FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Vas boli glava? Morda pa imate napačno razsvetljavo

Čas branja: 3 min
12.10.2017  00:13
V temačnejših dnevih naj bodo umetni viri svetlobe čim bolj podobni naravni osvetlitvi.
Vas boli glava? Morda pa imate napačno razsvetljavo

Temačnejši dnevi z manj sončne svetlobe, ki jih bo v prihajajočih zimskih mesecih gotovo kar nekaj, nas silijo k rednejši uporabi umetnih virov svetlobe. Ker vemo, da je naravna svetloba najboljša, je treba biti pozoren, da naše bivalne in delovne prostore osvetlimo s pravilno izbiro moči žarnic, barve svetlobe, pa tudi kota osvetlitve oziroma da se poskušamo kar najbolj približati osvetlitvi, ki je podobna naravni.

Dobro svetilo namesto aspirina

Z neprimerno svetlobo oziroma napačno izbiro in razporeditvijo svetlobe se kaj lahko zgodi, da je splošna osvetlitev prostora ali pa osvetlitev delovnega prostora prešibka ali pa premočna, posledica tega pa je – poleg nepotrebne porabe energije – utrujajoče naprezanje oči ali moteče bleščanje. Utrujene oči vplivajo na splošno počutje oziroma zbranost, zaradi naprezanja in napetosti se pogosto pojavijo glavoboli, posledično vaša opravilna oziroma delovna sposobnost postane šibkejša. Pri umetnih virih svetlobe moramo torej zagotoviti, da je osvetlitev prostora dobra, da se oko ne utruja in da je bivanje v prostoru prijetno.

Prijazna do okolja – in denarnice

LED-svetila so s svojim širokim osvetljevalnimi lastnostmi trenutno še najbolj sposobna zagotovili dobro svetlobo. Poleg tega so s svojimi lastnostmi tudi prijazna do okolja, saj v primerjavi z varčnimi fluorescenčnimi sijalkami porabijo okoli 60 odstotkov manj električne energije, v primerjavi s starimi, klasičnimi žarnicami z žarilno nitko pa kar okoli 80 odstotkov električne energije.

Kakšno moč svetila izbrati?

Medtem ko je bil nakup primerne žarnice z gorilno nitko nekoč razmeroma enostaven, saj so bile na voljo le žarnice z določeno močjo svetlobe, izražene z vati, je pri nakupu LED-svetil moč označena z lumni. Strokovnjaki priporočajo okoli 150 lumnov osnovne osvetlitve na kvadratni meter, vendar pa je to le okvirno priporočilo, saj v spalnicah denimo potrebujemo manj močno svetlobo kot v delovnih prostorih, kot je denimo kuhinja ali pa dnevna soba, kjer pogosto tudi kaj delamo ali beremo. Tako kuhinjo ali dnevno sobo raje osvetlimo z 250 do 500 lumni na kvadratni meter, v hodniku ali kleti pa bo verjetno dovolj že sto lumnov na kvadratni meter, za posebne potrebe pa si omislimo še dodatno svetilo. Za lažjo predstavo: klasična žarnica z gorilno nitko moči 40 vatov je na LED-žarnici enaka označbi približno 450 lumnov, 60-vatna žarnica oznaki približno 800 lumnov, 75-vatna žarnica okoli tisoč lumnov, stovatna pa ima danes na LED-svetilih oznako 1.600 lumnov.

Hladna in topla svetloba

Za bivanjsko ugodje v stanovanju ne potrebujemo tako močne svetlobe kot na delovnem mestu, zato so zanje bolj primerne toplejše barve svetlobe, za delovne prostore pa so večinoma najprimernejši nevtralni ali hladnejši odtenki bele svetlobe. Barvo svetlobe merimo po Kelvinovi skali (K). Tako od 2.700 do tri tisoč kelvinov označuje toplo belo barvo svetlobe, priporočljivo za uporabo v bivalnih prostorih, kot sta dnevna soba in spalnica. Nevtralna bela svetloba, ki je enakovredna dnevni svetlobi, je primerna za delo v delavnicah ali pisarnah, kjer potrebujete močnejšo svetlobo. Za prostore, kjer zaradi narave dela potrebujemo res dobro vidljivost, pa namestimo svetila s šest tisoč kelvini ali več, ki dajejo hladno belo barvo svetlobe.

Usmerjena svetloba

Pri nakupu LED-sijalke je treba biti pozoren še na eno oznako, na kot svetilnosti. Za splošno osvetlitev izberemo kot svetilnosti 360 stopinj, sijalka s kotom od 60 do 120 stopinj pa je primerna denimo za osvetlitev delovne površine v pisarnah in kuhinjah ali jedilne oziroma študijske mize v stanovanju. Dobro je še vedeti, da je LED-sijalka s kotom svetilnosti 60 stopinj pri enaki moči žarnice do dvakrat močnejša kot tista s kotom svetilnosti 120 stopinj.

Oglejte si ponudbo svetil v trgovinah BAUHAUS.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...