FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Boste 119 evrov namenili za alarmno napravo ali za pasjo hrano?

Čas branja: 2 min
15.11.2017  10:13
Čedalje bolj cenovno ugodni in tehnološko dovršeni digitalni alarmni sistemi ogrožajo tradicionalno vlogo psa kot analognega varnostnika.
Boste 119 evrov namenili za alarmno napravo ali za pasjo hrano?

V Sloveniji se letno zgodi nekaj več kot 13 tisoč vlomov, policija je lani zaznala povečanje števila vlomov za 4,4 odstotka, medtem ko nadaljnja analiza kaže, da storilci manjkrat napadejo objekte, varovane z alarmnimi napravami in varnostnimi kamerami. Ena izmed novejših ameriških raziskav navaja dejstvo, da si vlomilci pogosto premislijo, če ugotovijo, da ciljni objekt varuje pes, kar nam je potrdil tudi varnostnik, ki je zaposlen v enem od londonskih podjetij in ga na obhodih vedno spremlja službeni pes.

Analize vlomov še kažejo, da vlomilci najpogosteje v objekt vstopijo skozi vrata in okna, predvsem v pritličju. Vlomi v domove se praviloma zgodijo, ko stanovalcev ni doma, v poslovne objekte pa zunaj delovnega časa. Uspešna raziskanost vlomov je razmeroma nizka in se giblje okoli 15 odstotkov. Sodeč po statistikah, vlomilci pogosto vstopijo skozi nezaklenjena vrata.

Obhode varnostnih služb izpodriva digitalni nadzor

Poleg osnovne protivlomne varnosti, ki jo pomenijo protivlomne ključavnice in masivna protivlomna vrata, varnost objekta izboljša ograja z vrati, ki so zavarovana proti nepooblaščenemu vstopu. Dodatno varnost zagotavljajo s senzorskimi lučmi osvetljeni dvorišče, stavba in streha objekta. Prednost je tudi z rastjem obdano dvorišče, saj rastje zmanjšuje vidnost iz neposredne okolice.

Najvišjo stopnjo varnosti seveda zagotavlja alarmna naprava, ki beleži odpiranje vrat in na nepooblaščen vstop opozori z alarmnim signalom. Nekdaj izključno fizično varovanje z obhodi varnostnikov se je večinoma umaknilo tehnološko vse bolj izpopolnjenim senzorjem, ki zaznavajo frekvenco zvoka ob lomu stekla, gibanje v prostoru ali odprta vrata ali okna. Ko alarmni sistem prek senzorjev zazna neobičajno dogajanje, alarmna centrala podatke sprejme, jih obdela in se odloči, ali je potrebno posredovanje varnostno-nadzornega centra, ki na podlagi analiziranih podatkov lahko sproži zvočne ali svetlobne signale oziroma prek »tihega« alarma obvesti intervencijsko ekipo.

Varnost v oblaku

Analogni prenos alarmnih sporočil z objekta v varnostno-nadzorni center vse bolj izpodriva IP-komunikacija, ki prinaša vrsto prednosti na področju hitrosti in odzivnosti. Klasične žične sisteme zamenjujejo brezžični, njihova prednost je lahka oziroma hitra montaža, brez inštalacij, ki lahko vizualno kazijo prostore. Tudi ločljivost IP-kamer je v primerjavi z analognimi veliko večja, vse bolj se uporabljajo termalne kamere za videonadzor v temnih prostorih, dodana vrednost snemalnih kamer je med drugim prepoznava registrskih tablic, identifikacija na podlagi slike obraza, prepoznava števila oseb v prostoru in še vrsta drugih programiranih funkcij, ki jih omogoča najsodobnejša tehnologija.

V kontroli pristopa so vse bolj uporabljane biometrične naprave, ki prepoznajo osebo na podlagi obraza, prstnih odtisov ali očesne roženice, omogočajo pa tudi določanje lokacije uporabnika v objektu. Vse bolj se razvijajo in uporabljajo pametni alarmni sistemi, na spletnih vmesnikih oziroma mobilnih platformah pa sta že možna spremljanje in upravljanje pametne alarmne centrale.

Integracija z drugimi sistemi

Sodobni protivlomni sistemi se povezujejo tudi s pametnimi sistemi na objektu, denimo z razsvetljavo, prezračevanjem, klimatskimi napravami ali ogrevanjem, s tem pa sta tudi omogočena varčno upravljanje objekta in zagotavljanje najvišje možne stopnje varnosti. Sodobna varnostna tehnologija poleg visoko zmogljivih varnostnih sistemov ponuja tudi preproste sisteme po zelo dostopnih cenah. Kot primer navedemo preprost, a učinkovit alarmni sistem z brezžičnimi senzorji in nadzorno aplikacijo na mobilnem telefonu, ki vas stane 119 evrov.

Sicer pa varnostni strokovnjaki priporočajo, da premoženje zavarujete v skladu s stopnjo ogroženosti oziroma se pred nakupom posvetujete s strokovnjakom, pri poslovnih objektih pa je priporočena izdelava objektu prilagojenega načrta protivlomnega varnostnega sistema.

Na izkustveni ravni velja, kar so potrdile mnoge žrtve vlomilcev, da so poleg ukradenih stvari izgubili tudi občutek varnosti. V primerjavi s škodo ob vlomu so stroški osnovnih preventivnih ukrepov razmeroma nizki. Nikar ne dopustite, da vas o tem preprčajo vlomilci.

Več lahko najdete v BAUHAUS letaku ali v BAUHAUS poslovalnicah.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...