FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Kako vrtičkati brez vrta?

Čas branja: 3 min
27.03.2017  13:17
Kako vrtičkati brez vrta?
Foto: weareadventurers

Neizmerna kreativnost ter želja po sveži domači zelenjavi in zeliščih tudi najmanjše mestne balkončke spreminjata v zavidanja vredne zelenjavne nasade. Pri tem ne gre le za potrebo po samooskrbi. Urbano vrtičkarstvo je novodobni hobi ozaveščenih posameznikov, njihova meditacija in sproščanje. Preverjeno preganja stres in slabo voljo, hkrati pa prinese občudovanje sosedov in prijateljev. Če ne celo malo zavisti. Ob dejstvu, da znate sami ustvarjalno poskrbeti zase, bo zacvetela tudi vaša samozavest.

Se sprašujete, kako začeti?

Le pogumno, urbano vrtičkarstvo je primerno za popolne začetnike

Z dobro voljo in dnevno nego bo vaš vrt lepo cvetel, četudi nimate dovolj zanj in izkušenj. Nekatere vrtnine namreč celo bolje uspevajo v posodah kakor na gredicah.

Velike prednosti majhnega prostora

Prednost novega zelenega kotička na balkonu je v tem, da lahko vsaki rastlini posvetite več pozornosti, kot bi jo na večjem vrtu. Morebitne težave, kot so škodljivci, tako prej opazite in hitro odpravite. Tudi plevel, ki zraste čez rastline, na majhnem prostoru zlahka populite v nekaj minutah.

Preverite lego vašega balkona, niso vse rastline primerne za vsak balkon

Načrtovanje miniaturnega balkonskega vrtička naj se začne pri beleženju sončne poti nad prostorom, ki ga boste izbrali za gojenje. Različne rastline so različno prilagodljive in potrebujejo različno količino svetlobe in sonca. Pozanimajte se, katere od rastlin, ki jih želite gojiti, potrebujejo sončno stran in katere so za poletno vročino bolj občutljive.

Premišljeno izberite posode, da bo rast bujna

Ponudba je bogata. Kako izbrati? Glinene posode srkajo vodo, zato se prst hitreje suši in zahteva pogostejše zalivanje. Priporočljivo je, da jih čez zimo spravite v klet ali zaščitite, saj zaradi mraza in temperaturnih razlik lahko popokajo. Bolj praktične so plastične posode, ki dobro zadržujejo vlago in so hkrati odporne proti zmrzali. Ob tem morate vedeti, da rastline oslabijo, če nimajo dovolj prostora za rast, zato bodite pri nakupu pozorni tudi na to, bodo posode dovolj globoke.

V Bauhausu najdete vse potrebno za vaš balkonski vrtiček – od semen do ustreznega orodja. Preverite ponudbo iz kataloga.  

Ustvarjalno reciklirajte

Lahko pa vrtičku dodate svojo kreativno noto in namesto kupljenih korit ter loncev uporabite stare zaboje, vrče, samokolnice ali druge predmete. Stara kovinska kanglica, s katero ste kot otrok k bližnjemu sosedu hodili po mleko, naj postane nov dom za baziliko. Konzerve, plastenke, kozarci za vlaganje pa za druge dišavnice, ki jih želite imeti vedno pri roki. Ekološko in hkrati privlačno za oči.

Pravilna priprava loncev ni zahtevna, je pa izredno pomembna

Izjemno pomembno je, da poskrbimo, da se na dnu loncev ne bo nabirala voda. Vsak lonec naj ima zato na dnu luknjo, ki jo pokrijte z glinenimi granulami ali črepinjami. Temu pravimo drenaža. Voda bo tako z dna še vedno odtekla, kar bo preprečevalo gnitje zemlje in korenin. Lonec nato napolnite z zemljo in posadite sadike oziroma potrosite seme.

Skrbno izberite zemljo

Boljša kot univerzalna zemlja je zemlja za vrt. Vsekakor pa za gojenje zelenjave ni primerna zemlja za lončnice. Preverite, ali ima kupljena zemlja že gnojilo. Če ga nima, ga dodajte ob sajenju. Na trgu so na voljo tudi različna organska gnojila. Svojim vrtninam privoščite le najboljše.

Redno jih zalivajte. Ravno prav in ne preveč.

Po sajenju površino zemlje nežno zalivajte toliko časa, da se voda pojavi v podstavku. Potrebo po zalivanju preverjajte vsak dan, odvisna je od vremenskih razmer in velikosti posode. Manjša ko je posoda, pogosteje bo treba zalivati. Nalogo lahko zaupate svojim otrokom, prijetno boste presenečeni, s kakšno odgovornostjo bodo prevzeli skrb za to, da zelenje ne bo žejno. In še preprost trik za preverjanje, ali je rastlina dovolj zalita: prst porinite tik pod površino zemlje. Zemlja je ravno prav zalita, če je podpovrhnjica rahlo vlažna.

Dodatno nahranite svoje rastline

Dodatna hrana za vašo zelenjavo je tekoče gnojilo, saj je življenje rastlin v lončkih intenzivno in hranilne snovi hitro porabijo. Ko je zelenjava v razrastu, naj bi zemljo pognojili vsaj enkrat na štirinajst dni.

 

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...