in barv. Na sprehodu v bližnjem gozdu lahko naberete tudi storže in jih popestrite z različnimi barvami. Domišljija naj ne pozna meja.

5. Prisluhnite trendom

Značilno vračanje starih se letos kaže v vrnitvi naravnih materialov, lesa in kovine ter tradicionalne zlate barve ter klasičnih zlato-rdečih dekoracij. Priporočena je tudi topla, zlatorjava kombinacija okrasja, pri tem pa ni nič ni narobe, če naravne materiale popestrimo z zlatim leskom. Naj opozorimo, da srebrno okrasje že nekaj let velja za netrendovsko. Raje uporabite kombinacije belo-sivo-rjavih tonov v sožitju z zlato. Pravo zimsko pravljico bo pričarala tudi "zasnežena" smrečica, osvetljena z drobnimi LED-lučkami na svetlečih se nitkah ali žičkah, ki so hkrati tudi dekoracija.

Ideje za posamične dekorativne elemente lahko poiščete v decembrskem katalogu BAUHAUS .

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...