FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Želite boljšo trato od sosedove?

Čas branja: 4 min
15.05.2017  13:00
Želite boljšo trato od sosedove?

Najbolj zelena je tista trata, ki jo urejamo z lastnimi rokami, znanjem in trudom. Skrb zanjo zahteva precej znanja, volje, kakovostna semena, gnojila in različnega orodja. S skupkom naštetega in upoštevanjem nekaterih naših nasvetov za lepšo trato bo vaša trata (spet) pozelenela – kot tudi sosedje ob pogledu nanjo.

7 nasvetov, da bo vaša vrtna trata v popolni kondiciji

1. Vse se začne s pripravo tal

Za lepo zelenico naj bo prst debla približno pol metra, kar je ravno dovolj, da bo trava dobro uspevala. Dovolj globoka zemlja dlje ohranja vlago in zato ne boste potrebovali namakalnega sistema. Zemljo s prekopalnikom prekopljite, da se prezrači, le tako se bodo trave lahko razraščale in oblikovale v gosto travnato rušo. V revni in zbiti zemlji namreč napredujejo počasneje. Odstranite grobo kamenje in plevel, dodajte mivko ali šoto ter še enkrat prekopljite.

2. Proti plevelu ukrepajte, preden bo prepozno

Pripravljeno in prekopano zemljo pustite stati vsaj tri tedne, v tem času bo plevel, ki se je razrasel v zemlji, lažje in hitreje populiti, kot če je razraščen med travo. Ne pozabite zemlje znova prekopati. Če vam čas ne dopušča čakanja na razrast plevela, ga boste pač pulili postopno. Pulite ga sproti, da se ne razraste preveč.

3. Ne gnojite s hlevskim gnojem ali kompostom

Pomlad je za trato najpomembnejši čas obnove, zato jo je treba pognojiti že marca (razen če ste jo gnojili jeseni, potem lahko malo počakate). Naslednje gnojenje pa ji privoščite maja ali v začetku junija, saj trava v tem času najhitreje raste in potrebuje največ hranil. Za gnojenje raje uporabite namenska gnojila za gnojenje trate kot hlevski gnoj ali kompot. Ta res izboljša zračnost in sposobnost zadrževanja vode, a z njim vred boste na zemljo raznesli semena plevela, ki se bo nadležno in hitro razrasel med travo.

4. Izberite pravo seme

Pri izbiri semena pravilom velja, da je cenejše slabše od dražjih. Le pravo razmerje različnih vrst in sort okrasnih trav sestavlja gosto travno rušo, prenese hojo in druge obremenitve. Taka »dobra« razmerja semen pa ponavadi najdemo prav pri dražjih izdelkih. Glejte to kot naložbo, saj boste imeli zaradi kakovosti semen manj dodatnih stroškov z vzdrževanjem, v tem primeru dodatnim sejanjem. Ne spreglejte, da so na voljo travne mešanice za različne lege (sončno in senčno) in različne namene (trate za parke ali športne površine, mešanice za dosajevanje …).

5. Do enakomerne zelenice z načrtnim sejanjem

Sejte tako gosto, kot je navedeno na embalaži. Gosto sejanje ne zagotavlja lepše trate. Pregosta travna ruša je premalo zračna in se začne sušiti. Najbolj enakomerno boste posejali, če površino razdelite na več enako velikih manjših delov in za vsak del odmerite enako količino semen.

6. Prezračite! Zračenje trate zmanjšuje zbitost tal in omogoča globoko rast korenin

Najprimernejši čas je pomladi in jeseni. Postopki pa so različni, od grabljena, zarezovanja s frezo ali zračnimi votlimi vilami do zabadanja vrtnih vil. Namen je, da izvlečete suho in odmrlo travo, ki jo morate pri zračenju tudi odstraniti s trate.

7. Košnja je resno delo

S preveč zagnanim košenjem lahko trato poškodujete. Ker ponavadi teren ni povsem raven, ne kosite preveč »v živo«, saj boste na izboklinah, ki morda v živo niso vidne, travo postrgali z zemlje. Druge rešitve kot vnovično sejanje na teh mestih ne bo. Prenizka košnja lahko povzroči razrast mahu, v veliki vročini je trata tudi bolj občutljiva za sušo, zato je pomembno, da pravilno nastavite višino reza. Rezilo naj bo vedno dobro nabrušeno, po košnji pa s kosilnice in rezila počistite ostanke trave – tako bo kosilnica dlje ostala kot nova.

Pomembno je tudi, da izberete pravo kosilnico glede na velikost in zahtevnost terena. Glede na trato lahko izbirate med ročnimi kosilnicami, motornimi ali električnimi rotacijskimi kosilnicami, ki so primerne za večje površine, praktične pa so tudi robotske kosilnice, ki kosijo trato brez naše navzočnosti.

Pestro izbiro kosilnic in drugega vrtnega orodja lahko preverite v poslovalnicah Bauhaus in v najnovejšem katalogu!

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...