FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Ta javljalnik vam lahko reši življenje. Ga že imate?

Čas branja: 4 min
01.12.2016  09:50
Zaradi ogljikovega monoksida vsako leto umre približno pet Slovencev, zaradi zastrupitve s tem strupenim plinom brez vonja, okusa ali barve pa jih mora v bolnišnico približno 50.
Ta javljalnik vam lahko reši življenje. Ga že imate?

Samo še mesec dni časa imate, da v prostorih, kjer je kurilna naprava, ki črpa zrak iz prostora, namestite javljalnik ogljikovega monoksida (CO). To namreč določa pravilnik o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav, ki je začel veljati že konec leta 2013, prehodno obdobje pa se bo končalo konec tega leta. Od 1. januarja 2017 bo treba detektorje za preverjanje prisotnosti ogljikovega monoksida (po standardu SIST EN 50291-1) obvezno namestiti v vse prostore s kurilnimi napravami, ki so odvisne od zraka v prostoru.

Kupite le detektor s certifikatom

Na prekoračenje vrednosti ogljikovega monoksida v prostoru javljalnik opozori s predirnim zvočnim alarmom in s svetlobnimi signali (običajno je to rdeča utripajoča lučka). Cene javljalnikov za merjenje ogljikovega monoksida se gibljejo od nekaj deset do sto evrov in več, odvisno od tega, katere dodatne funkcije imajo. Najdražji na primer omogočajo komunikacije med javljalniki in mobilnimi telefoni, na katere lahko prenašajo raznovrstne podatke. Morda bolj pomembna sta indikatorja stanja baterije in pravilnega delovanja, ni pa odveč tudi funkcija, ki uporabnika, ki ga na primer ob sprožitvi alarma ni bilo doma, ob prihodu opozori, da je bil alarm sprožen.

Oglejte si ponudbo javljalnikov ogljikovega monoksida v najnovejšem BAUHAUS-ovem letaku.

Detektorji imajo zaradi specifičnosti delovanja elektrokemičnega senzorja za zaznavo ogljikovega monoksida omejen rok delovanja. Zato se je pred nakupom dobro pozanimati tudi o trajanju naprave. Pri javljalnikih srednjega razreda, ki stanejo 30–50 evrov, je ta približno 10 let.

Pozorno preberite navodila za namestitev

Namestitev ne zahteva posebnega tehničnega znanja, zato pravilnik ne določa, da mora detektor obvezno namestiti usposobljena oseba. Vsak detektor mora obvezno imeti priložena navodila, ki jih pred montažo obvezno preberite. Če naprave ne boste namestili pravilno, morda ogljikovega monoksida ne bo zaznala pravočasno ali pa sploh ne.

Najhujša posledica je smrt

Javljalnika ogljikovega monoksida ni pametno nabaviti le zato, ker to zahteva zakonodaja, ampak predvsem zato, ker vam lahko reši življenje. Najhujša posledica zastrupitve z ogljikovim monoksidom je namreč smrt, blažje zastrupitve pa lahko povzročijo trajne okvare možganov, zaradi česar imamo lahko težave z motnjami spomina in mišljenja ter s pogostimi glavoboli.

Oglejte si ponudbo javljalnikov ogljikovega monoksida v najnovejšem BAUHAUS-ovem letaku.

Morda pa nimate gripe

Znaki, značilni za blage zastrupitve, lahko trajajo tudi daljši čas. Pri otrocih se lahko poslabša učni uspeh, odrasli pa imajo lahko v službi težave s skoncentriranostjo oziroma opravljanjem delovnih nalog. Znaki blagih zastrupitev so sicer zelo podobni virozam, na primer prehladu ali gripi. In kako lahko vemo, ali gre za zastrupitev z ogljikovim monoksidom ali za virozo? Pri zastrupitvi z ogljikovim monoksidom se zdravstvene težave izboljšajo, ko zapustimo prostor s problematično kurjavo, ter se znova poslabšajo, ko se vrnemo. Pri virozi pa se težave ne spreminjajo.

Kaj storiti ob zastrupitvi

Če posumimo, da je v prostoru ogljikov monoksid in da ste se morda že zastrupili, storite naslednje:

  • Takoj odidite na svež zrak, pred tem pa ugasnite gorilne naprave ter odprite okna in vrata,
  • izogibajte se fizični dejavnosti, tudi daljši hoji; raje mirujte in pokličite medicinsko pomoč na številko 112,
  • zdravnika opozorite na možnost zastrupitve z ogljikovim monoksidom, saj jo je težko diagnosticirati brez laboratorijskega pregleda krvi.

Zakaj nastane ogljikov monoksid

Ogljikov monoksid nastaja pri nepopolnem gorenju drv, premoga, nafte, kurilnega olja, bencina, petroleja, propana ali butana. Njegovi izvori so peči na omenjena goriva, kamini, plinski gorilniki za gretje vode v kopalnicah in ogrevanje prostorov, pa tudi plinski žari, avtomobilski motorji, agregati za proizvodnjo elektrike, motorne žage, kosilnice in druge naprave, ki delujejo na izgorevanje raznovrstnih pogonskih goriv.

Oglejte si ponudbo javljalnikov ogljikovega monoksida v najnovejšem BAUHAUS-ovem letaku.

Raven ogljikovega monoksida naraste zaradi slabega vzdrževanja peči oziroma že zaradi morebitne nepravilne vgradnje. Lahko naraste tudi pri nepravilno zgrajenem ali pokvarjenem dimniku ali ventilacijskem sistemu. V prostor lahko prodre tudi iz kleti, kjer gori peč, iz garaže s prižganim avtomobilskim motorjem ali celo skozi ventilacijski sistem iz sosednjega stanovanja.

Kriva so lahko tudi nova okna

Zgorevanje postane nepopolno tudi, kadar v prostoru zaradi nezadostnega prezračevanja primanjkuje svežega zraka. To se na primer lahko zgodi tudi, ko v stanovanju, kjer imamo peč na trdna goriva, zamenjamo stara okna z novimi, ki bolje tesnijo.

Javljalnike ogljikovega monoksida lahko kupite v trgovinah BAUHAUS. Ponudbo si oglejte v njihovem najnovejšem letaku.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...