FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Veliki povratek vinila na tla pisarn in domov

Čas branja: 2 min
30.10.2017  11:26
V času povratka visokih pasov ter vinilnih plošč se sedaj vrača še davno odpisani vinil kot talna obloga. Nekdaj ljubljenec naših babic je nova prva izbira mnogih notranjih oblikovalcev.
Veliki povratek vinila na tla pisarn in domov

Medtem, ko je bil izumljen že v tridesetih letih prejšnjega stoletja, se je vinil kot talna obloga resnično prijel v sedemdesetih in osemdesetih. V desetletjih, ki so sledila, je razvoj talnih oblog vinilu za nekaj časa resda odvzel precejšnjo mero leska, a so številne izboljšave v zadnjih petih letih vinilne talne obloge ponovno vrnile med ljubljence notranjih oblikovalcev.

Univerzalnega ideala sicer ni, a sodobni vinil pride zelo blizu

Idealne, univerzalne ter vsem všečne in za vse namene primerne talne obloge ni. Izbira je odvisna od namena, intenzivnosti uporabe, ter od potrebnega čiščenja in vzdrževanja. Pomembne postavke pri izbiri talnih oblog so tudi zvočna in toplotna izolacija, požarno varnostni predpisi, ter ne nazadnje tudi zahteva po zdravju neoporečni talni oblogi. Seveda je na koncu odločitev stvar osebnega okusa in možnosti usklajevanja z že obstoječimi kosi pohištva.

Današnja vinilna talna obloga združuje ključne zaželene lastnosti dobrih talnih oblog: estetski videz, vzdržljivost materiala ter preprosto namestitev in vzdrževanje. Vse bolj trajnostno ozaveščeni proizvajalci izdelujejo vinilne talne obloge, ki jih je možno reciklirati. Pri izboru današnjih vinilnih oblog je pomembna ocena predvidene obrabe, ki narekuje potrebno debelino talne obloge za dom, poslovne prostore ali industrijske rabe.

Za domačo rabo je dovolj vinilna talna obloga debeline 2 mm, za bolj obremenjene poslovne prostore 2,5 mm, za industrijske objekte pa je smiselna debelina med 4 in 6 ali pa vse do 10 mm. Vinilna talna obloga se polaga z lepljenjem ali tako imenovanim plavajočim polaganjem na posebno podlogo, ki ne drsi, vedno bolj pa se uveljavlja tudi tako imenovani 'klik' sistem.

Od zvočne in toplotne izolacije do protibakterijskih lastnosti

Glede samih vzorcev, vinilne obloge delimo na heterogene z večplastno strukturo in homogene z enoplastno strukturo. Prednost slednje je, da je po vsej globini material enak in obraba ne more biti vidna, heterogena struktura pa prinaša boljšo zvočno in toplotno izolativnost. Nekatere vinilne obloge zaradi posebne tehnologije, ki uničuje bakterije zagotavljajo varen prostor pred bakterijami in virusi, kar je še posebej primerno za bolnišnice, vrtce, šole in kuhinje. Vinilno talno oblogo lahko čistimo le z vlažno krpo ali gobico, s sesalnikom in tudi s strojnim čiščenjem, ne smemo pa uporabljati agresivnih čistilnih sredstev.

Privlačen za pogled in denarnico

Talne obloge iz visokokakovostnih vinilov lahko zelo dobro posnemajo videz lesa ali keramičnih ploščic, kamna, metala, poleg tega pa nudijo še širok slogov, barv, tekstur in vzorcev. Vinilne obloge so cenovno ugodne tudi za polaganje, potrebna so le suha, trdna gladka oziroma ravna tla, kamor se polagajo z lepljenjem ali plavajočim polaganjem. Polaga se lahko tudi na talno ogrevanje, vendar pa segrevanje ne sme preseči 28 °C. Vodno nepropustnost dosežemo z lepljenjem s posebnimi lepili ali z varjenjem stikov, zato je vinilna obloga uporabna tudi kot talna površina v bolj ali zelo vlažnih prostorih, kot so kopalnica in kuhinja.

Del ponudbe vinilnih talnih oblog si oglejte v BAUHAUS-ovem katalogu, za več ponudbe pa obiščite BAUHAUS-ove poslovalnice.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...