FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Kako toplo zimo boste imeli letos in za koliko?

Čas branja: 3 min
19.09.2017  08:23
Kako toplo zimo boste imeli letos in za koliko?
Kaminska peč Maja - S Plus
Foto: ESTUDIO1

Tehnologija ogrevalnih naprav in sistemov vsako leto napreduje, vendar pa je ne glede na napravo le dobro poznati nekaj osnovnih pravil o vzdrževanju temperatur v prostorih, ki jih sicer vsi poznamo, malokdo pa zares upošteva. Recimo, že od tega, kako prezračujemo prostor, je močno odvisna tudi temperatura v njem, posledično pa tudi poraba energije in ogrevalni stroški.

Priporočeno je, da okna odpiramo več krat dnevno, a le za nekaj minut. Če jih nenadzorovano puščamo kar odprta, lahko porabimo tudi za 20% več energije. Tudi zastiranje ogrevalnih teles (radiatorjev) z brisačami, da bi vlažili zrak, ali sušili oblačila, lahko porabo energije poveča tudi za 10 %. Zavese naj ne bodo do tal oziroma naj ne pokrivajo radiatorja, saj se tako močno zmanjša njegov grelni učinek. Če imamo peč na kurilno olje, stroške porabe goriva oziroma ogrevanja znižamo tudi z rednim vzdrževanjem peči in dimnika.

Imate dobro izolacijo?

Seveda je pri zagotavljanju toplih prostorov ob nastopu hladnih dni pomembno tudi, kakšna okna in vrata imamo. Desetletja stara večinoma slabše tesnijo, kar odvaja toploto iz prostora. V ogrevanem stanovanju vsaka stopinja nad 20°C pomeni 6% večjo porabo energije, torej posledično tudi višji račun za ogrevanje. »Uspešnost ogrevanja se začne že pri projektiranju večnadstropne zgradbe, toplotni sistem mora biti tako uravnovešen, da omogoča enake temperature tako v spodnjih kot zgornjih nadstropjih, v stanovanjih na sončni ali senčni strani, tistih, ki so nameščena 'v sendvič' med drugimi, ali tista na vogalih, kjer je večina sten izpostavljena zunanjim temperaturam,« pojasnjujejo strokovnjaki za ogrevanje. Projektant mora po prostorih predpisati primerna ogrevala različnih moči glede na izračun potreb toplote in dimenzionira ter projektira razvodne cevne sisteme tako, da je hidravlična uravnoteženost zagotovljena.

Pred gradnjo ali kasneje, med sanacijo ogrevalnega sistema, se je treba posvetiti tudi primerni toplotni izolaciji zgradbe: fasade, tal in strehe, nujno pa je treba - kot že rečeno - vgraditi tudi primerna okna. Nadaljnji ukrepi so odvisni od lokacije hiše glede na sonce, možnosti dobave energenta ter njegovega skladiščenja.

Kakšen energent izbrati?

Peč na drva je primerna predvsem za lastnike hiš na podeželju z gozdnatim zaledjem – seveda, če imajo čas in voljo ukvarjati se s pripravo drv. Racionalne rešitve so tudi peči na lesne sekance, lesne brikete in pelete. Zlasti slednje so primerne tudi za hiše v bolj urbanih okoljih.

Zemeljski plin je najbolj racionalna izbira energenta, seveda če imamo javni dostop do njega. Pri pri odločitvi za sončne kolektorje je treba računati na to, da je ob daljšem obdobju brez sonca treba imeti še dodatno ogrevalno napravo. Toplotna črpalka je primerna predvsem za prehodna obdobja, njihova učinkovitost pa je kar zelo odvisna od toplotnega ovoja stavbe. Dobro dopolnilo toplotni črpalki je lahko tudi sistem talnega ogrevanja. Za obdobja nenadnega padca visokih temperatur, kot je to značilno za to leto oziroma za prehodna obdobja prostor solidno ogrejejo tudi klimatske naprave, ki lahko tudi ogrevajo. Ker je elektrika še vedno cenovno ugoden energent – in poleg tega razmeroma 'čist' – so infrardeči (IR) paneli zaradi enostavne montaže zadnja leta vse bolj iskani ogrevalni sistem. IR paneli ne ogrevajo zraka ampak predmete oziroma stene v prostoru, zato pripomorejo tudi pri sušenju sten oziroma ohranjanju stavbe.

Kamin še ni za v smeti

Nekoč smo s kaminom ogrevali le en prostor, sodobna tehnologija pa omogoča, da zdaj z njim ogrevamo celotno hišo. Odprti plamen v kaminu daje posebno toploto, starodavni občutek domačnosti, zato se marsikdo iz klasičnih ogrevalnih sistemov na olje ali elektriko ponovno odloči za ogrevanje s kaminom. Izkoriščanje toplotne energije odprtega ognja je napredovalo do prave znanosti, ki zagotavlja, da iz migajočega plamenčka iztisnemo večino njegove moči. Če smo nekoč neposredni plamen v odprtem kaminu, ki ima le do 20 odstotni izkoristek, uporabili le kot dodatno ogrevanje ali le v prehodnih obdobjih, so sedaj nekdaj velike toplotne izgube s premišljenimi sistemi toplozračnega ali toplovodnega kamina zminimalizirane, kamini pa učinkovito grejejo tudi v 'trdi' zimi. Izkoristek plamena v takem kaminu je namreč že okoli 90 odstoten. Lokacijo kamina naj zaradi optimalnega delovanja še pred gradnjo premišljeno določi strokovnjak, če pa kamina v hiši ni, pa si ga zaželimo, je rešitev montažni odprti kamin.

Ponudbo peči in ostalih virov toplote za zimske mesece si oglejte v BAUHAUS-ovem letaku.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...