FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Spomladanske naložbe v vrtnarjenje, ki se obrestujejo celo leto

Čas branja: 3 min
20.03.2017  09:45
Spomladanske naložbe v vrtnarjenje, ki se obrestujejo celo leto
Foto: MBS Nuernberg GmbH Anna-Maria St

Končno je pred vrati pomlad in vrtičkarji se že veselimo opravil, ki nas čakajo na vrtu. Obdelovanje vrta zahteva delo in pozornost preko celega leta, je pa skrbno in pravilno načrtovanje zgodnje pomladanskega prebujanja zemlje iz zimskega spanja izrednega pomena. Še posebej, če se želite vse do zime založiti z zdravim in bogatim pridelkom. In nagrada za trud in premišljeno načrtovanje prvih vrtnih aktivnosti? Neprecenljiva! Uživanje v lastnih, domačih, zdravih okusih.  

  1. Pripravite načrt setve in saditve po gredah

Pripravite skico vrta, kjer si označite predvideno razporeditev in pri tem ne pozabite na kolobarjenje. Ko boste načrt pripravljali že nekaj let zapored, vam ga četrto ali peto leto ne bo treba sestavljati na novo. S skrbnim načrtovanjem boste dobro izkoristili prostor in grede ne bodo nikoli prazne. Le to je še posebej pomembno, če je vaš vrt manjši. Z upoštevanjem glavne, vmesne, zgodnje, pozne in mešane kulture zelenjave in zelišč, lahko sezono pobiranja domačih dobrot tako prestavite še v pozno jesen.

  1. Pospravite ostanke zadnje zimske zelenjave

Prvi korak priprave grede za setev – ogrejte tla, tako da odstranite zastirke in vse odmrle in olesenele dele zelišč in ostalih pridelkov, ki jih morda niste pravočasno pobrali. Naj zemlja zadiha s polnimi pljuči, predno bo dala novo življenje.

  1. Prerahljajte in pognojite grede že jeseni

Izkušeni vrtičkarji ste vrt »prelopatali« in pognojili že jeseni. Če niste med njimi, imate še čas. Pognojite zemljo teden dni pred prvo setvijo ali sajenjem. Če imate domačega komposta premalo, se oskrbite k kakovostnimi gnojili, ki nimajo dodanih mineralnih gnojih.

Prednost jesenskega prekopavanja in gnojenja je v tem, da gnojila v času mirovanja čez zimo kakovostno nahranijo mikroorganizme v prsti ter tako ustvarjajo humus, dobro strukturo prsti in odlično podlago za optimalno rast rastlin. Na takšni zemlji bo manj glivic, uši in drugih nadležnih obiskovalcev, obenem pa rastline spomladi ne bodo preobremenjene z dušikom ter bodo lahko pridelale več hranil in zdravilnih učinkovin.

Preverite BAUHAUSOVO ponudbo vrtnih pripomočkov ter gnojil. 

  1. Pišite vrtnarski dnevnik

Če ste v preteklih letih zapisovali opažanja na vašem vrtu, poglejte zapiske, ki vam bodo olajšali delo in vam prihranili marsikatero »vrtnarsko« neprijetnost, s katero ste se srečevali v preteklosti in morda nanjo že pozabili. Če tega še ne počnete, začnite vrtnarski dnevnik pisati letos. Zapisujte, vsa vrtnarska »dogajanja«, kateri škodljivci se pojavljajo, bolezni, kateri pridelki so lepo uspeli … Tako boste prihodnje leto pripravljeni na razvrščanju vrtnin po gredicah in na pravočasno reagiranje ob morebitnih težavah.

  1. Sadite in sejte ob pravem času – ne nasedajte pomladi!

Ne sadite v mrzlo zemljo in ne prehitevajte s spomladanskimi ali poletnimi setvami, če želite, da seme vzkali. Upoštevajte vremenske razmere, imejte v mislih dejstvo, da nas v zadnjih letih prepogosto presenečajo nenadne majske ohladitve ali celo sneg. Kjer so tla dovolj topla oziroma je podnebje bolj milo, lahko prve setve proti mrazu odpornejših vrtnin opravite že konec marca, večino pa aprila.

  1. Zaščitite prve posevke pred velikim temperaturnim nihanjem

Posevke prekrijte, da jih zaščitite pred (nepričakovanim) mrazom. Kljub pomladnim sončnim žarkom, so namreč dnevi in predvsem noči še zelo hladni in temperaturne razlike velike. Novo življenje na vrtu lahko zaščitite z naravnimi zasevki iz slame, rastlinjaki ali »tuneli« iz vej in folije. Praktična in pri vrtičkarjih priljubljena je tudi vrtna tkanina, ki je enostavna za uporabo, prepušča zrak in svetlobo, pod njo pa se ustvarja uravnotežena mikroklima, ki ugodno vpliva na rast rastlin. Poleg tega preprečuje rast plevelov.

  1. Pravilno razporedite vrtnine, dajte jim dobre sosede

Nikar ne sadite različne zelenjave drugo zraven druge čisto po naključju. Ko razvrščate vrtnine po gredicah, upoštevajte dobre sosede. Nekatere vrtnine namreč rastejo bolje skupaj, spet druge pa se ne prenašajo in jih je treba ločiti, kot na primer stročnice in čebulnice. Tudi rastline imajo rade dobre soseske odnose.

 

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...