FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Rad bi se znebil stare oljne peči. Kaj naj storim?

Čas branja: 2 min
13.10.2016  09:21
»Idealnega recepta za hitro menjavo ogrevalnega sistema ni. Racionalnost obnove je močno odvisna od značilnosti vsake hiše posebej in želja oziroma načina dojemanja ogrevanja njenih stanovalcev,« odgovarja energetski svetovalec Bojan Žnidaršič iz Centra za uravnotežen razvoj Vitra Cerknica.
Rad bi se znebil stare oljne peči. Kaj naj storim?

»Če vas okvara dotrajane peči na kurilno olje preseneti pozimi ob nizkih temperaturah, je najhitrejša rešitev, da kupite podobno peč in jo pričvrstite na obstoječo napeljavo,« pravi Žnidaršič. Sicer pa je treba po njegovih besedah prenovo ogrevalnega sistema zastaviti celovito, kar terja dober premislek, posvet s strokovnjakom in čas za izvedbo del.

Najprej hišo izolirajte

Sogovornik toplo priporoča, da se pred sanacijo ogrevalnega sistema posvetite primerni toplotni izolaciji zgradbe – fasade, tal in strehe, nujno pa je treba vgraditi tudi primerna okna. Nadaljnji ukrepi so nato odvisni od lokacije hiše glede na sonce, možnosti dobave energenta ter njegovega skladiščenja. Kakšen energent torej izbrati?

Les

Peč na drva sogovornik svetuje predvsem lastnikom hiš na podeželju z gozdnatim zaledjem – seveda, če imajo čas in voljo ukvarjati se s pripravo drv. Problem stalne zaloge tople vode se pri peči na drva reši z dodanim hranilnikom tople vode. Kot racionalne rešitve sogovornik našteva tudi peči na lesne sekance, lesne brikete in pelete. Zlasti slednje so primerne tudi za hiše v bolj urbanih okoljih.

Ponudbo peči in ostalih virov toplote za zimske mesece si oglejte v BAUHAUS-ovem letaku.

Plin

Če ima objekt dostop do plinovoda, je praktično najbolj racionalno izbrati ogrevanje na zemeljski plin. Kot opozarja sogovornik, veliko ljudi zamenjuje zemeljski plin iz javne napeljave in utekočinjen naftni plin, ki ga dobavitelji dostavijo s cisterno. Slednji je precej dražja in zato manj ugodna rešitev. Sicer pa je treba pri prehodu na katerokoli plinsko ogrevanje računati tudi na zamenjavo dimnika, ki mora biti prilagojen za to zvrst energenta.

Sončna energija

Energetski svetovalec Bojan Žnidaršič, ki ima v svojem domu kombinacijo več vrst ogrevalnih naprav, pravi, da za povprečno starogradnjo ogrevanje na sončno energijo s pomočjo kolektorjev ni najboljša rešitev. Ob daljšem obdobju brez sonca je namreč treba imeti pri roki še dodatno ogrevalno napravo.

Ponudbo peči in ostalih virov toplote za zimske mesece si oglejte v BAUHAUS-ovem letaku.

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke so odlične predvsem za prehodna obdobja, njihova učinkovitost pa je kar precej odvisna od siceršnjega toplotnega ovoja stavbe. Toplotne črpalke so sicer čedalje boljše in dobro delujejo tudi pri nizkih temperaturah. V starejše hiše je najbolje vgraditi visokotemperaturne črpalke, nizkotemperaturni ogrevalni sistemi s toplotnimi črpalkami pa so primerni za novejše nizkoenergijske oziroma pasivne objekte.

Klimatske naprave, ki tudi ogrevajo

Takšen način ogrevanja je primeren samo za prehodna obdobja, kot primarni način ogrevanje pa je neprimeren.

Toplotni paneli

Infrardeči (IR) paneli so razmeroma nov in zato še nekoliko manj poznan način ogrevanja. Po Žnidaršičevih besedah so se izkazali za zelo dobro rešitev. Enostavni so za montažo, saj jih namestimo na zid ali pod strop, so čisti in ne zavzamejo veliko prostora. Ker je tudi njihova cena »razmeroma racionalna«, postaja ogrevanje z IR paneli po sogovornikovih besedah čedalje bolj zanimiv (tudi cenovno) način ogrevanja.

Prelistajte aktualen BAUHAUS-ov letak.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...