FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Kaj pred zimo svetujejo izkušeni vrtnarji?

Čas branja: 3 min
21.09.2016  13:41
Čeprav od nekdaj velja, da je treba vrt jeseni pripraviti za zimski počitek, vrtnarske smernice tudi pravijo, da izkušeni vrtnar setev čez leto razporedi tako, da je tudi v mrzlih mesecih kaj iz zemlje pobrati.
Kaj pred zimo svetujejo izkušeni vrtnarji?

Eno od osnovnih opravil pri pripravi zemlje za zimski počitek je prekopavanje oziroma rahljanje. Tako povečamo vodno propustnost tal, kar je pogoj za dober pridelek. Bolj ilovnata tla je dobro prekopati, peščena pa lahko le prerahljamo s prezračevalnikom (rahljalno napravo) ali jo vsaj prešpikamo z vilami. Svetujemo, da v vrtnem centru povprašate, ali si lahko prezračevalnik izposodite.

Ne pozabite na gnojenje

Ob prekopavanju zgornji sloj zemlje oplemenitimo s kompostom, domačim kmečkim gnojem ali kupljenim organskim gnojem. Upoštevajte, da domači kmečki gnoj potrebuje dva do tri mesece, da začne sproščati hranila. Jeseni začne razpadati, v mrzlih mesecih se proces ustavi, ob prvih otoplitvah pa nadaljuje, tako, da ima vegetacija hranila takoj na razpolago. Vendar pozor, izdatno oziroma splošno gnojenje v poznem poletju še ni priporočljivo, saj z njim spodbudimo trajnice k razvoju novih listov ob nepravem času. To pa ne velja za trato, saj njene korenine rastejo tudi takrat, ko se temperatura zemlje spusti na okoli štiri stopinje Celzija.

Prelistajte najnovejši BAUHAUS-ov letak.

Pravilno načrtujte kolobarjenje

Da bomo lahko spomladi vrtnine premišljeno razvrščali po gredicah (kolobarili), je modro pisati dnevnik o urejanju vrta. Zabeležimo, kje smo imeli kaj posajenega in kako uspešno je raslo, kje so se pojavljali škodljivci ali bolezni in zakaj. Morda je jesensko pospravljanje vrta tudi idealen čas za njegovo preureditev oziroma osvežitev. Vse bolj se na primer uveljavlja gojenje vrtnin na manjših dvignjenih gredah, ki so lahko lično obrobljene s pletenim vejevjem, kamenjem, deskami – prepuščeno vaši domišljiji.

Posadite čebulice, režite trajnice

Če želite, da bo vrt že zgodaj spomladi odet v pisane barve zvončkov, žafranov, tulipanov ali narcis, je sedaj pravi čas za sajenje čebulic. Zvonček, tradicionalno prvi znanilec pomladi, se bo na primer dobro počutil pod listnatim drevesom, ki mu bo spomladi omogočilo dovolj sonca oziroma polsence. Sicer pa večje čebulice sadimo nekaj globlje – približno dvakratna globina njihove velikosti –, manjše pa nad sabo ne bodo potrebovale toliko zemlje.

Še nasvet izkušenega vrtnarja: da bo imela čebulica dovolj kisika, naj bo zemlja, kamor jo zasadimo prerahljana, ne zamočvirjena ali zbita. Med čebulico in zemljo pa le ne pustite preveč zraka oziroma prostora, saj se tam lahko nabere voda, zaradi česar čebulica zgnije.

Jesen je tudi čas za rezanje trajnic. Čez zimo se bodo okrepile, odmirajoče zelenje pa polžem ne bo omogočalo odličnih pogojev za razmnoževanje.

Prelistajte najnovejši BAUHAUS-ov letak.

Poskrbite za zimsko zelenjavo

V delu vrta si lahko omislimo tudi prostor, ki ga bomo zapolnili z nekaj »zimske« zelenjave. Mraz dobro prenašajo motovilci sorte ljubljanski žličar, omislimo pa si lahko tudi špinačo, krešo, rukolo ali pa kitajsko listnato zelenjavo, ki ob rednem rezanju vedno znova poganja nove liste. Te lahko režemo in uživamo vse tja do zmrzali, ob prvih otoplitvah pa bodo znova pognali.

Vrt lahko zasejete tudi z deteljo ali ajdo, ki bosta nahranili in zaščitili zemljo.

Ker je gola prst bolj izpostavljena vremenskim vplivom, ki siromašijo rodovitne snovi v njej, prazne grede zasejemo z rastlinami za zeleno gnojenje. Te bodo zemljo zaščitile, obogatile in preprečile rast plevelom. Obdelava zemlje bo tako spomladi nekaj lažja.

Pa še na hiško ne pozabite

Preden dokončno pospravite vrtno orodje, pa si, da vam ne bo zavzemalo prostora v garaži, končno omislite lično leseno utico za vrtno orodje.

Tu si lahko ogledate bogato BAUHAUS-ovo ponudbo.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...