FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

5 nasvetov, kako vlagati za zimo

Čas branja: 4 min
08.09.2016  13:30
»Danes je na voljo toliko pripomočkov, da vlaganje res ni nobena znanost. Vse je že preizkušeno,« mi je dejala tašča, ko sva govorila o pripravi ozimnice. Z vloženimi živili se lahko v zimskih mesecih prehranjujemo bolj zdravo in ceneje, hkrati pa sledimo tudi smernicam, ki narekujejo čim večjo uporabo živil lokalnega izvora.
5 nasvetov, kako vlagati za zimo
Foto: Thinkstock

Te dni, ko narava obilno podarja svoje plodove, je primeren čas za razmislek o ozimnici. O veščinah vlaganja sem se pogovarjal s svojo taščo, gospo v živahnih upokojenskih letih s hiško in vrtom, ki že več kot pol stoletja vsako poletje in jesen pridno brklja po vrtu in nabira svoje pridelke ter pri okoliških kmetih kupuje sveže. »Gotovo ima kakšen skrivni nasvet, da bi bili poletni plodovi narave v kozarcih ozimnice čim slajši,« sem si mislil, pa mi je prostodušno dejala, da vlaganje danes ob vseh pripomočkih v kuhinji res ni nič posebnega. »Imaš raznolike preše, sokovnike, posebne posode, kozarce z odličnimi pokrovi, v vsaki kuhinji pa pasterizacijo omogoča pečica. Kljub temu mi je iz nje le uspelo izvleči pet nasvetov, kako z mešanico stare modrosti in sodobnih možnosti narediti res dobro ozimnico.

BAUHAUS ponuja pestro izbiro pripomočkov za vlaganje. Poglejte si njihov najnovejši letak.

  Male skrivnosti vlaganja

  Kljub splošnim nasvetom, »ki niso nič posebnega«, kot je dejala sogovornica, sem iz nje po daljšem pogovoru le uspel izvrtati nekaj malih skrivnosti, ki se jih je naučila v svoji dolgoletni gospodinjski karieri. Tako mi je denimo zaupala, da so gumijasti stik pokrova kozarcev nekoč premazali z jajčnim beljakom, ki je pokrov tako prilepil na kozarec in ga neprodušno zaprl, da si ga čez mesece komaj odvil.

  BAUHAUS ponuja pestro izbiro pripomočkov za vlaganje. Poglejte si njihov najnovejši letak.

  Za vlaganje lahko uporabite vinski, sadni ali jabolčni kis ter posebni alkoholni kis za vlaganje. Višja vsebnost kisline preprečuje razvoj bakterij in zelenjavo dobro konzervira. »Moj kis je mešanica litra devetodstotmnega kisa za vlaganje, dveh litrov vode, sedmih dekagramov soli in osmih dekagramov sladkorja. Vse skupaj zavrem in zlijem v kozarec,« mi je povedala izkušena gospodinja in dodala, da daje takšna mešanica vložninam prijeten, ne preveč in ne premalo kisel okus. »Po želji in okusu v kozarec dodaš še začimbe po svoji izbiri. Zelenjavo vlagam tudi po plasteh, denimo plast korenja, plast bučk, plast paprike, pa spet plast korenja. Tako si naredim odlično mešanico po lastni izbiri, domišljiji oziroma okusu.«

  Nekatere vrste zelenjave, na primer paradižnike, lahko vložite tudi v olje. To preprečuje stik z zrakom in tako zelenjavo ohrani nedostopno za plesen oziroma bakterije. Dodala je še, da so kljub široki izbiri eksotičnih olj za pripravo ozimnice najbolj primerna nevtralna olja – sončnično, oljčno ali pa olje ogrščice.

  BAUHAUS ponuja pestro izbiro pripomočkov za vlaganje. Poglejte si njihov najnovejši letak.

  Sladko z manj sladkorja

  Včasih so zaradi slabše higiene kot konzervans uporabljali ogromne količine sladkorja. Danes to ni več potrebno, količino sladkorja lahko precej zmanjšamo. »V kilogram sadne mase za marmelado, najsi gre za marelice, fige, breskve, češnje ali kaj drugega, dam četrt kilograma sladkorja ali še manj, nato pa kuham na izredno majhnem ognju. Marelična masa se tako ne more prijeti na dno, manj je sitnega mešanja, ki te za ure dolgo priklene k štedilniku. Res traja nekaj dlje, a sadež sprosti svoj naravni sladkor,« mi je povedala sogovornica.

  Čas kuhanja tašča skrajša tudi tako, da očiščene marelice zamrzne za nekaj dni ali mesecev. Ko jih odtaja, jih pusti, da sok odteče, zaradi česar imajo marelice manj tekočine v sebi in se hitreje zgostijo. »Včasih jih pred kuho zmiksam s paličnim mešalnikom, da dobim bolj gladko maso. Odtečeni sok seveda popijem z velikim užitkom.«

  Danes za vlaganje res nista več potrebna kakšna posebna spretnost in znanje, saj imamo v kuhinji veliko priprav, ne nazadnje pa je v večini gospodinjstev tudi zamrzovalna skrinja, v kateri lahko živila enostavno zamrznemo. »A se vlaganje vseeno še vedno splača. Ko v pustih zimskih mesecih odpremo kozarec z ozimnico, nas vsebina spomni na vrt, polja in sončne dni, ko je narava bolj prijazna,« je še dejala moja tašča.

  BAUHAUS ponuja pestro izbiro pripomočkov za vlaganje. Poglejte si njihov najnovejši letak.

  PRO
  Članki
  Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

  Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

  PRO
  Članki
  Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

  Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

  PRO
  Članki
  Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

  Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

  PRO
  Članki
  Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

  Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

  PRO
  Članki
  Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

  Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

  PRO
  Članki
  Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

  Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

  PRO
  Članki
  Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

  Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

  PRO
  Članki
  Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

  Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...