FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Kaj je dobro vedeti, ko kupujemo pirotehniko

Čas branja: 3 min
20.12.2016  18:05
Povsem spodoben ognjemet lahko v lastni režiji pripravimo že za evrskega stotaka ali dva.
Kaj je dobro vedeti, ko kupujemo pirotehniko

V Guinnessovi knjigi rekordov med rekordne ognjemete na svetu med drugim uvrščajo tudi tistega, ki so ga v Manili na Filipinih organizirali na prehodu v leto 2016, ko so v zrak izstrelili skoraj 811 tisoč ognjemetnih izstrelkov, trajal pa je eno uro in eno minuto. Najrazkošnejši pa je bil novoletni spektakel v Dubaju v Združenih arabskih emiratih, kjer so v šestih minutah v zrak izstrelili pol milijona raketnih izstrelkov ali več kot 1.330 na sekundo. Ognjemet so načrtovali deset mesecev, stal pa je slabih šest milijonov evrov. Ogledate si ga lahko na spodnjem posnetku.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

»Nekoliko« skromnejša ognjemetna zabava pa ni več dostopna le tistim z debelo denarnico. Spodoben ognjemet, ki ga pripravimo iz ognjemetnih baterij, iz katerih izstrelimo raketne bombe, rimske lučke, ognjemetne slapove, zavese, fontane ali sodčke, lahko v lastni režiji pripravimo že za evrskega stotaka ali dva, pa tudi za 50 do sto evrov lahko dobimo že kar lepo ognjemetno baterijo.

Oglejte si ponudbo pirotehničnih izdelkov v Bauhausovem decembrskem letaku.

Prodaja in uporaba pirotehničnih izdelkov je dovoljena vse leto. Izjema so izdelki, katerih glavni učinek je pok; prodaja teh je dovoljena od 19. do 31. decembra, uporaba pa le od 26. decembra do 1. januarja.

Pirotehnike ni pametno kupovati na črnem trgu, temveč pri preverjenih prodajalcih. Vsak izdelek mora biti opremljen z deklaracijo, ki mora vsebovati osnovne podatke o izdelku ter naziv proizvajalca in dobavitelja. Opremljen mora biti z licenco in priloženimi navodili za varno uporabo v slovenskem jeziku.

Seveda je treba ta navodila tudi upoštevati. Zaradi neprimernega ravnanja s pirotehniko namreč v Sloveniji vsako leto pride do približno 15 resnejših poškodb. Največ škode povzročijo petarde, ki jih uporabniki sami predelajo, da bi povečali njihov učinek. Pri kršitvah zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih se globe gibljejo od 400 do 1.200 evrov, za pravne osebe pa od tri tisoč do 50 tisoč evrov.

Štiri kategorije pirotehničnih izdelkov

Pirotehnični oziroma ognjemetni izdelki za zabavo so glede na količino eksplozivnih snovi razvrščeni v štiri kategorije:

Kategorija 1: Sem sodijo ognjemetni izdelki, ki pomenijo zelo majhno nevarnost, povzročajo zanemarljivo raven hrupa in so namenjeni uporabi v strnjenih naseljih, vključno z ognjemetnimi izdelki, ki so namenjeni uporabi v stanovanjskih stavbah in drugih zaprtih prostorih. Tipični izdelki so bengalske vžigalice, pokajoči vložki za cigarete, pasje bombice in vžigalice s pokom.

Kategorija 2: Ognjemetni izdelki, ki pomenijo majhno nevarnost in povzročajo nizko raven hrupa ter so namenjeni uporabi na omejenih območjih na prostem. Tipični izdelki so rimske svečke, majhna ognjemetna kolesa, bengalične bakle, baterije in kombinacije oziroma rakete.

Kategorija 3: Ognjemetni izdelki, ki pomenijo srednje veliko nevarnost in so namenjeni uporabi na prostem, na velikih odprtih območjih in katerih raven hrupa ni škodljiva za zdravje ljudi. Tipični izdelki so rimske svečke, ognjemetna kolesa, bengalične bakle, baterije in kombinacije.

Kategorija 4: Ognjemetni izdelki, ki pomenijo veliko nevarnost in so namenjeni za uporabo le strokovno usposobljenim osebam.

Oglejte si ponudbo pirotehničnih izdelkov v Bauhausovem decembrskem letaku.

Ognjemeta ni dovoljeno izvajati v bližini bolnišnic, zdravilišč in okrevališč oziroma v neposredni okolici zdravstvenih domov, šol, vrtcev, športnih dvoran in igrišč ter objektov in prostorov, namenjenih za opravljanje verskih obredov, ko v njih potekajo. Pirotehnična sredstva ni dovoljeno aktivirati tudi v neposredni bližini objektov z lahko vnetljivimi snovmi, ob avtocestah, pod daljnovodi in v njihovi neposredni okolici, ob nadzemnih naftovodih in plinovodih ter na zavarovanih območjih v naravi, kjer je tako določeno s predpisi.

Oglejte si ponudbo v Bauhausovem decembrskem letaku.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...