FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Kako vlomilca prepričati, naj vaš dom pusti pri miru

Čas branja: 3 min
30.06.2016  15:16
Potem ko se je lani število vlomov v Sloveniji zmanjšalo za skoraj četrtino, slovenska policija v prvih letošnjih mesecih znova beleži naraščanje tovrstnih kaznivih dejanj. Glede na isto obdobje lani jih je bilo več za dobrih 14 odstotkov. Vlomilci najraje iščejo nakit in gotovino, šele nato pridejo na vrsto tehnični predmeti, primerni za prodajo.
Kako vlomilca prepričati, naj vaš dom pusti pri miru

Poletni meseci, ko se večinoma odpravimo na dopust, so za vlomilce vrhunec njihove delovne sezone. Z raznovrstnimi metodami opazovanja preverjajo, katero stanovanje ali hiša je zapuščena, nato pa »udarijo« in iz stanovanja odnesejo vse, kar je vredno.

Osem nasvetov za varen dom

 1. Opremite se z mehanskimi varnostnimi pripomočki, ki bodo vlomilcem onemogočali preprost vstop v vaše prostore. To so denimo varnostna vrata, kakovostne ključavnice, rešetke na kletnih in pritličnih oknih in podobno.
 2. Za dobro osvetljenost okolice hiše poskrbite s senzorskimi in drugimi svetilkami. Prav tako uredite, da grmovje in drevje okoli vašega bivališča vlomilcem ne bo dajalo varnega zavetja pred pogledi okolice.
 3. Že vidno nameščena alarmna naprava lahko odvrne vlomilca.
 4. V okolici hiše ne puščajte lestev, zabojnikov ali orodja oziroma predmetov, ki bi lahko vlomilcem kakorkoli pomagali pri vdoru v vaše bivališče.
 5. Pri varovanju doma sodelujte s sosedi.
 6. Ključev nikoli ne puščajte v cvetličnih lončkih ali na drugih podobnih mestih. Vlomilci jih zelo dobro poznajo.
 7. Poskrbite, da med daljšo odsotnostjo vaš dom nikoli ne bo videti prazen in zapuščen.
 8. Izdelajte si seznam s fotografijami vseh vrednejših predmetov, ki jih hranite doma, in jih zavarujte pri zavarovalnici. Verjetnost, da boste ukradeno še kdaj našli, je razmeroma majhna.

Oglejte si najnovejši Bauhausov letak.

Kaj so razkrili vlomilci

V nekem ameriškem zaporu so med obsojenimi vlomilci izvedli raziskavo o njihovem delu. Odgovore lahko jemljemo kot priporočilo, kako se obvarovati pred njimi:

 • 18 odstotkov vprašanih vlomilcev je dejalo, da vas bo pred njimi obvarovala vidno dobra ključavnica,
 • 38 odstotkov jih je svetovalo, da imejte med odsotnostjo v prostorih prižgane luči,
 • nekaj več kot 50 odstotkov jih je zagotovilo, da jih bo od tatinskih namenov odvrnila vidna alarmna naprava,
 • vlomilci v zasebne hiše so razkrili, da jim ustreza bolj zaraščen in manj osvetljen vrt, saj je tako njihov napad na hišo s ceste manj opazen,
 • kar 56 vlomilcev pa je v en glas zagotovilo: »Nabavite si psa čuvaja. Ko ga vidimo, se takoj odpovemo svojim načrtom in gremo raje tja, kjer je manj nevarno.«

vlomilec-be.1467289664.jpg
Manjša je ovira, ki jo mora vlomilec premagati, prej se bo odločil za akcijo.

Oglejte si najnovejši Bauhausov letak.

Če nimate psa ...

... morate svoje premoženje vsekakor začeti varovati pri vratih. Manjša je ovira, ki jo mora vlomilec premagati, prej se bo odločil za akcijo. V stanovanjih in hišah namestimo protivlomna vrata ali vsaj pregrado, ki preprečuje dvig vrat s tečajev. Boljša ključavnica je večja ovira za vlomilca, vložek pa mora biti zaščiten s protivlomnimi ščitniki, ki preprečujejo zlom cilindra. Saj ne, da dober vlomilec ne bi mogel odpreti prav vsake ključavnice, pomembneje je, da podaljšamo čas, v katerem lahko to stori. Ko vidi, da si bo za vlom moral vzeti več minut, bo raje obiskal soseda, h kateremu bo zaradi slabe zaščite vhodnih vrat prišel v nekaj sekundah.

Tudi sosed je dober varnostni sistem

Na lažje dostopna kletna in pritlična okna je modro namestiti rešetke ali pa vsaj »protivlomne« rolete, če že ne kar ključavnice. Enako velja za zračnike in okna na strehah. Z dvorišča umaknite lestev ali zabojnik za smeti, saj tatinski akrobat uporabi vsako priročno zadevo, da spleza do priprtega okna.

Ob vaši odsotnosti se precej dobro izkaže tudi vaše sodelovanje s sosedi. Prosite jih, naj vam praznijo poštni nabiralnik in občasno napolnijo vaš smetnjak pred hišo. Prosite jih še, da svoj avtomobil občasno parkirajo pred vašo hišo, ob zalivanju rož pa naj vam še odprejo oziroma zaprejo zavese na oknih, spustijo ali dvignejo rolete ali pa s premeščanjem časovnega stikala prižigajo in ugašajo luči v različnih prostorih. Vaše domovanje tako ne bo videti zapuščeno in primerno za vlomilčev obisk.

Sef-Trezor.1467289667.jpg
Vlomilci najraje iščejo nakit in gotovino, zato si je modro omisliti zidni sef ali pa med daljšo odsotnostjo najeti sef v bančni ustanovi.

Oglejte si najnovejši Bauhausov letak.

Najhujša je izguba občutka varnosti

Vlomilci so letos spet bolj aktivni kot lani. Najraje iščejo nakit in gotovino, zato si je modro omisliti zidni sef ali pa med daljšo odsotnostjo najeti sef v bančni ustanovi.

Tisti, ki so že doživeli obisk vlomilca, pravijo, da jih je ob tem najbolj prizadelo, da je nekdo šaril po njihovem domu. Poleg ukradenih stvari so izgubili še občutek varnosti. Zato v primerjavi s škodo, ki vam jo stori neznani nepridiprav, stroški za vsaj nekaj osnovnih preventivnih ukrepov sploh niso tako visoki. Nikar ne dopustite, da vas o tem prepriča šele vlomilec.

Oglejte si najnovejši Bauhausov letak.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...