FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Devet nasvetov, kako pravilno uporabljati klimatsko napravo

Čas branja: 2 min
27.06.2016  10:03
Klimatsko napravo kupite pred vročinskim valom. To naj bo kar prvi nasvet. Če boste ravnali drugače, je velika verjetnost, da ne boste imeli dovolj časa za razmislek, kakšno sploh potrebujete, poleg tega boste na monterja čakali verjetno tako dolgo, da bo vročinski val že zdavnaj mimo.
Devet nasvetov, kako pravilno uporabljati klimatsko napravo

Letos je za pokušnjo že bilo nekaj vročih dni. Če vam je bilo prevroče, pohitite z nakupom klimatske naprave, da boste bolje pripravljeni na naslednji vročinski val.

Da se ne boste že kar takoj prehladili, vam ponujamo še osem nasvetov, kako pravilno uporabljati klimatsko napravo.

  1. Med uporabo klime zaprite okna. Priporočljivo je, da okno vsake toliko odprete za kratek čas in prostor dodatno prezračite.
  2. Termostat nastavite na štiri do največ šest stopinj Celzija nižje, kot je zunanja temperatura. To naj bi bila še razmeroma zdrava razlika med zunanjo in notranjo temperaturo. Velike temperaturne spremembe in spremembe vlažnosti zraka namreč lahko povzročijo reakcije na sluznici zgornjih dihal. Posledici sta oteženo dihanje skozi nos in nabreknjena sluznica v sinusnih votlinah, kar povzroča glavobole in občutek tiščanja v glavi. Zaradi izsušitve sluznice se lahko pojavi tudi suh in dražeč kašelj.
  3. Pri boljših (dražjih) modelih lahko nastavimo želeno relativno vlažnost zraka. Ko ste prostor ohladili, primerna nastavitev regulatorja vlažnosti zelo izboljša počutje, prihrani pa tudi energijo.
  4. Racionalnost porabe energije klimatskih naprav povečate tudi z ugašanjem luči, ki so vir toplote, začasno primernejšo razporeditvijo pohištva, kar omogoča boljši pretok zraka, ter z uporabo stoječih ventilatorjev za razpihovanje (ohlajenega) zraka.
  5. Za ohladitev prostora je potreben določen čas. Nastavitev termostata na najnižjo možno temperaturo ga ne bo skrajšala.
  6. Prostor zaščitite pred neposrednim vstopom sočnih žarkov z zavesami ali drugimi primernimi senčili.
  7. Redno menjajte in čistite filtre klimatskih naprav.
  8. Topel zrak je lažji od hladnega, zato se dviga. Za najbolj učinkovito hlajenje morajo biti reže za razpihovanje zraka iz klimatske naprave, ki je nameščena na steni, usmerjene vodoravno. Tako se bo topel zrak, ki se nabira pod stropom, hladil in se pomikal proti tlom, toplejši zrak ob tleh pa se bo dvigoval pod strop, kjer se bo znova ohladil. Tako dosežemo enakomerno ohlajenost prostora in najučinkovitejšo izrabo energije.

klima3.1466947967.jpg.n.960px.jpg

Več o ponudbi klimatskih naprav si oglejte tukaj.

Pred nakupom klime najprej predvidite, kam jo boste namestili

Da bo klimatska naprava delovala karseda optimalno, je treba pred namestitvijo proučiti zahteve in potrebe prostora in uporabnika, napravo ustrezno dimenzionirati, predvideti prostor za njeno namestitev, način vgradnje ter poiskati pooblaščenega monterja klimatskih naprav. Ti pa so v vročih poletnih tednih »vroča roba«, zato boste nanj čakali teden, dva ali celo tri.

klima2.1466947966.jpg

Več o ponudbi klimatskih naprav si oglejte tukaj.

Že pri 24 stopinjah storilnost upade za 10 odstotkov

Zaradi slabega zraka in vročine se po ugotovitvah strokovnjakov pri 24 stopinjah Celzija splošna delovna storilnost zmanjša za približno 10 odstotkov, pri še višjih temperaturah pa tudi do 30 odstotkov. Nevarnost nesreč pri delu se pri previsokih temperaturah poveča za okoli 23 odstotkov. Slovenska zakonodaja določa, da temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj. Izjema so tako imenovani vroči delovni prostori, kjer so temperature stalno povečane zaradi sevalne temperature - na primer v livarni.

klima1.1466947964.jpg

Redno menjajte filter

Ne glede na to, ali klimatsko napravo uporabljate le poleti ali vse leto, je treba filter, ki zadržuje vdor prahu, žuželk, bakterij in glivic, redno menjati. Klimatske naprave so namreč idealno gojišče bakterij, ki lahko povzročijo različne bolezni. Če smo takšni klimatski napravi izpostavljeni dlje časa, se lahko razvijejo tudi kronične oblike bolezni dihal. In ne nazadnje, z redno menjavo filtra omogočimo nemoten pretok zraka skozi napravo, kar se pozna tudi pri strošku za električno energijo.

Eden izmed številnih Bauhausovih katalogov je posvečen tudi klimatskim napravam. Prelistajte ga in prehitite naslednji vročinski val.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...