FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Vročina je tu! Kje je najboljša osvežitev?

Čas branja: 3 min
09.06.2017  11:40
Letošnje poletje naj bi bilo po napovedih nekaterih meteoroloških služb dolgo in vroče, z več nadpovprečnimi vročinskimi valovi. Ameriški meteorologi AccuWeather visoke vročinske valove napovedujejo predvsem na območju južne Evrope, v Italiji in na Balkanu. Preverite, kje se lahko osvežite!
Vročina je tu! Kje je najboljša osvežitev?

Na Agenciji RS za okolje (ARSO) pravijo, da dovolj zanesljive oziroma podrobnejše napovedi za več kot kakšen teden vnaprej ni mogoče napovedati. Tako sezonske vremenske napovedi v zmernih geografskih širinah (še) niso najbolj zanesljive, upoštevajoč razpoložljive izračune svetovnih meteoroloških centrov, pa lahko sklenemo, da se nam letos verjetno napoveduje nadpovprečno vroče poletje, kar seveda pomeni tudi povečano možnost vročinskih valov.

Katero kopališče izbrati?

Več kot 33 tisoč kopalcev iz vse države se je lani na vseslovenskem izboru Naj kopališče, ki ga že več kot dve desetletji organizira šest radijskih postaj in spletna stran www.dj-slovenija.si, odločilo, da je Simonov zaliv naše najboljše, najbolj urejeno in najprijetnejše naravno kopališče.

Po njihovem izboru imajo najbolj prijeten letni bazen v Celju. Med malimi termalnimi kopališči so se na prvo mesto uvrstile Terme Paradiso pri Brežicah, Ljubljančanom najbližje terme pa so Snovik pri Kamniku, ki je sicer tretje najbolj priljubljeno med slovenskimi kopalci.

Mestno kopališče ob Ljubljanici?

Med naravnimi kopališči v okolici Ljubljane največ obiskovalcev pritegnejo tolmuni v Iškem Vintgarju. Nedaleč stran je Podpeško jezero, če se povzpnemo še na bližnjo Rakitno, pa med smrekovim gozdom naletimo na prijazno umetno jezero, ki ponuja vse, kar si utrujeni meščan zaželi 25 minut vožnje stran od svoje ulice. Če odštejemo divje plaže na reki Savi, največ med Črnučami in Tacnom, se kot naravno kopališče znova prebuja nekoč priljubljeno mestno kopališče Špica na Ljubljanici. Sicer pa se Ljubljančani lahko osvežijo še v odprtih bazenih Ilirija, Park Laguna, Kolezija, Kodeljevo ter Vodnem mestu Atlantis.

Kako dobra je naša voda?

Inšpekcijske službe ocenjujejo, da je stanje naših voda v povprečju dobro oziroma ustrezno za kopanje. Od 48 naravnih kopalnih voda oziroma odsekov na rekah, jezerih in morju, ki izpolnjujejo merila za uradno določitev kopalne vode, jih je bilo v minulih letih okoli 83 odstotkov ocenjenih kot odlične ali dobre. Vrednosti voda merijo od junija do septembra, v letu 2016 je bila mikrobiološka kakovost vode za razred odlično dosežena na 14 kopalnih vodah, dobro kakovost je doseglo devet kopalnih voda, zadostno kakovost pa so imeli na štirih lokacijah. Slabih oziroma neustreznih kopalnih voda v letu 2016 v poročilu o stanju naših voda na Agenciji RS za okolje ne beležijo.

Plažo si uredite kar na domačem vrtu

Če se vam zdi, da so mestna ali okoliška kopališča že polna oziroma se vam do njih ne ljubi, si – če imate primeren vrt, seveda – lahko zasebni bazen omislite kar kot podaljšek domače dnevne sobe. Najprej je treba določiti primeren prostor. Ta naj bo skrit pred pogledi sosedov in z ulice, najboljši prostor pa naj bi bil na sončnem zavetrnem prostoru, brez sence bližnjih višjih stavb ali dreves, ki bi vodo onesnaževali z listjem. Če boste postavili le montažni bazen, brez vkopavanja, mora biti prostor vsekakor raven, pri večjem, vkopanem bazenu pa morate preveriti statiko oziroma po potrebi poskrbeti za ustrezno izvedbo temeljev. Obliko bazena priredite svojim potrebam: če gre večinoma za rekreacijo, naj bo podolgovat, bazen, namenjen za zabavo, pa je lahko poljubnih oblik. Poliestrski bazeni so že popolnoma izrinili sicer bolj obstojne bazene iz betona, saj so cenovno občutno ugodnejši in razmeroma nezahtevni za postavitev.

Je vzdrževanje bazena naporno?

Sodobne avtomatizirane priprave za nadzor in vzdrževanje mikrobioloških vrednosti ter za čiščenje, ki jih umerimo le enkrat na leto, praviloma omogočajo »lahkotno« vzdrževanje bazena. Bazensko školjko enkrat na leto spraznimo in temeljito očistimo.

Prav pridejo tudi raznovrstni dodatki, kot so sončni zbiralnik za ogrevanje vode, solarna prha, sestavljive zaščitne talne plošče, kad za spiranje nog pred vstopom v bazen, lestev za vstop v bazen, raznovrstni senčniki in ležalniki, solarne vrtne luči, zaščitna ponjava za bazen, sredstva za nego bazenske vode in druga uporabna drobna oprema.

Eden izmed številnih Bauhausovih katalogov je posvečen tudi bazenom. Oglejte si ga in poskrbite, da boste imeli že letos svojo plažo na vrtu.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...