FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Ne skuhajte se! Kako ohladiti stanovanje, ko pritisne poletna vročina?

Čas branja: 2 min
20.06.2017  11:15
Vremenska napoved za letošnje poletje: vroče, z nadpovprečnimi temperaturami. Predvsem v juliju in avgustu naj bi se pošteno preznojili, saj lahko pričakujemo kar nekaj vročinskih udarov. Temperature prek 32 stopinj Celzija naj bi bile tudi za več kot teden dni dolga obdobja precej 'normalne'. Zrak naj bi dobesedno stal, zaradi tega bo zelo onesnažen oziroma slabe kakovosti.
Ne skuhajte se! Kako ohladiti stanovanje, ko pritisne poletna vročina?
Foto: tommaso79

Taka dolgoročna, po ocenah meteorologov letos celo do 80-odstotno zanesljiva vremenska napoved se opira na analize in poročilo Evropskega centra za srednjeročno napoved vremena (ECMWF), kjer navajajo, da bo poletje na našem območju letos toplejše od dolgoletnega povprečja. Tudi izračuni drugih svetovnih meteoroloških centrov kažejo, da se nam letos skoraj gotovo napoveduje nadpovprečno vroče poletje, s povečano možnostjo vročinskih valov.

S »srednjeveškimi« metodami do hladnega stanovanja?

V starih časih so si bivalne ali poslovne prostore hladili večinoma tako, da so spuščali rolete ali zagrnili zavese, kar je tudi za 30 odstotkov zmanjšalo učinek sončnih žarkov. Tudi namizni, ponekod tudi stropni in stoječi ventilatorji so bili pogosto v uporabi; bolj iznajdljivi so pred njih postavili skodelico ledenih kock iz hladilnika. Vse te metode naših dedov sicer še vedno lahko zelo koristijo, nam pa pri vzdrževanju znosne temperature danes močno pomagajo tudi sodobne LED-žarnice. Medtem ko klasične žarnice še oddajajo močno toploto, je varčne LED-žarnice sploh ne. Za boljšo predstavo se previdno dotaknite LED-žarnice in videli boste, da jo lahko držite. Pri klasični žarnici bi se ob dotiku pošteno opekli. Torej, z zamenjavo žarnic ne boste prihranili le pri porabi električne energije, ampak boste s tem pripomogli tudi k nižji temperaturi v prostoru.

Klimatske naprave so svet spremenile na bolje, a vseeno je treba z njimi ravnati pravilno in izbrati takšno, ki bo najbolje rabila svojemu namenu in prostoru. Ker ni vsaka enaka, smo preverili, kako ravnati z njo in na kaj biti pozorni pred nakupom.

Kakšna je primerna temperaturna razlika?

Kljub napredujočemu razvoju klimatskih naprav, ki so lahko prostostoječe, pritrjene na steno, vzidane ali kanalske, lahko tudi talne, pa se še danes krešejo mnenja, kakšna je najprimernejša razlika med zunanjo in notranjo temperaturo. Ta je, zlasti v tropskih krajih, lahko tudi več kot 20 ali celo 30 stopinj Celzija. Na podlagi številnih raziskav večinoma velja, da je še zdravo, če klimatsko napravo nastavite tako, da bo temperatura prostora od pet do šest stopinj nižja od zunanje temperature.

Kakšna je najprimernejša temperatura?

Številne raziskave kažejo, da je najprimernejša temperatura prostorov za večino ljudi med 20 in 23 stopinjami, seveda pa je ugodje »sobne temperature« močno odvisno tudi od vlažnosti zraka in tega, kako jih posameznik prenaša. In seveda, kaj dela v prostoru. Po nekaterih ugotovitvah naj bi v delovnih prostorih storilnost upadla za 10 odstotkov že, ko se temperatura zraka povzpne na 24 stopinj. V proizvodnji se ob odstopanju primerne temperature poveča tudi možnost nesreč pri delu. Slovenska zakonodaja je zaposlenim z raznimi tehničnimi ukrepi dolžna zagotoviti ustrezno toplotno udobje.

Zaradi vrste omenjenih postavk je zelo priporočljivo, da se pred namestitvijo klimatskih naprav posvetujete s strokovnjakom, ki glede na omenjene podatke določi tudi najoptimalnejšo moč naprave.

Preverite ponudbo klim v Bauhausu in se posvetujte z njihovimi strokovnjaki.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...