FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Kaj je treba vedeti pred nakupom LED sijalk

Čas branja: 5 min
17.11.2016  09:42
Če klasične žarnice z žarilno nitko zamenjamo z LED sijalkami, lahko prihranimo 80 odstotkov energije, potrebne za razsvetljavo. A pozor, ko kupujemo LED-sijalko, odločilni podatek ni več njena moč v vatih, temveč svetlobno moč v lumnih, poleg tega pa je treba biti pozoren vsaj še na barvo svetlobe in kot svetilnosti.
Kaj je treba vedeti pred nakupom LED sijalk

Nakup žarnice z žarilno nitko je bil včasih zelo enostaven. Šel si v trgovino, kupil 40-, 60, 75- ali 100-vatno žarnico in se odpravil domov. Pri varčnih fluorescentnih sijalkah je bilo že treba malce več preračunavati, a je bil na koncu vendarle še vedno glavni podatek njihova moč v vatih. Ko pa danes kupujemo LED sijalke, je najbolje, da pozabimo vse o nekdanjih klasičnih žarnicah. Moč v vatih namreč ni več odločilen podatek. Veliko bolje se bo navaditi na svetlobno moč oziroma svetlobni tok, ki se meri v lumnih (lm), toplo pa priporočamo, da na embalaži poiščete tudi podatka o barvi svetlobe, ki se meri v Kelvinih (K), in o kotu svetilnosti.

LED sijalke lahko kupite tudi v trgovinah BAUHAUS. Oglejte si ponudbo v njihovem aktualnem letaku.

Moč in svetilnost LED sijalk

Pri klasičnih žarnicah smo govorili o 40, 60, 75 in več vatih, pri varčnih fluorescentnih sijalkah je bilo dovolj od 30 do 60 vatov, pri LED sijalkah pa za domačo rabo zadostuje že 5 do 12 vatov moči. A namesto na moč v vatih se raje zanašajte na svetlobno moč v lumnih. Več kot je lumnov, bolj LED sijalka sveti. Dražje LED sijalke praviloma pri enaki moči oddajajo več lumnov kot cenejše in so zato bolj energetsko učinkovite. Kakovostnejše LED sijalke imajo tudi daljšo življenjsko dobo.

In koliko lumnov torej potrebujemo za osvetlitev naših domov. Strokovnjaki priporočajo v spalnicah okoli 150 lumnov na kvadratni meter, v kuhinjah, 210 lumnov na kvadratni meter, v kleti bo dovolj 100 lumnov na kvadratni meter. Za lažjo primerjavo povejmo, da klasična žarnica moči 40 vatov oddaja približno 450 lumnov, 60-vatna žarnica približno 800 lumnov, 75-vatna žarnica približno 1.100 lumnov, 100-vatna pa 1.600 lumnov.

Barva svetlobe

LED-svetila imajo zelo širok spekter barve svetlobe. Barvo svetlobe običajno merimo po Kelvinovi skali (K), kjer vrednosti od 2.700 do 3.000 Kelvinov označujejo toplo belo barvo, 4.500 Kelvinov dnevno belo barvo, 6.000 Kelvinov pa hladno belo barvo.

LED sijalke lahko kupite tudi v trgovinah BAUHAUS. Oglejte si ponudbo v njihovem aktualnem letaku.

Kot svetilnosti

Pri klasični žarnici z žarilno nitko je bil kot svetilnosti 360 stopinj. Nadomestimo jih lahko z LED sijalko, ki ima kot svetilnosti prav tako 360 stopinj. Primerna za splošno osvetlitev prostora.

LED-sijalke imajo najpogosteje kot svetilnosti med 60 in 120 stopinjami. Sijalka z manjšim kotom je priporočljiva za osvetlitev pisalne ali jedilne mize oziroma delovne površine, tista z večjim pa tudi za osvetlitev prostora. Svetloba je pri LED sijalki s kotom svetilnosti 60 stopinj pri isti moči žarnice do dvakrat močnejša kot pri tisti s kotom svetilnosti 120 stopinj.

LED sijalke z usmerjenim kotom svetilnosti 45 stopinj so bolj primerne za dekoracijo ali osvetljevanje slik na steni.

Prednosti LED sijalk

Velik prihranek: LED sijalke porabijo manj energije kot navadne žarnice. Njihova življenjska doba dosega tudi več kot 50 tisoč ur, kar lahko znese več kot 12 let, če upoštevamo, da bi LED dioda svetila vsak dan pol dneva. LED. V tem času v primerjavi z varčnimi fluorescentnimi sijalkami porabijo 57 odstotkov manj električne energije, v primerjavi s klasičnimi žarnicami z žarilno nitko pa  do 90 odstotkov manj električne energije.

Takoj zasvetijo: LED svetilo zasveti s polno močjo takoj ko obrnemo stikalo, kar je predvsem prednost pred varčnimi sijalkami.

Ekološko prijazne: LED svetila so brez strupenih snovi, kot je na primer živo srebro, ki ga vsebujejo varčne sijalke. Ker imajo veliko manjšo porabo električne energije od ostalih svetil, zmanjšujejo tudi izpuste ogljikovega dioksida v ozračje. Možno jih je 100-odstotno reciklirati.

Primerne za umetnost: LED osvetlitev proizvaja zelo malo infrardeče svetlobe in je skoraj brez UV-emisij. Tudi zato so zelo primerna za osvetlitev UV-občutljivih predmetov oziroma razstavljenih eksponatov v muzejih, galerijah ter za osvetlitev arheoloških najdišč.

Niso občutljive: LED-diode niso občutljive na vlago in nizke temperature. Oddajajo veliko manj toplote kot ostala svetila, zato se ob dotiku z njimi ne morete opeči.

So »pametne«: LED svetila so kompatibilna s sistemi pametnih inštalacij za avtomatizacijo doma in večjih stavb. Z avtomatizacijo lahko prihranimo še več električne energije.

LED sijalke lahko kupite tudi v trgovinah BAUHAUS. Oglejte si ponudbo v njihovem aktualnem letaku.

LED sijalke v obliki klasičnih žarnic

Pred menjavo (klasične) žarnice z LED sijalko morate pogledati, kakšno podnožje ima stara žarnica. Marsikdo ne menja klasične žarnice hruškaste oblike, ker se ne more sprijazniti z drugačnimi, sodobnimi oblikami LED sijalk. Dobra novica je, da so na trgu tudi LED sijalke klasičnih oblik, tako da jih lahko namestite tudi v vam ljuba svetila starejših datumov.

Na koncu svetujemo, da ne kupite vseh LED sijalk naenkrat. Najprej kupite eno, z njo zamenjajte staro žarnico in boste videli, ali ustreza vašim željam. Ko boste enkrat prepričani, kakšna sijalka vam najbolj ustreza, pa le ne odlašajte z zamenjavo, saj bo prihranek občuten.

Aktualne ponudbe BAUHAUS-a si lahko ogledate na njihovi spletni strani.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...