FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Leseno klop lahko zaščitite vsaj na 400 načinov

Čas branja: 3 min
20.10.2016  11:00
Z nepravilno uporabo neustreznih površinskih premazov lesene izdelke pogosto še bolj izpostavimo škodljivcem, saj v razpoke premaza prodre voda, zaradi česar se v lesu ustvarijo idealni pogoji za okužbo z lesnimi gobami in razkroj lesa. Pri izbiri in nakupu premaza za zaščito lesa se je zato dobro posvetovati s strokovnjakom.
Leseno klop lahko zaščitite vsaj na 400 načinov
Foto: Bauhaus

Še tako dobro zaščitene lesene površine je treba vsako leto pregledati in po potrebi zaščito obnoviti. Kakovostni premazi lesne površine zaščitijo za dve do pet let, odvisno od izpostavljenosti.

V hiši bo dovolj lazura ali porivni premaz

Premaze za les v grobem delimo na impregnacijska sredstva, lazure, pokrivne premaze ter olja. Katerega oziroma katere bomo izbrali, je odvisno od tega, ali je les v hiši ali na prostem ter od tega, kakšen videz lesa si želimo. Za zaščito lesa v prostoru bo dovolj lazura oziroma pokrivna barva, ki površino lesa zaščiti predvsem pred mehanskimi poškodbami.

In kakšna je razlika med lazuro in pokrivno barvo? Povedano zelo enostavno, po barvanju z lazuro je struktura lesa še vedno vidna, s pokrivnim premazom pa strukturo lesa povsem prekrijemo in ga zato lahko uporabljamo tudi kot dekorativni premaz.

Lazure so tankoslojne in debeloslojne. Tankoslojna prodre globoko v les in na površini naredi le tanek film. Če želimo imeti na leseni površini debelejši film z dodatkom laka ali voska z večjim sijajem, uporabimo debeloslojno lazuro. Ta se običajno uporablja za končni premaz po enem ali dveh slojih tankoslojne lazure.

BAUHAUS je pripravil koristne nasvete za prenovo lesenih površin. Oglejte si jih.

Les na prostem je treba obvezno impregnirati

Les na prostem moramo pred nanosom lazure ali pokrivnega premaza zaščiti z impregnacijskim sredstvom z biocidi. Zunanje lesene površine so namreč izpostavljene vlagi, temperaturnim nihanjem, UV-žarkom in lesnim škodljivcem. Impregnacijski premaz ščiti pred škodljivci in razvojem gliv, za zaščito pred UV-žarki pa je treba izbrati lazuro oziroma premaz z UV-filtrom.

Pomislite tudi na okolje

Zaščitni premazi za les so čedalje bolj ekološki. Še pred dobrim desetletjem so bile lazure in pokrivne barve izdelane skoraj izključno na osnovi organskih topil, danes pa se vse pogosteje uporabljajo premazi na vodni osnovi. Kakovost zaščite je pri obojih enaka, praktično edina razlika je, da lahko s premazi na osnovi topil delamo tudi pri nižjih temperaturah. Ob uporabi lazur na vodni osnovi mora biti namreč temperatura od 15 do 20 stopinj Celzija, sicer se pojavijo motnje v sušenju. Drugače pa je barva na vodni osnovi povsem odporna proti dežju in pranju z vodo, se hitro suši, je negorljiva in ima dolgotrajno odpornost na obrabo.

Najbolj naravno zaščito lesa pa dosežemo z naravnimi olji. V tem primeru je zaščita mnogo krajša in jo je treba zato pogosteje obnavljati, proti vlagi pa deluje le, če je naravnemu olju dodan vosek.

BAUHAUS je pripravil koristne nasvete za prenovo lesenih površin. Oglejte si jih.

Najprej je treba odstraniti poškodovani stari premaz

Pred začetkom nanašanja zaščite je treba leseno površino dobro pripraviti. Na starem premazu ne sme biti mehurčkov in premaz se ne sme luščiti. Mehurjaste in slabo oprijete stare premaze z brušenjem povsem odstranimo. Z obrušene površine odstranimo ves prah. Izogibamo delu na močnem soncu in v jutranjih urah, ko je les še vlažen od rose.

Če z lesa odstranimo stari premaz in so les že poškodovali škodljivci, je treba površino najprej premazati z impregnacijskim sredstvom za uničevanje škodljivcev in zatem z dvema ali tremi nanosi tankoslojne lazure ali z enim oziroma dvema nanosoma debeloslojne lazure. Če se pa na adaptirani leseni površini premaz še vedno trdno drži in je izgubil le sijaj, prek njega nanesemo le dva sloja tankoslojne lazure ali en nanos debeloslojne lazure.

In še zadnji namig: S kakovostnimi brusilnimi aparati, strgali, brusnimi papirji, čopiči ali valjčki boste lahko les lažje primerno obdelali, privarčevali pa boste tudi čas in živce.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...