FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Kaj storiti, ko zapeljemo na led

Čas branja: 3 min
27.10.2016  12:54
»Edina modra poteza je,« poudarja nekdanji dirkač in inštruktor varne vožnje Brane Küzmič, »da volan obdržimo v smeri vožnje ter stisnemo sklopko. Kolesa tako prosto tečejo, avto pa je lažje vodljiv.« Nikakor ne smete pritisniti na zavoro ali sunkovito obračati volana.
Kaj storiti, ko zapeljemo na led

Led nima nobene oprijemljivosti, zato ne pomagajo še tako dobre gume. S pritiskom na zavore vozila na ledu ne moremo ustaviti. Kolesa zablokirajo, zato z drsečim vozilom ne moremo upravljati, ko znova pridemo na kopen asfalt in gume spet »zagrabijo«.

S takšnimi situacijami se bomo srečali zelo kmalu

Pozno jeseni in pozimi postanejo vozne razmere zaradi megle, mraza, snega ledu in teme zahtevnejše. Mod vožnjo je potrebna še večja pozornost, predvsem pa je treba jeklenega konjička na zimo dobro pripraviti. Zdaj je pravi čas za to, sploh če se želite izogniti dolgim vrstam na avtomobilskih servisih in pri vulkanizerjih.

Preverite izbiro zimskih pnevmatik v trgovinah BAUHAUS.

Bliža se datum za zimske pnevmatike

Le še malo nas loči od 15. novembra, ko bo treba na avtomobil namestiti zimske pnevmatike. Te imajo pri vožnji v nizkih temperaturah zelo pomembno vlogo, zato jim je treba posvetiti posebno pozornost. Tu je nekaj osnovnih nasvetov, ki jih velja upoštevati:

 • Zelo pomembno je, da so na vseh štirih kolesih enake zimske pnevmatike,
 • pred montažo zimskih pnevmatik je treba preveriti, ali imajo vidne poškodbe ter preveriti globino profila – ta mora biti vsaj tri milimetre,
 • večkrat je treba preveriti tlak,
 • če vozite pretežno po avtocestah, ki so najhitreje in najbolje očiščene, potrebujete manj grob profil oziroma gume, ki niso glasne ter se obrabijo počasneje; Če pa vozite pretežno po hribovitem svetu, boste potrebovali zimsko gumo z bolj grobim profilom, ki ima boljši oprijem,
 • za »nedeljske« izlete bo morda zadoščala pnevmatika za vse letne čase z oznako M+S – material slabše, a še vedno razmeroma solidno prenese tako višje letne kot nizke zimske temperature, opazno slabša pa je oprijemljivost na zasneženem cestišču.

Preverite izbiro originalnih zimskih pnevmatik v trgovinah BAUHAUS.

Kaj preverimo pred padcem temperatur

Pred prihodom hladnejših dni je treba na vozilu preveriti stanje akumulatorja, zavor, krmilnega sistema, svetlobnih teles, metlic brisalcev, ogrevalnega sistema, hladilne tekočine, tekočine za pranje vetrobranskega stekla in nivo motornega olja. Tako se bomo izognili morebitni odpovedi akumulatorja, zamrznitvi tekočine za pranje stekla ali pa poškodbam brisalcev. Menjava brisalcev pred in po zimi je zelo priporočljiva, saj je še kako pomembno, da v oteženih vidnih razmerah, ko so zavorne poti daljše, morebitne ovire opazimo pravočasno.

Preverimo tudi sistem za dovod zraka v vozilo, saj se kaj lahko zgodi, da se v njem nahajajo tujki, smeti ali posušeno listje.

Ključavnice na vratih in pokrovu prtljažnika je treba od časa do časa poškropiti z antikorozijskim sredstvom, ki prepreči zamrzovanje.

Mehanik naj preveri tudi stanje in napetost klinastega jermena, ki zagotavlja vrtenje alternatorja, črpalke hladilne tekočine in drugih naprav. Pri dizelskih vozilih je še pred padcem temperatur priporočljivo pregledati in očistiti filter za gorivo.

Ponudbo zimskih pnevmatik in opreme za vzdrževanje avtomobila si lahko ogledate tudi v aktualnem BAUHAUS-ovem letaku.

Dobro opremljeni na cesto

V zimskem času se kot dodatno opremo v vozilu priporoča tudi:

 • Kakovostno strgalo za led, s katerim boste pred vožnjo očistili vsa stekla na vozilu,
 • razpršilno sredstvo za odmrzovanje stekel in ključavnic, 
 • zložljivo lopato,
 • manjšo metlico,
 • baterijsko svetilko,
 • toplo odejo ter rokavice, ki vam bodo v primeru sneženja in montaže snežnih verig na pogonska kolesa prišle še kako prav.

Zelo priporočljivo je, da je posoda za gorivo vedno bolj polna kot prazna, saj se lahko razmere na cesti hitro spremenijo, pojav obilnega sneženja pa kaj hitro pripelje tudi do večjih zastojev.

V trgovinah BAUHAUS je poleg zimskih pnevmatik, avtomobilske opreme in sredstev za zimske dni na voljo še široka ponudba raznovrstnih artiklov za dom in vrt, ki si jo lahko ogledate na njihovi spletni strani.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...