FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

V kopalnice vstopa funkcionalni minimalizem

Čas branja: 3 min
30.11.2017  14:46
Ploščice, ki ne drsijo, lesene talne obloge, wc-školjke brez roba in pisoar so le nekateri od stilskih in funkcionalnih trendov za leto 2018.
V kopalnice vstopa funkcionalni minimalizem

Tipična, danes že rahlo staromodna slovenska kopalnica je majhna, s premalo svetlobe, v njej prevladujejo samostoječa sanitarna oprema ter manjši formati keramike praviloma svetlejših nevpadljivih barvnih tonov. Sodobna kopalnica pa je občutno bolj svetla in razgibana, prijetno počutje je doseženo z dobro in raznoliko razsvetljavo, občutek, da je prostor večji, pa dajejo večje površine ogledal.

Oaza osebnega miru

»Kopalnica je lahko intimno zatočišče in prostor osebnega udobja. Zato je smiselno, da jo ob prenovi uredimo po svojem okusu. Ploščice naj bodo večjega formata, da navidezno povečajo prostor, prevladujejo naj naravni toni z različnimi motivi iz narave, lahko jih popestrite z dekorativnimi vložki. Primerna je tudi kombinacija z mozaiki, da bo kopalnica še bolj zaživela oziroma da ploščice ne bodo preveč monotone, jim dodajte še barvno borduro zanimivih vzorcev. Uporabite lahko tudi sijajne ploščice, morda v trendovskih industrijskih barvah, denimo v sivih matiranih odtenkih,« svetuje arhitekt Damjan Pirc iz arhitekturnega biroja PKC. Doda še, da lahko kopalnico na mestih, kjer ni ploščic, polepšamo tudi s proti vlagi odpornimi premazi, kot je lateks barva s široko paleto odtenkov.

Razkošje prvih jutranjih korakov

Kot talno oblogo si lahko namesto nedrsljivih ploščic omislimo poliuretanske mase, kot so epoksi ali pa cenovno ugodnejše poliuretanske vinilne obloge. Topla na pogled in dotik je lesena talna obloga, ki je lahko impregnirana z oljem. To sicer zahteva nekoliko več vzdrževalnih del, ki se jim moramo posvetiti približno na štiri leta. Vse bolj priljubljeno je talno ogrevanje, nepogrešljiv kos opreme pa je tudi stenski rebrasti radiator, namenjen predvsem sušenju brisač ali kopalnih plaščev.

Funkcionalni minimalizem

Povzemimo kopalniške trende za leto 2018:

 • Namesto kopalnih kadi so vse pogosteje, zlasti pri mlajših družinah, v kopalnicah nameščene tako imenovane walk-in ali vstopne pršne kadi, ki so vgrajene v talne ploščice z odtokom.
 • Priljubljen je viseči umivalnik ali nadpultni umivalnik v kombinaciji z omarico oziroma predalnikom.
 • Tudi bide in straniščna školjka sta viseča, splakovalnik je vgradni, školjke so bez roba, kar omogoča lažje splakovanje in čiščenje.
 • Če je le mogoče, se v kopalnico vgradi tudi pisoar.
 • Pri kopalniškem pohištvu prevladuje funkcionalni minimalizem: predalnik pod umivalnikom, omarica za ogledalom, omarica nad vgradnim splakovalnikom. Barve so pastelne, visokega sijaja, pohištvo je ravnih linij.

Če želite s prenovo doseči navedeno, vam svetujemo, da zasnovo prenovljene kopalnice izdela arhitekt, ki bo upošteval:

 • najoptimalnejši izkoristek prostora,
 • izbiro materiala in barve ter umestitev dekorativnih elementov,
 • primerno postavitev kopalniške opreme, ki mora biti optimalna oziroma takšna, da so priključne in odvodne poti čim krajše,
 • pomembno je zagotoviti pravilne padce za odvod vode in
 • odlično izvedbo hidroizolacije tal ter
 • ustrezno osvetlitev prostora.

Prenova na ključ: Kako preprečiti cenovna odstopanja

Sogovornik iz arhitekturnega biroja PKC priporoča še primerjalno analizo več ponudb ter natančen popis obsega del, da ne bi prišlo do zavajanja naročnika z dodatnimi deli in odstopanja od dogovorjene cene. V tej morajo biti vključena tudi demontažna oziroma rušitvena dela z odvozom materiala, instalacijska dela za elektro in vodovodne elemente, potrebna zidarska in keramičarska dela ter montaža kopalniškega pohištva in luči, pa tudi ves potrebni potrošni material za inštalacijo vode, odvodnjavanje, elektriko in gradbeni material. Določiti se morajo tudi roki za izvedbo del. Po končanju del se izvede še natančen pregled in podpisovanje primopredajnega zapisnika, ki ga podpišejo investitor in izvajalec.

Kakšne pa so želje kupcev? Sodobna ali tradicionalna kopalnica, mogoče prha ali samostoječa kopalna kad? BAUHAUS ima široko ponudbo in vsak najde nekaj za svoj okus.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...